Seniko studio
Vijesti
08.07.2014. Započela reforma HGK
Skupština HGK izglasala smanjenje broja organizacijskih jedinica i zaposlenih
„U prvoj fazi reforme smanjili smo upravljački sustav sa 17 na samo 8 organizacijskih jedinica i za jednako toliko direktora. Broj djelatnika će se do kraja procesa smanjiti za 152. Provodimo uštede u svim segmentima poslovanja, a samo u prvoj fazi uštedjet ćemo 16,6 milijuna kuna na godišnjoj razini. Reforma mora biti brza i intenzivna.“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović predstavljajući prvu fazu reforme Komore na Skupštini Hrvatske gospodarske komore održanoj 8. srpnja u Vijećnici HGK.

Prihodi Komore gotovo su prepolovljeni, a članice očekuju bržu uslugu i efikasniji sustav. U 2009. godini prihodi su iznosili 268,5 milijuna kuna, dok je za ovu godinu predviđeno 176,8 milijuna kuna. Komora je samoinicijativno posljednjih godina četiri puta smanjivala članarinu te posljednji put u potpunosti ukinula financiranje iz doprinosa.

Reforma HGK provodi se u dvije faze. U prvoj se fazi smanjenjem broja organizacijskih jedinica i direktora povećava učinkovitost sustava. Novom organizacijskom shemom četiri potpredsjednika imaju izravnu nadležnost za pojedine organizacijske jedinice. Time se povećava odgovornost potpredsjednika, a postiže se i snažnija kontrola.

Programom zbrinjavanja optimizirat će se broj zaposlenika. Provedene su uštede na području voznog parka, kao i digitalizacijom brošura i tiskanih materijala. Sve je to učinjeno kako bi upravljački sustav bio manji, ekonomičniji i efikasniji, kazao je Burilović. Prvi će se učinci ušteda osjetiti odmah, a puni efekt ušteda iz prve faze postići ćemo do kolovoza 2015. godine. To znači više sredstava za aktivnosti i projekte prema članicama, kazao je Burilović.

Za drugu fazu reforme planirane su daljnje uštede, i to centralizacijom nabave, centralizacijom računovodstvenih i financijskih usluga, smanjenjem troškova poslovanja te digitalizacijom tiska, kataloga i brošura. Provedba druge faze je započela, a njene programe i financijske učinke predstavit ćemo detaljno najesen, kazao je predsjednik HGK.

Osim provedbe reforme, u protekla smo tri mjeseca organizirali izaslanstva u inozemstvu, u pratnji predsjednika RH, otvorili smo krizni ured HGK u Drenovcima za tvrtke pogođene poplavom, oslobodili smo ih plaćanja članarina i raznih certifikata koje izdaje HGK, inicirali smo osnivanje konzorcija hrvatskih građevinskih tvrtki za obnovu i objavili internetsku stranicu InvestinCroatia.hr sa svim informacijama koje odgovaraju na pitanja kako, zašto i gdje investirati u Hrvatskoj, pripremili smo i pozdravno pismo i letak s popisom usluga Komore koji od sada dobivaju sve novoosnovane tvrtke. U reorganizaciji sustava nismo zanemarili našu osnovnu zadaću, servisiranje naših članica“, istaknuo je predsjednik HGK.
Skupština HGK potvrdila je najpovoljniju ponudu Raiffeisenbanke Austria d.d. za sklapanje ugovora za namjenski kredit za zbrinjavanje radnika HGK u iznosu od 13,5 milijuna kuna na godinu dana, uz kamatu od 5,35 posto. Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o financiranju kojom se oslobađaju članice s poplavom ugroženih područja zaduživanja komorske članarine na razdoblje od šest mjeseci, i to od srpnja do prosinca 2014. godine, a popis članica će se utvrditi na razini županijskih komora.

Stanje u hrvatskom gospodarstvu predstavila je Jasna Belošević-Matić, direktorica Centra za makroekonomske analize HGK. Hrvatsko je gospodarstvo, u okolnostima postupnog oporavka globalne i europske ekonomije, i dalje u dubokoj recesiji. Već deseti kvartal bilježimo kontinuirani pad, koji je ipak sve slabije dinamike. Iako se u prvih pet mjeseci 2014. bilježe pozitivni trendovi u industriji, trgovini na malo, turizmu i robnom izvozu koji daju određeni optimizam, oni su nedovoljni da bi ozbiljnije sugerirali izlazak iz sadašnje gospodarske situacije.

Pojedine su ekonomske varijable nakon pet godina realno manje od 12 do 40 posto. Primjerice BDP je realno manji za više od 12 posto, industrijska proizvodnja za 18 posto, promet u trgovini na malo koji odražava osobnu potrošnju (ona čini oko 60 posto BDP-a) više od 16 posto, građevinarstvo 38 posto, robni izvoz za 6,8 posto, zaposlenost za 12 posto, uz povećanje nezaposlenosti za čak 46 posto. Deficit proračuna je istodobno veći više od šest puta, a javni je dug zbog toga dinamično rastao i veći je 14 posto, kao i bruto inozemni dug koji je porastao za 12 posto i prelazi razinu ostvarenog BDP-a u svakoj od posljednjih pet godina, i to svake godine sve više.

Realni sektor, za razliku od bankarskog, i dalje prati nelikvidnost, iako se polako formira stagnantni trend. Transmisija novca prema privatnom sektoru ostaje slaba te se na godišnjoj razini i dalje realizira pad kredita i kod stanovništva i kod trgovačkih društava, tako da jedino sektor država bilježi rast. Opće stanje gospodarstva najbolje ilustriraju podaci o stanju na tržištu rada koji se pod sezonskim utjecajem tijekom godine tek ublažavaju. Naime u svibnju ove godine broj zaposlenih je na godišnjoj razini manji za 2,4 posto, uz pad nezaposlenih od 1,7 posto, dok je aktivno stanovništvo manje za 2,3 posto.

Povezani članci
12.10.16 Seminari, konferencije
Dani hrvatskog turizma 26. i 27. listopada u Bolu
20.06.16 Vijesti
HGK: do kraja godine predstavništva u Šangaju, Beogradu i Sarajavu
27.04.16 Izravna strana ulaganja
Erdogan najavio trostruko veća ulaganja u hrvatski turizam
28.10.15 Sajmovi i izložbe
Svečano otvoren sajam Rexpo 2015
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
19.12.14 Vijesti
HGK predstavila reformu i nove usluge
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
17.10.14 Karijere
Luka Burilović izabran za člana Upravnog odbora Eurochambersa
15.10.14 Vijesti
Mogućnosti i izazovi za korištenje 10,7 milijardi eura sredstava iz EU-a
14.10.14 Vijesti
HGK predstavila nastavak reforme
14.07.14 Vijesti
HGK informira ulagače na investincroatia.hr
09.07.14 Vijesti
Luka Burilović izabran za predsjednika ICC-a
07.07.14 Vijesti
Burilović: sutra na Skupštini predstavljanje prve faze reforme HGK
02.06.14 Vijesti
HGK i Komora Istanbul potpisale Memorandum o suradnji
27.03.14 Vijesti
Početak temeljite reforme HGK
03.03.14 HGK
Luka Burilović novi predsjednik HGK
24.08.12 Financije i gospodarstvo
Dan polja šećerne repe - zbog suše prinosi manji 20 posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa