Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
09.04.2014. PLIVA uz podršku Ministarstva gospodarstva i AIK-a osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt Istočne Europe
Pliva Hrvatska d.o.o., članica Teva grupe, zahvaljujući podršci Ministarstva gospodarstva te nominaciji Agencije za investicije i konkurentnost, u vrlo jakoj konkurenciji zemalja i projekata, osvojila je nagradu za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi za 2013. godinu.

Dodjela nagrada održala se u sklopu jedne od najvećih svjetskih investicijskih konferencija Annual Investment Meeting, a koja se pod visokim pokroviteljstvom H.H. Sheikha Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, premijera i potpredsjednika Ujedinjenih arapskih emirata te vladara Dubaija održava od 8.-10. travnja 2014. godine u Dubaiju.

Pliva Hrvatska d.o.o. tako je, uz aktivnu podršku Ministarstva gospodarstva i Agencije za investicije i konkurentnost pri realizaciji investicije, osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt za istočnu Europu i to u vrlo jakoj konkurenciji zemalja, a koje su također, tradicionalno prepoznate kao atraktivne destinacije za investiranje poput Poljske, Češke, Slovačke, Turske i Srbije/Vojvodine.

“Drago nam je da su naši investicijski napori dobili priznanje i na međunarodnoj razini i koristim priliku da se još jednom zahvalim svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji vrlo ambiciozno isplaniranih projekata. Ovo je još jedna potvrda da u Hrvatskoj postoje znanja i sposobnosti da uspješno konkuriramo na najzahtjevnijim svjetskim tržištima.

Vjerujem da će ovo biti dodatni poticaj i drugima u okruženju da prepoznaju stručnost i profesionalizam u Hrvatskoj", izjavio je tom prigodom Tihomir Orešković, predsjednik uprave PLIVE Hrvatska d.o.o.

Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, tom je prigodom izjavio: „Izuzetno smo ponosni što je ova prestižna nagrada došla u Republiku Hrvatsku u tako jakoj konkurenciji zemalja.

Ako pogledate prošlogodišnje pobjednike, koji su sve redom uspješne multinacionalne kompanije onda je ovo jedna od najvećih nagrada koju smo mogli osvojiti i jedna od najboljih potvrda da se u Republiku Hrvatsku može uspješno investirati.“
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tim povodom je rekao da je neosporna činjenica da je danas lakše investirati u Hrvatsku u odnosu na samo godinu dana ranije.

„Osim što samo promijenili zakonodavni okvir, imamo poticaje i olakšice za ulagače, ali što je još i važnije - promijenili smo i investicijsko okruženje te konkurentnost zemlje.

Na sve moguće načine želimo dokazati koliko nam je važna proizvodnja, izvoz i svako novo radno mjesto, a posebno ona u visokotehnološkoj proizvodnji. Rezultate napora poboljšanja poslovanja u našoj zemlji prepoznale su i tvrtke koje već godinama uspješno posluju u Hrvatskoj, ali i one koje tek investiraju.

U prilog tome govori činjenica da svaka od njih ulazi u novi investicijski ciklus, baš poput Plive, ali to rade i mnoge druge iz toga, ali i ostalih sektora, posebno industrije. Te tvrtke, upravo zato što vrlo dobro poznaju uvjete poslovanja u Hrvatskoj, nastavljaju s novim, vrlo ozbiljnim investicijskim projektima“, zaključio je ministar Vrdoljak.

Na AIM-u je 2013. godine po prvi puta organizirana dodjela nagrada za najbolja direktna strana ulaganja, a koje se dodjeljuju nacionalnim agencijama za privlačenje investicija s ciljem promicanja doprinosa navedenih agencija u gospodarskom razvoju svojih zemalja.

Nagrade se dodjeljuju u 5 kategorija razvrstanih po sljedećim geografskim regijama: Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika, Azija, Latinska Amerika i Karibi te Istočna Europa.

Investicijski projekti na natječaj su se mogli prijaviti isključivo na poziv organizatora, koji je unaprijed analizirao cijelo globalno tržište te velike investicijske projekte koji su se realizirali ili su započeli s realizacijom u 2013. godini.

Nakon ulaska u uži izbor zemalja i na sam poziv organizatora, Agencija za investicije i konkurentnost prijavila je projekt Plive Hrvatska d.o.o., na kojem je uspješno surađivala.

Stručni ocjenjivački sud sastavljen je od 10 međunarodno priznatih stručnjaka iz područja direktnih stranih ulaganja s po dvoje predstavnika iz svake regije, koji na temelju unaprijed definiranih kriterija biraju najbolje investicijske projekte po regijama.

Kriteriji prema kojima su se vrednovali projekti su: visina investicije, broj ukupno novozaposlenih, izvoz, supstitucija uvoza, lokalni utjecaj investicije, održivi razvoj te ekološki odgovorno poslovanje.
Kratki opis projekta tvrtke Plive Hrvatska d.o.o.:

PLIVA je u protekle dvije godine investirala oko 200 milijuna dolara u nove proizvodne pogone u Savskom Marofu i Zagrebu. To je jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti ove kompanije i jedno od najvećih privatnih ulaganja u Hrvatskoj u posljednje dvije godine. Investicija će rezultirati značajnim povećanjem proizvodnje gotovih oblika lijekova i aktivnih farmaceutskih supstancija, porastom izvoza, ali i čistijom proizvodnjom i novim zapošljavanjem.

Investicija vrijedna više od 100 milijuna dolara na proizvodnoj lokaciji u Zagrebu sastoji se od novog pogona za proizvodnju suhih oralnih oblika lijekova, preseljenja postojećeg pilot postrojenja za proizvodnju tableta u novi objekt, te značajnog povećanja kapaciteta za proizvodnju sterilnih oblika lijekova.

Osnovna obilježja pogona su inovativna tehnologija i trenutno najmodernija i najsofisticiranija oprema dostupna u svijetu. Investicija u Savskom Marofu obuhvaća izgradnju vlastitih pogona za obradu otpadnih voda, pogona za obradu procesnih plinova te proširenje kapaciteta dogradnjom novog pogona za višenamjensku sintezu, odnosno proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija za sva svjetska tržišta.

U nova postrojenja ugrađene su najbolje raspoložive tehnologije prema uvjetima iz Objedinjene okolišne dozvole. Sve to bitno će pridonijeti čistijoj proizvodnji i smanjenju štetnog utjecaja emisija na okoliš. Samo ulaganja u postrojenja i opremu namijenjenu zaštiti okoliša veća su od 20 milijuna dolara.

Ulaganja se ne odnose samo na proizvodne pogone. Financijski centar za Tevine europske lokacije s radom je započeo krajem veljače 2014. godine i prvi je uslužni centar jedne multinacionalne tvrtke u Zagrebu i Hrvatskoj osnovan radi unaprjeđenja kvalitete usluga i učinkovitosti financija.

Novi će centar dobiti svu potrebnu podršku zajedničkog IT centra u Zagrebu, koji ima razvijen financijski modul i procese i koji već nekoliko godina pruža podršku raznim Tevinim lokacijama u Europi i drugim dijelovima svijeta.

Povezani članci
27.07.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Gospodarstvo bi moglo porasti oko 2,5 posto
16.03.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Do kraja godine smanjenje parafiskalnih nameta za 330 milijuna kuna
03.03.16 Vijesti
Predsjednik Vlade Orešković s predstavnicima HUP-a
29.02.16 Financije i gospodarstvo
Orešković primio novog direktora Svjetske banke za EU Banerjija
23.02.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Vlada je otvorena za biznis
27.01.16 Financije i gospodarstvo
Sastanak u Vladi s predstavnicima MMF-a o proračunskim planovima
22.01.16 Korisne informacije
Poslodavci i komore daju podršku predstavljenim ciljevima Vlade
15.01.16 Financije i gospodarstvo
Orešković izdvojio pet područja reformi
13.10.15 Seminari, konferencije
HBOR u 4 godine plasirao 38 mlrd kuna gospodarstvu
02.03.15 Financije i gospodarstvo
Grčić u Parizu na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska – Hrvatska
20.02.15 Seminari, konferencije
Ron Brown gospodarski forum sredinom travnja u Osijeku
11.02.15 Financije i gospodarstvo
Vrdoljak: nedopustivo je izvoziti hrvatsku naftu, a gasiti Rafineriju u Sisku
07.11.14 Seminari, konferencije
Predsjednik Josipović otvorio Invest forum Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke
11.09.14 Financije i gospodarstvo
Prihvaćen prijedlog industrijske strategije do 2020. godine
26.08.14 Tvrtke i tržišta
Vrdoljak: želimo pomoći Adria čeliku u prevladavanju teškoća
22.07.14 Ministarstvo gospodarstva
Vrdoljak: LNG terminal najkasnije 2020. godine
21.07.14 Vijesti iz regije
Vrdoljak: hrvatski energetski projekti s europskom notom
16.07.14 Tvrtke i tržišta
PLIVA među najboljim hrvatskim poslodavcima
02.05.14 Vijesti
Vrdoljak: u ponedjeljak javni poziv za iskaz interesa za Imunološki zavod
17.04.14 Vijesti
Vrdoljak: Ulagački potencijal energetskih projekata 9 milijardi eura
03.03.14 Potrošači
Mimica: Hrvatska među zemljama s najslabijom potrošnjom unutar EU
15.11.13 Vijesti
Sabina Škrtić, izabrana za v.d. predsjednice HGK
31.10.13 Vijesti
Održana svečana proslava 10. obljetnice djelovanja Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore
20.10.13 Financije i gospodarstvo
Pliva otvorila novi pogon vrijedan 100 milijuna dolara
17.09.13 Brandovi
Coca-Cola 45 godina u Hrvatskoj
06.09.13 Vijesti
Vrdoljak i Medvedev o suradnji u energetici
05.09.13 Vijesti
Ministar Vrdoljak najavio smanjenje 150 do 200 parafiskalnih nameta
30.08.13 Vijesti
Ministarstvo gospodarstva i Spectrum najavili početak seizmičkog snimanja Jadrana
13.08.13 Vijesti
Predstavljen JPP projekt gradnje Trga pravde
19.07.13 Tvrtke i tržišta
Država otpisuje Borovu 30 posto duga i kamate
09.07.13 Seminari, konferencije
Vrdoljak: poticaje bolje usmjeriti
08.07.13 Vijesti
Vrdoljak pozdravio prijedlog HEP-a za nižim cijenama
02.07.13 Vijesti
Vrdoljak očekuje povoljnije tarife HEP-a
19.06.13 Vijesti
Ministar Vrdoljak u Rusiji na forumu Lenexpo
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Bespovratnih 120 milijuna kuna za pomoć prerađivačkom sektoru
02.05.13 Vijesti
Vrdoljak: Idući tjedan rješenja za Varteks
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
18.03.13 Financije i gospodarstvo
Vrdoljak, Jakovina i Mrsić na Proinvestu
11.03.13 Izravna strana ulaganja
Vicekancelar Rösler s ministrima Vrdoljakom i Marasom
01.03.13 Šira regija
Jedinstveno tržište - poticaj hrvatskom gospodarstvu
30.01.13 Korisne informacije
Vrdoljak: i poslodavci i radnici zajedno stvaraju ono što Hrvatskoj treba
29.01.13 Financije i gospodarstvo
Vrdoljak na susretu s poduzetnicima
18.01.13 Strateški savezi
Vrdoljak u županjskoj tvornici Same Deutz-Fahr
16.01.13 Strateški savezi
Južni tok ipak dolazi u Hrvatsku
15.01.13 Vijesti
U pripremi strategija industrijske politike
21.12.12 Financije i gospodarstvo
Vrdoljak: Katar i Macquariea mogli bi financirati LNG terminal
18.12.12 Korisne informacije
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na susretu s članovima Američke gospodarske komore
13.11.12 Seminari, konferencije
Konferencija: Kako će se hrvatska ekonomija nositi s konkurencijom na tržištu EU-a
04.10.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic razmišlja o seljenju Multipowera u Hrvatsku
01.10.12 Tvrtke i tržišta
Pliva predstavila nove investicije
23.08.12 Financije i gospodarstvo
Vlada donijela uredbu o naknadi za legalizaciju zgrada
26.06.12 Izravna strana ulaganja
Svečano otvorena tvornica kamene vune Rockwool
20.06.12 Karijere
Tihomir Orešković od 1. srpnja na čelu Plive
13.06.12 Seminari, konferencije
Energetska arena: Nužna su ulaganja u energetski sektor
24.05.12 Financije i gospodarstvo
NL: Banke krenule u rasprodaju stanova
14.05.12 Financije i gospodarstvo
Predstavljen projekt obnove javnih zgrada
20.04.12 Financije i gospodarstvo
Građevinari: Hitno trebamo nove projekte
09.04.12 Financije i gospodarstvo
Obnovom javnih zgrada do najmanje 50.000 novih radnih mjesta
03.04.12 Seminari, konferencije
Zagreb: Otvorena Konferencija o energetskoj učinkovitosti
03.04.12 Financije i gospodarstvo
Jednostavnija legalizacija bespravne gradnje
13.03.12 Financije i gospodarstvo
Vrdoljak najavio veliku obnovu javnih zgrada
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa