Info
Seniko studio
Korisne informacije
22.01.2016. Poslodavci i komore daju podršku predstavljenim ciljevima Vlade
Čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK) podržali su smjerice programa rada nove Vlade, koje je u petak pred Hrvatskim saborom predstavio mandatar Tihomir Orešković.

Predstavljajući program Vlade od 2016. do 2020. godine mandatar Orešković istaknuo je među ciljevima postizanje godišnjeg rasta BDP-a za više od 3 posto, smanjenje proračunskog deficita na manje od tri posto BDP-a do 2017., a javnog duga na manje od 80 posto BDP-a do 2020.

Upitan za komentar ciljeva programa rada nove Vlade, glavni direktor HUP-a Davor Majetić za Hinu je kazao kako HUP daje podršku predstavljenim ciljevima.

"Poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika te rast životnog standarda neosporno su u interesu svih hrvatskih građana. U planiranim poboljšanjima ekonomskih rezultata i jačanju konkurentnosti i ovoj Vladi, kao i prethodnim vladama, Hrvatska udruga poslodavaca spremna je biti partner i dati joj punu podršku u provedbi svih aktivnosti koje će voditi stvaranju povoljnije i poticajnije poduzetničke i investicijske klime", kazao je Majetić.

Dodao je i da će Udruga poslodavaca Vladi ostati "konstruktivan socijalni partner, ali i kritičar onih poteza državne administracije koji ne vode realizaciji spomenutih ciljeva". "Socijalni dijalog najvažniji je pokazatelj razine demokracije u društvu te očekujemo da nova Vlada dijalog i suradnju s poslodavcima i sindikatima podigne na još višu razinu", zaključio je Majetić.

HGK: konačno postavljeni krajnji ciljevi oporavka

U HGK, pak, ocjenjuju kako smjernice nove Vlade konačno postavljaju krajnje ciljeve oporavka nacionalne ekonomije i cijeloga društva.

"Mandatar Tihomir Orešković je pokazao moderan i konkretan pristup, viziju te je stavio fokus na gospodarske probleme koji su pitanje svih pitanja za Hrvatsku. Hrvatsko gospodarstvo je krhko i opterećeno velikim problemima. Javna uprava mora napokon provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja. HGK je pokazala na vlastitom primjeru da se može u kratkom vremenu učiniti puno, prvo je 'počistila u svom dvorištu'. To mora učiniti i javna uprava, na korist gospodarstva i čitavog društva", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Dodao je i da se novu Vladu čekalo predugo te da ona nema vremena za 'uhodavanje', nego se već danas novoizabrani dužnosnici moraju baciti objeručke na posao. Napominje i kako im sve sastavnice društva u tome moraju pomoći te kako im HGK daje svoju punu potporu.

"Uvjeren sam da će premijer Orešković uspješno pilotirati ovim sastavom i, jednako tako da se, u slučaju zastoja na bilo kojoj razini, neće ustručavati raditi promjene", istaknuo je Burilović, dodavši da "smjernice nove Vlade konačno postavljaju krajnje ciljeve oporavka nacionalne ekonomije i cijeloga društva".
Riječ je, kaže Burilović, o mjerama i potezima nove Vlade koje, bez sumnje, otvaraju mogućnosti bržeg i održivog razvoja hrvatskoga gospodarstva, osobito zato što se u fokus prije svega stavlja gospodarski rast i rast standarda stanovništva, potom ozbiljna konsolidacija proračuna i u tom kontekstu zaustavljanja dinamičnoga rasta javnog duga te efikasnost javnog sektora, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti.

Kada je riječ o ulaganjima u energetiku i infrastrukturu, Burilović ističe kako to moraju biti ulaganja kojima će se postići optimalni rezultati i izbjeći 'promašene investicije'. Prije svega, bitno je potaknuti investiranje privatnog sektora u proizvodnje koje povećavaju zaposlenost i izvoz te poboljšati apsorpcijski kapacitet korištenja fondova EU, jer fondovi EU postaju Hrvatskoj gotovo jedini izvor financiranja javnih investicija i potrebniji su nego ikada, kazao je.

"Ukratko, smjernice su dobro postavljene, ali je osobito važno da se ozbiljno i s punom odgovornošću pristupi njihovoj realizaciji, jer su i prijašnje Vlade imale zacrtane smjernice, strategije, ciljeve, mjere itd, ali je izostala puna realizacija", istaknuo je Burilović.

HOK: ustrajati na gospodarskom rastu, konkurentnosti i boljem životnom standardu
Ocjenjujući program rada nove Vlade predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je, pak, rekao da vjeruje da će se ustrajati upravo u tri stvari koje je Orešković izdvojio - gospodarski rast, konkurentnost i bolji životni standard.

Tri važne stvari, gospodarski rast, stvaranje konkurentnosti i bolji životni standard su ono što svi želimo i u ime Hrvatske obrtničke komore i svih obrtnika kažem da ćemo učiniti sve da mu pomognemo pa da onda i nama bude bolje, kazao je Ranogajec.

"Vjerujem da će ustrajati upravo u tim stvarima, jer bez gospodarskog rasta, bez povoljne klime za gospodarstvo u cjelini neće biti ni one treće bitne stvari, a to je da svima nama bude bolje. Također, konkurentnost je nešto bez čega ne možemo, o tome sam često govorio i tražio da zajedno s državom stvorimo konkurentnost naših tvrtki, naših obrta kako bi mogli preuzimati tržišta a ne ih gubiti i ovdje u Hrvatskoj", istaknuo je te dodao kako se nada da će nova Vlada imati političku potporu i za neke možda teške stvari. (H)

Povezani članci
27.07.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Gospodarstvo bi moglo porasti oko 2,5 posto
16.03.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Do kraja godine smanjenje parafiskalnih nameta za 330 milijuna kuna
03.03.16 Vijesti
Predsjednik Vlade Orešković s predstavnicima HUP-a
29.02.16 Financije i gospodarstvo
Orešković primio novog direktora Svjetske banke za EU Banerjija
23.02.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Vlada je otvorena za biznis
27.01.16 Financije i gospodarstvo
Sastanak u Vladi s predstavnicima MMF-a o proračunskim planovima
15.01.16 Financije i gospodarstvo
Orešković izdvojio pet područja reformi
16.07.14 Tvrtke i tržišta
PLIVA među najboljim hrvatskim poslodavcima
09.04.14 Tvrtke i tržišta
PLIVA uz podršku Ministarstva gospodarstva i AIK-a osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt Istočne Europe
20.10.13 Financije i gospodarstvo
Pliva otvorila novi pogon vrijedan 100 milijuna dolara
01.10.12 Tvrtke i tržišta
Pliva predstavila nove investicije
20.06.12 Karijere
Tihomir Orešković od 1. srpnja na čelu Plive
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa