Seniko studio
Vijesti
27.03.2014. Početak temeljite reforme HGK
Izvješće o projektu analize sadašnjeg stanja HGK članovima Skupštine predstavila je na 7. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore, održane 27. ožujka u HGK, v.d. predsjednica HGK Sabina Škrtić, koja je nakon izbora novog predsjednika HGK Luke Burilovića na prošloj sjednici Skupštine, na današnjoj i razriješena dužnosti v.d. predsjednice HGK.

„U ovom smo razdoblju radili transparentno i otvoreno te je u HGK provedena financijska i unutarnja analiza, definirana su područja mogućeg unaprijeđenja te je izrađena i matrica rizika, istaknula je v.d. predsjednice HGK Sabina Škrtić upoznavši članove Skupštine HGK s „clean start“ analizom Komore provedenom u posljedna tri mjeseca. Analizirana su sva područja djelovanja HGK.

„Potrebno je organizacijsko definiranje, određivanje ciljeva, strategije i misije HGK kao i efikasnije i pametnije poslovanje, kazala je Škrtić dodavši kako treba integrirati poslovne sustave te smanjiti broj zaposlenih, kazala je dodavši kako treba uspostaviti model adekvatnog upravljanja imovinom, projektnog planiranja itd.

Trebalo bi razmisliti i o regionalizaciji te uspostavi sustava sinergiziranosti, zajedničke aktivnosti te usklađivanja projekata. Također uspostaviti i model generiranja prihoda i kreiranja novih usluga. Valja postići razinu da 30 posto prihoda Komore bude od članstva, a 70 posto iz njezinih aktivnosti, kazala je Škrtić.

Potreban je i potpuni redizajn upravljanja ljudskim resursima, prilagođavanja znanja, uvođenja koncepcije privremenog zapošljavnja te novog sustava napredovanja. Potreban je i refokus na poduzetnike jer „Komora mora biti prva među jednakima, svoji primjerom pokazati dobru praksu“, kazala je Škrtić. Valja uspostaviti model adekvatnog upravljanja imovinom, a imovinu kao i postojeće komorske umjetnine staviti u funkciju promocije hrvatskog gospodarstva.

Treba uvesti centralizirano upravljanje novčanim sredstvima te provoditi česte inventure, kontrolirati poslovanje županijskih komora, ažurirati registar članica i njegovo vođenje, kreirati sustav praćenja prihoda te razvijati model samofinanciranja, napomenula je Škrtić istaknuvši kako su prihodi i rashodi u zadnje četiri godine bili u padu, kao i broj izdanih publikacija te dokumenata iz javnih ovlasti, a u porastu je broj edukacija u čemu, smatra Škrtić, Komora treba napraviti i dodatni iskorak jer je to područje u kojem ima konkurentne prednosti.
Novoizabrani predsjednik HGK Luka Burilović po preuzimanju dužnosti najavio je korjenite reforme Komore. „ Komora će se morati mijenjati i uspješnije prilagođavati vremenima u kojem živimo, morat će s manje ljudi raditi bolje i više te na taj način ostvarivati svoju primarnu ulogu, da u pravom smislu riječi postane zaštitinik i promicatelj interesa hrvatskoga gospodarstva“, rekao je Burilović.

Ujedno je zahvalio članovima Skupštine, Nadzornom i Upravnom odboru, v.d. predsjednici te ministarstvu gospodarstva na potpori Komori u iznimno teškoj situaciji u kojoj se našla posljednjih mjeseci te, kako kaže, koji su, imajući u vidu svijest o snazi društva koju čine njegove institucije, odlučili sačuvati vrijednosti koje ova kuća itekako ima i imala je kroz povijest.

Čestitao im je na najdemokratskijim izborima za predsjednika HGK do sada od samostalnosti te istaknuo da u ovim klupama sjede najbolji među nama, predstavnici najuspješnijih poduzeća iz svih krajeva Hrvatske te da nas sve zajedno, uvjeren sam, zanima isključivo gospodarska politika koja će olakšati naše poslovanje.

Upoznat s teškoćama realnog sektora iz kojeg dolazi, kazao je, da će biti vođen jedino interesom članica Komore i ciljem da ona bude još bolji servis i pomoć u poslovanju svih njezinih članica, a uz najavu temeljite reforme Komore, smanjivanja broja zaposlenih kao i ostvarivanje promicanja hrvatskoga gospodarstva te zaključio da članice Komore, njih 96 posto plaćaju članarinu od 42 kune, moraju dobiti kvalitetniju uslugu za svaku kunu koja je plaćena i za to ću se zalagati“, istaknuo je Burilović.

Povezani članci
12.10.16 Seminari, konferencije
Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu
20.06.16 Vijesti
HGK: do kraja godine predstavništva u Šangaju, Beogradu i Sarajavu
27.04.16 Izravna strana ulaganja
Erdogan najavio trostruko veća ulaganja u hrvatski turizam
28.10.15 Sajmovi i izložbe
Svečano otvoren sajam Rexpo 2015
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
19.12.14 Vijesti
HGK predstavila reformu i nove usluge
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
17.10.14 Karijere
Luka Burilović izabran za člana Upravnog odbora Eurochambersa
15.10.14 Vijesti
Mogućnosti i izazovi za korištenje 10,7 milijardi eura sredstava iz EU-a
14.10.14 Vijesti
HGK predstavila nastavak reforme
14.07.14 Vijesti
HGK informira ulagače na investincroatia.hr
09.07.14 Vijesti
Luka Burilović izabran za predsjednika ICC-a
08.07.14 Vijesti
Započela reforma HGK
07.07.14 Vijesti
Burilović: sutra na Skupštini predstavljanje prve faze reforme HGK
02.06.14 Vijesti
HGK i Komora Istanbul potpisale Memorandum o suradnji
03.03.14 HGK
Luka Burilović novi predsjednik HGK
24.08.12 Financije i gospodarstvo
Dan polja šećerne repe - zbog suše prinosi manji 20 posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa