Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
03.01.2015. BBC: Globalnom bi gospodarstvu u 2015. moglo krenuti na bolje, ali...
Zajednički nazivnik na koji bi se mogle svesti gospodarske prognoze mnogih analitičara za 2015. vjerojatno bi bio da nisu loše, premda neizbježno postoje rizici, od kojih su neki prilično značajni, zaključci su kratkog prikaza britanskog BBC-a o očekivanjima u novoj godini.

Međunarodni monetarni fond (MMF) tako prognozira rast globalnog gospodarstva od 3,8 posto u 2015. godini, nešto viši od 3,3 posto u netom završenoj godini. Iako nije riječ o godinama procvata, bio bi to ipak najbrži rast od 2011. godine.

Uz gospodarske prognoze nerijetko dolazi i riječ "ali", a ovoga ih puta ima podosta, napominje se u pregledu BBC-a. Među njima je svakako oštar pad cijena nafte, koje su prepolovljene od lanjskog lipnja, a što bi ustvari mogao biti poticaj većini gospodarstava. Za mnoge zemlje to znači da građanima ostaje više novca za potrošnju na druge proizvode, a za kompanije manje troškove poslovanja. Pad cijena loša je, međutim, vijest za izvoznike nafte, pa u značajnoj mjeri njegove negativne posljedice već osjeća rusko gospodarstvo.

Snažno američko gospodarstvo
Sjedinjene Države većina analitičara smatra glavnim generatorom očekivane snage gospodarskih aktivnosti, pri čemu MMF predviđa da će stopa rasta američkog gospodarstva biti za puni postotni bod veća nego u 2013. godini, oko 3 posto. Ustvrdili su pritom da snažnije tržište nekretnina i jača poslovna ulaganja sugeriraju da tamošnji oporavak postaje održivijim.

Time se fokus idućih mjeseci preusmjerava na jedno od najvažnijih pitanja. Nastavljen oporavak u američkom gospodarstvu znači da će tamošnja središnja banka Fed vjerojatno podići ključnu kamatnu stopu, koja je već šest godina blizu nula posto. Snažniji gospodarski rast i povećana potrošnja mogu rezultirati višom inflacijom, što može biti zauzdavano višim kamatnim stopama. Dužnosnik Feda Bill Dudley ustvrdio je će da će takva promjena nedvojbeno biti praćena određenim stupnjem tržišnih turbulencija.

Više kamatne stope povećat će privlačnost američkih tržišta za ulaganja, pa bi to moglo značiti povlačenje kapitala iz ostalih zemalja, ponajprije tržišta u nastajanju. Opasnost je ta da bi to moglo izazvati određene poremećaje koji bi donijeli oštar pad valutnih tečajeva, veću inflaciju i rastuće troškove zaduživanje za vlade i kompanije u zemljama u razvoju. Dudley ipak napominje da su tržišta u nastajanju sada spremnija za Fedove poteze nego što su bila ranije.
Usporavanje Kine
Kina je također vrlo značajan faktor. Usporavanja rasta kineskog gospodarstva vjerojatno će se nastaviti: uvriježeno je mišljenje da će se to neizbježno dogoditi prije ili kasnije. Tamošnje gospodarstvo pokretano je ulaganjima i izvozom, što ne može trajati vječno. Prilagodbe slabijim stopama rasta predstavljat će izazove i Kini i zemljama koje svoju robu prodaju kineskoj industriji, među ostalima su to dobavljači sirovina iz Afrike.

Jan Hatzius, glavni ekonomist u investicijskoj banci Goldman Sachs, očekuje "nekoliko godina pada stopa rasta" u kineskom gospodarstvu.

U međuvremenu, nova briga za eurozonu postala je Grčka, u kojoj se pripremaju prijevremeni izbori u siječnju. S političkim previranjima u Grčkoj, napetosti ne mimoilaze ni financijska tržišta drugih zemalja eurozone pogođenih financijskim problemima, ponajprije u Italiji i Španjolskoj. Postoje određeni rizici da bi se ozbiljna financijska nestabilnost mogla proširiti iz Grčke na druge zemlje, no opasnosti od toga smatraju se daleko manjima nego što su bile na vrhuncu krize u eurozoni.

Uz to, politička kriza u Ukrajini tek bi mogla prouzročiti gospodarske štete na široj osnovi. A ako problemi na Bliskom istoku izazovu poremećaje u naftnoj proizvodnji, to bi moglo dovesti do ponovnog rasta cijena te sirovine.

Dakako da postoje neki izvori potencijalnih teškoća i da su mali izgledi da će 2015. biti godina snažnog rasta, no svakako postoje pristojni izgledi da će ova godina biti još jedna godina postupne poslijekrizne rehabilitacije, zaključuje se u gospodarskom pregledu BBC-a. (H)

Povezani članci
09.09.10 Vijesti iz svijeta
OECD: Oporavak svjetskog gospodarstva usporava
25.05.10 Vijesti iz svijeta
Svjetskom gospodarskom oporavku potrebne niže cijene nafte
06.02.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
15.01.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
14.01.10 Vijesti iz svijeta
WEF: Velik rizik za gospodarstvo su međunarodni kriminal i internetska ranjivost
19.06.09 Vijesti iz svijeta
MMF povisuje prognoze rasta globalne privrede u 2010.
01.02.09 Financije i gospodarstvo
Svjetske burze između nade i loših gospodarskih pokazatelja
30.10.08 Vijesti
BusinessEurope: U EU27 rast samo 0,4 posto u 2009.
26.08.08 Vijesti iz svijeta
MMF snizio prognoze rasta gospodarstva
04.03.08 Šira regija
Gospodarski rast eurozone usporio na 2,6 posto u 2007.
26.02.08 Šira regija
Globalizacija pogoduje europskim tvrtkama
08.02.08 Šira regija
Novi rekord njemačke izvozne industrije u 2007.
21.01.08 Financije i gospodarstvo
Kina i SAD najviše će utjecati na globalnu ekonomiju u 2008.
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa