Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
30.06.2011. Vozači Taxi Cammea najavljuju štrajk za 8. srpnja
Sindikat hrvatskog vozača organizirat će 8. srpnja štrajk vozača Taxi Cammea u Zagrebu kako bi prisilio poslodavca na poštivanje prava zajamčenih Zakonom o radu i dostojanstva radnika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

Po tvrdnjama sindikalaca, Taxi Cammeo ne poštuje ni osnovna radna prava vozača, tjera ih na rad od 12 do 14 sati dnevno, bez propisanog odmora iako zakon određuje nakon vožnje od 4,5 sati obaveznu pauzu od 40 minuta, ne plaća im prekovremene sate a zahtijeva od njih da ostvare dnevni utržak od barem 700 kuna, dok nagradu od 50 kuna mogu dobiti samo ako zarade više od 1000 kuna dnevno, za što trebaju odvoziti više od 30 vožnji.

Osim toga, vozači su izloženi stalnom mobingu i prijetnjama otkazom, a ugovore o radu su morali potpisati "naslijepo", odnosno poslodavac im nije dozvolio da ih prethodno pročitaju.

Zahtijevamo da poslodavac uvede raspored radnog vremena koje ne smije biti dulje od 40 sati tjedno, prekovremeni rad najviše do osam sati tjedno, stanku od najmanje 30 minuta, obračun plaće prema ostvarenim radnim satima uz uvećanja za noćni i prekovremeni rad, te poštivanje dostojanstva radnika, istaknuo je predsjednik sindikata Miljenko Gočin.

U protivnom će 60-tak članova sindikata 8. srpnja u 8 sati započeti štrajk do ispunjenja zahtjeva, a nadaju se da će ih u tome podržati i građani koji tijekom štrajka neće korisiti usluge Taxi Cammea.

Gočin je upozorio da se u slučaju Taxi Cammea u Zagrebu zapravo radi o brandu a ne tvrtki, jer Taxi Cammeo uopće nije registriran već posluje preko tri tvrtke - Cammeo d.o.o., Autoprijevoz Modem d.o.o. i Autoprijevoz Oliva d.o.o. Također se u dokumentaciji nigdje ne spominje Kosta Minovski koji se u javnosti predstavlja kao vlasnik Taxi Cammea i koncesionar.

Sindikat je imenovao svoje povjerenike u te tri tvrtke, na što su im uprave poručile da je kod njih utemeljeno Radničko vijeće, pa je imenovanje sindikalnih povjerenika "bespredmetno".

No, učlanjenjem većeg broja vozača dobili smo mogućnost za legalnu sindikalnu borbu. Nemamo ništa protiv otvaranja nove taksi službe jer to donosi i nova radna mjesta, ali štrajk ćemo iskoristiti kako bi natjerali poslodavca na poštivanje zakona, ističe Gočin. (H)

Povezani članci
28.07.15 Tvrtke i tržišta
Cammeo grupa pregovara o suradnji na tržištu Katara
10.07.15 Tvrtke i tržišta
Taxi Cammeo od kolovoza i u Srbiji
03.09.12 Promocije
"Auto zona" jedna od glavnih interesnih zona ovogodišnjeg Špancirfesta
29.03.12 Tvrtke i tržišta
Zbog nelojalne konkurencije ORYX Taxi prestao s radom
16.01.12 Korisne informacije
Nova pojeftinjenja zagrebačkih taksija
21.11.11 Vijesti
Radio Taxi Zagreb spušta cijene za 40%
12.07.11 Tvrtke i tržišta
Taxi Cammeo podnosi kaznene prijave
01.07.11 Tvrtke i tržišta
Taxi Cammeo odbacuje optužbe Sindikata vozača
28.06.11 Financije i gospodarstvo
Pavo Zubak ulazi na tržište taksija u Zagrebu
27.04.11 Financije i gospodarstvo
Rat zagrebačkih taksista
04.01.11 Financije i gospodarstvo
Cammeo u Zagrebu zaposlio prvih 86 taksista
03.02.10 Vijesti
HOK: Novi zakon otežao položaj autotaksi prijevoznika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa