Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
05.04.2016. Konferencija „Krediti i gospodarski rast“
Rizike mogu pobijediti država, tvrtke i financijski sektor zajedno
Na danas održanoj konferenciji pod nazivom „Krediti i gospodarski rast”, koju je organizirala Hrvatska udruga banaka (HUB) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), sudjelovalo je više od 200 gospodarstvenika, predstavnika Vlade i Hrvatskog sabora, predstavnika stranih veleposlanstava u Hrvatskoj, domaćih i međunarodnih financijskih institucija te gospodarskih i financijskih stručnjaka i analitičara.

Sudionike konferencije, održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ministar financija Zdravko Marić u uvodnom izlaganju podsjetio je kako je prije krize kreditni rast u Hrvatskoj iznosio 25 posto, u nekim godinama čak i preko 40 posto, a sada imamo suprotan trend.

„U posljednjih šest godina rast kredita na razini sustava bio je oko jedan posto, no isključi li se država iz te statistike, zapravo smo svjedočili kreditnom padu od jedan posto. Pred nama je veliki izazov u tom području. Cilj nam je ostvariti održivi gospodarski rast kojeg će pratiti kreditni rast. Rizike mogu pobijediti jedino država, tvrtke i financijski sektor zajedno“- istaknuo je ministar Marić.

Zdenko Adrović, direktor HUB-a, u pozdravnom je govoru istaknuo kako je na razini države potrebno provesti fiskalnu konsolidaciju i uvesti bolju regulaciju, što bi dovelo do općeg smanjenja rizika te nižih kamatnih stopa i boljeg položaja kreditora.

„Iako se danas bavimo primarno kreditima i gospodarskim rastom i tragamo za odgovorom na pitanje kako pobijediti rizike koji negativno utječu na kreditiranje, ne treba zaboraviti da je ovo samo jedna kockica u velikoj slagalici ukupnog gospodarskog stanja zemlje. Izuzetno je važno provesti reforme koje dugo tražimo te ukloniti brojne prepreke tekućem i investicijskom poslovanju gospodarskog sektora“, istaknuo je Adrović.
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, naglasila je kako poduzetnici traže snažniju potporu banaka, a banke pak sa svoje strane traže kvalitetnije i manje rizične projekte.

„No, problemi s kreditima i financiranjem, iako značajni, nisu jedini problemi s kojima se suočavaju tvrtke u našoj zemlji. Visoki porezi, stalne promjene zakona, spora i komplicirana birokracija, pravna nesigurnost – samo su dio onoga što negativno ili otežavajuće utječe na poslovanje u Hrvatskoj. I to podjednako i tvrtki i banaka i drugih financijskih institucija.

Bez rješavanja svega spomenutog i još mnogih drugih problema, mogućnosti razvoja i rasta hrvatskog gospodarstva ostaju vrlo ograničene. A reforme su, nažalost, još uvijek na čekanju“, zaključila je Deranja.

Dubravko Mihaljek, voditelj Odjela za globalnu makroekonomsku analizu u Banci za međunarodna poravnanja (BIS) prezentirao je rezultate međunarodnih istraživanja koja su koristila podatke poduzeća i banaka i koja pokazuju da banke u krizi uistinu zaoštravaju kreditne politike.

Mihaljek je istaknuo: „Među velikom većinom ekonomista još uvijek prevladava stav da je djelotvoran i razvijen financijski sustav jedan od temeljnih preduvjeta za dugoročno održiv rast. To se posebno odnosi na manje razvijena gospodarstva poput onih u središnjoj i istočnoj Europi.

Realnom sektoru u tim gospodarstvima banke su potrebne kao izvor financiranja tekućeg poslovanja i osobito investicija, jer alternativni izvori financiranja jednostavno ne postoje za većinu poduzeća.“
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, pokazao je da se prije izbijanja krize odvijao „neodrživ rast kredita i neučinkovita alokacija“, što je dovelo do visoke zaduženosti nekih poduzeća i otežanog servisiranja duga. Iznio je podatke prema kojima je hrvatski korporativni sektor među najzaduženijima u Srednjoj i Istočnoj Europi, pri čemu je gotovo trećina duga korporativnog sektora ocijenjena prekomjernom.

„Oporavak i optimističnija očekivanja potiču potražnju, ali prezaduženost i nedostatak kolaterala opterećuju oporavak potražnje za kreditima“, naglasio je guverner Vujčić. Istaknuo je kako je za povoljnije uvjete financiranja potreban bolji okvir za rješavanje loših kredita, odnosno učinkovitije stečajne procedure i otklanjanje poreznih dvojbi, dok manjak kolaterala upućuje na potencijal za značajnije korištenje jamstvenih shema i EU fondova.

„Rast kreditiranja vjerojatno se ne može smatrati ključnim čimbenikom niti formulom za konačni oporavak hrvatskog gospodarstva. To mora biti rast izvoza i povećanje konkurentnosti domaće ekonomije temeljeno na strukturnim reformama“, rekao je guverner.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje iz Arhivanalitike govorio je o glavnim naglascima iz HUB Analize 57. „Krediti, dug i gospodarski rast: izlazak iz začaranog kruga“. I Šonje je naglasio problem visoke razine zaduženosti korporativnog sektora, što je posve u suprotnosti s tezama koje se često mogu čuti o tome da banke premalo kreditiraju poduzeća, a previše stanovništvo.

Šonje je predstavio analizu odnosa kredita poduzećima i industrijske proizvodnje koja pokazuje da u dugom roku nema rasta bez kredita. Dinamička analiza kratkoročnih odnosa između kredita poduzećima i industrijske proizvodnje pokazuje dominaciju učinka potražnje s vremenskim pomakom od nekoliko mjeseci. To znači da krediti naknadno reagiraju na prethodni rast proizvodnje.

Potrebno je pojačati sposobnost odaziva ponude kredita na očekivano povećanu potražnju, što se može postići otklanjanjem prepreka povezanih sa skupom i nepredvidivom regulacijom i poticajima za dokapitalizacije poduzeća.
Predstavljanje novog broja HUB Analiza bilo je uvod u panel raspravu u kojoj su sudjelovali Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Zdravko Marić, ministar financija, Carlos Piñerúa, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Petar Šimić, dopredsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe i Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

„Samo suradnjom i partnerskim odnosom možemo riješiti probleme iz prošlosti. Naš je ekonomski sustav zastario, on je oronula kuća koja treba potpunu obnovu“ – kazao je Božo Prka. Naglasio je kako je i problem u regulativi banaka u segmentu kada se žele otpisati ili prodati loši plasmani. U tom dijelu, kaže Prka, problem je u porezno priznatim dijelovima prodaje „loših kredita“ i naglasio je kako se mora brže raditi na njihovoj reciklaži.

Na partnerski odnos i suradnju pozvao je i čelnik Zagrebačke banke Miljenko Živaljić te napomenuo kako se moraju uvesti novi instrumenti i mogućnosti financiranja. „Ne sjećam se kada je neka tvrtka u Hrvatskoj posljednji puta izdala dužnički vrijednosni papir. I, što je s nastavkom privatizacije“, pitao se Živaljić.
Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe osvrnuo se na manjak educiranosti domaćih menadžerskih timova, ne samo u privatnom, nego i u državnom i javnom sektoru koji se redovito biraju po političkoj liniji što onemogućava razvoj poduzetništva u Hrvatskoj.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja na panelu je kazala kako je ključno pod hitno ukinuti parafiskalne namete koji guše poduzetnike i koji su sami sebi svrha.

Ministar Zdravko Marić pozdravio je sve inicijative koje je čuo i od bankara i od poduzetnika. Nada se i vjeruje kako će ova Vlada uspjeti u svim zacrtanim planovima i idejama, koliko god neki smatrali da su možda neambiciozni.

Na kraju konferencije, direktor HUB-a Zdenko Adrović sumirao je zaključke svih prezentacija i panela. „Potražnja za kreditima je ključna, a banke u svakom trenutku moraju biti kapitalizirane i spremne odgovoriti na potražnju.

Usporedo, trebamo razvoj tržišta kapitala (privatizacije, IPO, dužnički instrumenti...), posebno vezano uz bitno poboljšanje upravljanja sustavom državnih tvrtki“, kazao je Adrović i dodao kako se počinje javljati potražnja kvalitetnih izvoznika u segmentu malih i srednjih poduzetnika.

„Dio poduzeća je prezadužen što treba rješavati poticanjem ulaganja vlasničkog kapitala, kvazi kapital (mezanin financiranje)“, napomenuo je Adrović davši primjer - kada bi povećali equity i kvazi-equity ulaganja za primjerice tri milijarde kuna, banke bi kroz financijsku polugu mogle financirati nove investicije u visini 3-5% BDP-a.

Također, Hrvatskoj treba poboljšani okvir za rješavanje prezaduženosti poduzeća, odnosno nesolventnosti te usklađivanje bonitetne i porezne regulative u pogledu tretmana otpisa.

Za dio novog i brzo rastućeg gospodarskog segmenta ključni su: konkurentnost koja zavisi o poticanju ravnopravne konkurencije; venture capital fondovi i investitori s visokom sklonošću riziku; porezni poticaji i bolje regulatorne i strukturne politike (daljnje brže smanjenje parafiskalnih nameta, bolja javna nabava); niže kamatne stope (još uvijek su kamatne stope zbog lošeg rejtinga previsoke što poduzeća čini nekonkurentnima); nove jamstvene sheme (EU fondovi kao nadogradnja postojeće HBOR/HAMAG garancijske sheme + izvozna jamstva) i novi instrumenti podjele rizika.

Povezani članci
09.11.16 Vijesti
Gordana Deranja ostaje na čelu HUP-a
23.10.16 Vijesti
Deranja: Poduzetnici očekuju rasterećenje gospodarstva i ukidanje administrativnih barijera
30.09.16 Financije i gospodarstvo
Plenković: Cilj u 2017. postaviti gospodarstvo na zdrave temelje
31.08.16 Financije i gospodarstvo
BDP Marić: rast premašio očekivanja Vlade, deficit svega 0,2 posto BDP-a
17.08.16 HUP
HUP od političkih stranaka i koalicija ponovno traži konkretne odgovore o načinu rješavanja ključnih problema
09.08.16 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija izdalo 1,5 milijardi eura trezorskih zapisa
28.07.16 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa u prvom polugodištu s padom dobiti i prihoda
28.06.16 Vijesti
Građani Hrvatske žele bolju edukaciju o sigurnosti na internetu kako bi spriječili internetske napade
28.04.16 Seminari, konferencije
WinDays16: Za bolji rezultat trebamo ljude koji stvari rade na nov i drugačiji način
20.04.16 HUP
Nameti opterećuju poduzetnike, treba ih smanjiti - HUP
11.03.16 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Ne odgađati zaustavljanje rasta javnog duga
06.03.16 Financije i gospodarstvo
Marić: Rast gospodarstva podržat će osobna potrošnja i novi projekti
02.03.16 Financije i gospodarstvo
Marić: teško nagađati o rokovima uvođenja eura
01.03.16 Izvoz
Marić: glavna odgovornost na prihodovnoj strani proračuna
23.02.16 Financije i gospodarstvo
Marić: rashodi proračuna oko 120 mlrd kuna; deficit 3 posto BDP-a
22.02.16 Tvrtke i tržišta
Značajan rast prihoda i neto dobiti
27.01.16 Financije i gospodarstvo
Sastanak u Vladi s predstavnicima MMF-a o proračunskim planovima
26.01.16 Propisi
Marić: 2016. bez zahvata u porezni sustav
20.01.16 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Uskoro nova garancijska shema za male i srednje kompanije
15.12.15 Vijesti
HUP Skor 2015. i Poslovna očekivanja HUP-a
01.12.15 Karijere
Damir Zorić predsjednik HUP-Udruge financijskog poslovanja
05.11.15 Vijesti
Velike koalicije u programima nisu odgovorile na 16 ključnih pitanja HUP-a
27.10.15 Vijesti
U Osijeku susret više od 250 poduzetnika i poslodavaca iz pet županija
08.07.15 Financije i gospodarstvo
HNB: pozitivne projekcije za 2015.
07.07.15 Vijesti
HUP kod Hrvatske stranke umirovljenika o 16 pitanja
03.07.15 Vijesti
HUP kod Predsjednice RH na temu 16 pitanja
15.06.15 Vijesti
Dan poduzetnika 2015. : “Vizija, odgovornost i ljudi – recept za uspjeh“
08.06.15 Financije i gospodarstvo
Vujčić: bez valutne klauzule tek kad se uvede euro
27.05.15 HUP
HUP: Ne ocjenjujemo Vladu nego tražimo odgovore stranaka
24.04.15 Strateški savezi
Hrvati kontroliraju cijeli prehrambeni sektor regije
14.04.15 Sajmovi i izložbe
U Osijeku počeo 5. "Brown Forum"
12.04.15 Financije i gospodarstvo
Male i srednje tvrtke ostvarile dobit od 3,3 mlrd kuna
26.03.15 Financije i gospodarstvo
ZABA dodijelila milijun kuna potpora poduzetnicima početnicima
13.03.15 Financije i gospodarstvo
Tedeschi: Milanovićeva vlada stabilizirale neke stvari, ali ne dovoljno
10.12.14 DOP
Održana 6. nacionalna konferencija o DOP-u
28.11.14 Vijesti
Financial Times stavio Cocktu uz bok Coca-Coli
24.02.14 Statistika
Atlantic Grupa - rast poslovanja u skladu s očekivanjima
17.12.13 Financije i gospodarstvo
HNB: u ovoj godini pad BDP-a 0,8 posto, u 2014. rast od 0,7 posto
30.10.13 Financije i gospodarstvo
Rast prihoda od prodaje uz poboljšanje profitabilnosti
02.10.13 Financije i gospodarstvo
Vujčić: trebamo poduzeti više i brže
30.09.13 Vijesti
Mudrinić: stanje je blizu alarmantnog
26.09.13 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa otvara tvornicu u Novoj Gradišci
23.09.13 Financije i gospodarstvo
Vujčić: 2014. vjerojatno počinje značajna fiskalna konsolidacija
27.05.13 Vijesti
Dan poduzetnika HUP-a: "Jesmo li spremni za EU?"
08.05.13 Tvrtke i tržišta
Atlantic grupa: Dividenda 9 kuna po dionici iz dobiti 2010.
08.04.13 Seminari, konferencije
Regionalna konferencija: Financial Arena 2013 – Banking Industry Conference
22.02.13 Tvrtke i tržišta
Atlantic grupa: porast prihoda i profitabilnosti
04.02.13 Korisne informacije
Tedeschi osvojio nagradu koja vam možda ne bi odmah pala na pamet
29.01.13 Tvrtke i tržišta
Tedeschi za Bloomberg: Lani smo rasli za pet posto
25.01.13 Karijere
Tamara Obradović Mazal nova viceguvernerka?
22.01.13 Tvrtke i tržišta
Izlazak iz CEFTA-e za Tedeschija nebitan, TDR zabrinut
11.01.13 Vijesti iz svijeta
Vujčić: Uzor bi nam mogla biti Irska
17.12.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Država ne smije odustati od zaduživanja u inozemstvu
10.12.12 Tvrtke i tržišta
Tedeschi gradi novu tvornicu
10.12.12 Financije i gospodarstvo
Izvoznici: poboljšanje izvozne klime
30.11.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Strukturne reforme su ključ za razvoj gospodarstva
19.11.12 Trgovina na veliko
Tedeschi potvrdio da diže kredit od 307 mil. eura zbog refinanciranja obveza
22.10.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa razmatra akvizicije u Srbiji
16.10.12 Seminari, konferencije
Otvorena 3. Međunarodna konferencija o prehrambenoj industriji
26.09.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Uvođenje eura je mač s dvije oštrice
25.09.12 Vijesti
Ivica Mudrinić novi predsjednik HUP-a
12.09.12 DOP
Otvoren PBZ korporativni dječji vrtić
30.07.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic grupa povećala prihode za 6,6 posto
15.06.12 Tvrtke i tržišta
Tedeschi dobitnik priznanja ‘Biznis ličnost 2012’
30.05.12 DOP
Otvoren Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak
30.04.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa: Poslovanje u skladu s očekivanjima uz nastavak rasta
23.02.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa: Neto dobit 54,9 milijuna kuna
06.02.12 Financije i gospodarstvo
HNB oslobađa 700 mil. eura za spas državnog rejtinga
09.01.12 Karijere
Imenovana uža Uprava Atlantic Grupe
29.12.11 Karijere
Prka i dalje na čelu PBZ-a
09.12.11 Financije i gospodarstvo
Održan tradicionalni Financijski doručak Splitske banke
01.06.11 Tvrtke i tržišta
Tedeschi: Nećemo seliti proizvodnju Droga Kolinske iz Slovenije
01.03.11 Financije i gospodarstvo
Tedeschi: Poskupljenja zbog sirovina i energije
27.10.10 Financije i gospodarstvo
Prka: U 2011. manje kredita državi, više tvrtkama
18.09.10 Seminari, konferencije
U Sloveniji završen dvodnevni forum o menadžmentu
13.11.08 Financije i gospodarstvo
PBZ: Na čelu i dalje Prka, dva nova člana Uprave
11.09.08 Tvrtke i tržišta
Tedeschi: Želimo da Farmacia postane jedinstveni brand
20.07.07 Trgovina na veliko
Emil Tedeschi izlazi na burzu s Atlanticom
03.02.07 Financije i gospodarstvo
Prka: Bankarstvo se više ne može razvijati na depozitima i kreditima
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa