Trgovina
Seniko studio
Trgovina motornim vozilima
27.04.2006. Zašto je skupa nafta?
Visoki rast cijena nafte koje se trenutačno kreću oko 75 USD po barelu i koje su tri puta više nego prije četiri godine rezultat je geopolitičkih i tehnoloških faktora koji po svemu sudeći neće ubrzo biti prevladani.

Geopolitičke tenzije
Najvažniji geopolitički utjecaji su napetost između zapadnih zemalja predvođenih SAD-om i Irana s druge strane glede nuklearnog programa Teherana te kronična politička nestabilnost u Nigeriji.
Vezano uz situaciju s Iranom tolika je nesigurnost da postoji realna opasnost da Iran kao oružje iskoristi naftu ako dođe u situaciju da mu se nametnu sankcije od strane UN-a, što se u ovom trenutku ne čini realnim zbog poznatih stavova i interesa Rusije i Kine glede načina rješavanja krize, ili pak jednostranom akcijom SAD-a i njihovih saveznika.

Iran je s proizvodnjom od 4,1 milijun barela sirove nafte dnevno četvrti najveći proizvođač nafte na svijetu i pokriva oko pet posto ukupnih svjetskih dnevnih potreba, a analitičari vjeruju da u slučaju konflikta može smanjiti svoj izvoz i blokirati Hormuški prolaz koji je strateška točka za izvoz nafte u Japan, SAD i zapadnu Europu. Bilo koji gubitak u opskrbi svjetskog tržišta naftom bilo bi vrlo teško nadomjestiti zato što se trenutačno nafta proizvodi na približno maksimalnim kapacitetima.

Drugi važan geopolitički utjecaj ima Nigerija koja je zbog stalnih gerilskih napada na naftna postrojenja svjetskih multinacionalnih kompanija Shell, Eni i dr. u delti rijeke Niger od početka ove godine smanjila svoj izvoz od 2,6 milijuna barela dnevno više od 20 posto.

Debalans između proizvodnih mogućnosti i svjetske potrošnje sirove nafte
Proizvođači nafte smatraju da je teško zadovoljiti rastuću potražnju. Najveći broj svjetskih proizvođača nafte vrlo je blizu ili je na maksimalnim kapacitetima proizvodnje, a jedino bi najveći svjetski proizvođač nafte Saudijska Arabija bila u mogućnosti povećati svoju dnevnu proizvodnju, koja se kreće na razini oko 9,5 milijuna barela na dan, za dodatnih 1,5 milijuna barela, no Saudijska Arabija proizvodi tzv. tešku naftu koja je neprikladna za preradu u mnogim rafinerijama.

Nedostatak rafinerijskih kapaciteta
Naftni analitičari i OPEC konstantno upozoravaju na činjenicu na koju bi također trebalo fokusirati pozornost, a koja se očituje u slabostima tzv. downstream sektora, odnosno rafinerija koje su postale uska grla u procesu prerade sirove nafte, a naročito nakon šteta na rafinerijama u Meksičkom zaljevu izazvanih uraganima u SAD-u.
Zanimljivo je napomenuti da u posljednjih 30 godina ni u Europi ni u Americi nisu građene nove rafinerije, nego su rafinerijska postrojenja proširivana u skladu sa zahtjevima tržišta, no u svakom slučaju nedovoljno.
Nedostatak nekih naftnih derivata, kao što su motorni benzini i dizelska goriva, također je faktor koji u povratnom efektu pridonosi povećavanju cijene nafte.
U SAD-u početkom ljeta stupa na snagu nova regulativa o zaštiti okoliša koja zahtijeva primjenu ekološki prihvatljivog etanola umjesto aditiva MTBE koji se koriste kao dodaci motornim benzinima radi povećavanja oktanske snage, no prema mišljenju stručnjaka za tu promjenu rafinerije se nisu adekvatno pripremile te zbog toga može doći do nestašica, i to baš u vrijeme povećane potrošnje motornih benzina zbog povećanih turističkih i drugih migracija unutar SAD-a i Kanade.

Isto tako, posljednjih su dana objavljeni podaci koji pokazuju da su zalihe motornih benzina u SAD-u vrlo niske, odnosno da se nalaze na razini onih na kraju migracijskog razdoblja iz studenoga 2005. godine, što dodatno uvećava zabrinutost o mogućnosti opskrbe motornim benzinima najvećeg svjetskog tržišta - SAD-a.
Istodobno, ekonomski rast u posljednje dvije godine u svijetu doveo je do znatnog povećanja potrošnje nafte i naftnih derivata posebno u Kini i Indiji, ali i u SAD-u, a prognoze pokazuju da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini, posebno imajući na umu procjene MMF-a o 4,9-postotnom globalnom ekonomskom rastu u 2006.
Međunarodna energetska agencija (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u ovoj godini rasti 1,8 posto te da će ukupna potrošnja nafte u svijetu u 2006. godini iznositi 85,1 milijun barela dnevno.

Špekulacije
Naftni analitičari smatraju da kupnja nafte od strane institucionalnih investitora također drži razine cijena nafte višima od realnih. S jedne strane visoke cijene sirove nafte i njihov stalni rast pogoduju multinacionalnim naftnim kompanijama kao što su ExxonMobil, BP, itd. jer ostvaruju goleme profite, a također jača i tzv. špekulativni element jer u kupnji nafte i manipulaciji njenim cijenama sve su prisutniji veliki svjetski investicijski i hedge fondovi.

Stanje u Hrvatskoj
Ukupna potrošnja nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj čini samo jedan promil svjetske potrošnje, što nema nikakvog utjecaja na globalne odnose na svjetskom tržištu nafte. Hrvatska iz domaće proizvodnje nafte može pokriti četvrtinu svojih potreba te je neto uvoznik nafte i potpuno je vezana na zbivanja na svjetskom tržištu pa je u ovom trenutku otvorena negativnom utjecaju visokih cijena nafte.

Hrvatska je također uvoznik naftnih derivata, motornih benzina te posebno dizelskih goriva budući da u zastarjelim rafinerijama Ina, koja je posljednjih mjeseci postala najveći uvoznik naftnih derivata u Hrvatskoj, nije sposobna proizvesti dovoljno naftnih derivata europske kvalitete koje većina tržišta najviše traži.

Posljednjih smo mjeseci svjedoci pokušaja hrvatske Vlade da korištenjem svojeg vlasničkog i drugih utjecaja u Ini pokušava na neki način ublažiti negativne posljedice porasta cijena nafte, poglavito motornih benzina, pokušavajući održati cijenu na razini osam kuna po litri.
No vrijeme će pokazati da se administrativnim mjerama ne može zaustaviti tržišna kretanja. Mogu se postići samo kratkoročni pozitivni efekti, ali s realnom mogućnosti da se u kratkom vremenu preokrenu u negativne posljedice.

Posljedica dugoročna održavanja cijena na nekim zamišljenim granicama ispod realnih bit će stvaranje gubitaka za tvrtke koje se bave tim poslom, a to može uzrokovati poremećaj na tržištu, jer teško je očekivati da će netko na dulje razdoblje nabavljati i prodavati robu čijom prodajom gubi.

Ovisnost o uvozu nafte Hrvatska može smanjiti samo racionalnijom potrošnjom, što uključuje i korištenje ukapljenog naftnog plina (LPG), koji se proizvodi u većim količinama od potreba domaćeg tržišta (izvozi se oko 60 posto proizvodnje), a mogao bi se koristiti kao zamjena za motorne benzine i dizelska goriva.

Smanjenje ovisnosti o uvoznoj nafti može se postići i većim korištenjem alternativnih, prije svega obnovljivih izvora energije (vjetar, biogoriva, hidroenergija, itd.), kao što predviđa i Strategija energetskog razvitka Hrvatske, koja će morati pretrpjeti ozbiljnu reviziju i prije početka provedbe.

Povezani članci
13.01.15 Vijesti
Gorivo opet pojeftinilo
09.08.13 Vijesti iz svijeta
Poremećaji u opskrbi potaknuli rast cijena nafte
04.06.12 Vijesti iz svijeta
Cijena nafte najniža u 16 mjeseci
16.05.12 Vijesti iz svijeta
Nafta najjeftinija u posljednjih šest mjeseci
02.03.12 Vijesti iz svijeta
Cijena nafte na najvišoj razini u 43 mjeseca
23.02.12 Vijesti iz svijeta
Cijena nafte najviša u devet mjeseci
06.02.12 Financije i gospodarstvo
Roland Berger: Nafta ove godine poskupljuje 15 posto
03.01.12 Vijesti iz svijeta
Prosječna cijena nafte u 2012. očekuje se na 92-96 USD
27.06.11 Vijesti iz svijeta
Cijene nafte pale, čeka se glasanje u Grčkoj
10.03.11 Financije i gospodarstvo
Erste: Barel nafte ove će godine koštati 150 dolara
21.02.11 Vijesti iz svijeta
Nafta na 104,60 dolara zbog nemira u Libiji
07.10.10 Vijesti iz svijeta
Cijene nafte nadomak 84 dolara
06.10.10 Vijesti iz svijeta
Cijene nafte na najvišim razinama u pet mjeseci
20.09.10 Vijesti iz svijeta
Cijene nafte blizu 74 dolara
16.08.10 Vijesti iz svijeta
Slabiji dolar podigao cijene nafte nadomak 76 dolara
11.08.10 Vijesti iz svijeta
Cijene nafte ispod 80 dolara
22.10.09 Vijesti iz svijeta
Arktik krije 22 posto neistraženih svjetskih rezervi nafte
07.09.09 Vijesti iz svijeta
Norvežani pronašli dva nova naftna polja
21.08.09 Vijesti iz svijeta
Rekordna cijena nafte u 2009.
26.06.09 Vijesti iz svijeta
Napadi u Nigeriji podigli naftu iznad 71 dolar
28.04.08 Vijesti iz svijeta
Cijena nafte na novoj rekordnoj razini, blizu 120 dolara po barelu
02.04.08 Vijesti iz svijeta
Cijene nafte iznad 101 dolara
27.02.08 Vijesti iz svijeta
Pad tečaja dolara podigao cijene nafte na nove rekordne razine
22.02.08 Vijesti iz svijeta
Povećane američke zalihe ograničile rast cijena nafte
20.02.08 Vijesti iz svijeta
Cijena nafte prešla 100 dolara
25.01.08 Vijesti iz svijeta
Američki poticaji podigli cijene nafte
22.01.08 Vijesti iz svijeta
Strmoglavi pad cijena nafte
14.01.08 Vijesti iz regije
Cijene nafte iznad 93 dolara
10.01.08 Vijesti iz svijeta
Nakon izvješća o američkim zalihama nafta pojeftinila
03.01.08 Vijesti iz svijeta
Nafta preko 100 dolara
25.12.07 Vijesti iz svijeta
Pad cijena nafte u prigušenoj predblagdanskoj trgovini
01.12.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte na najnižoj razini u proteklih mjesec dana
26.11.07 Vijesti iz svijeta
Nafta iznad 99 dolara
21.11.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte nadomak 100 dolara za barel
29.10.07 Vijesti iz svijeta
Nafta iznad 93 dolara
26.10.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte premašila 92 dolara
09.10.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena barela ispod 79 dolara
06.09.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte premašila 76 dolara za barel
20.08.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte pale s popuštanjem straha od uragana Deana
07.08.07 Trgovina motornim vozilima
Nastavljen pad cijena nafte
06.08.07 Trgovina motornim vozilima
Rekordno skupa nafta produljuje jaz između bogatih i siromašnih
23.07.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte kliznule nadomak 77 dolara po barelu
18.07.07 Trgovina motornim vozilima
Strah od tješnje ponude približio cijene nafte razini od 76 dolara po barelu
06.07.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte najviše u zadnjih 11 mjeseci
27.06.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta ispod 70 dolara
24.06.07 Vijesti
Energetski summit: Energija ne smije služiti ostvarenju političkih ciljeva
19.06.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte iznad 72 dolara
16.06.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte i dalje iznad 67 dolara
05.06.07 Trgovina motornim vozilima
Barel nafte iznad 70 dolara
28.05.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte ispod 70 dolara
24.05.07 Trgovina motornim vozilima
Cijena nafte prešle 71 dolar za barel
08.05.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte iznad 61 dolara za barel
05.05.07 Trgovina motornim vozilima
Nigerija i slabije američke zalihe benzina podižu cijene nafte
30.04.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte stabilne blizu 68 dolara po barelu
19.04.07 Trgovina motornim vozilima
Novi pad cijena nafte
31.03.07 Trgovina motornim vozilima
Barel nafte nadomak 67 dolara zbog eskalacije napetosti oko Irana
26.03.07 Trgovina motornim vozilima
Najviša cijena nafte od početka godine
20.03.07 Trgovina motornim vozilima
Cijene nafte pale ispod 57 dolara po barelu
14.03.07 Trgovina motornim vozilima
Nafta poskupjela pred nove američke podatke o zalihama goriva
07.01.07 Trgovina motornim vozilima
Barel sirove nafte pao ispod 56 dolara
30.11.06 Korisni linkovi
Cijene nafte na najvišoj razini u zadnja dva mjeseca
05.11.06 Trgovina motornim vozilima
Basnoslovne zarade naftaša
22.10.06 Trgovina motornim vozilima
Nafte ima za najmanje 400 godina!
14.10.06 Vijesti
Mali trgovci naftom: tržište nije posve liberalizirano
27.09.06 Trgovina motornim vozilima
Nafta ispod 60 dolara po barelu prvi put u pola godine
12.09.06 Trgovina na veliko
Skupa nafta uzrokovala rekordni manjak u trgovinskoj bilanci SAD-a
07.08.06 Trgovina motornim vozilima
Nafta premašila 77 dolara
01.08.06 Vozila
Sabotaža u Iraku - podigli cijene nafte
24.07.06 Trgovina motornim vozilima
INA: Skuplja dizelska goriva i super plus 98
20.07.06 Trgovina motornim vozilima
Diplomatski napori spuštaju cijene nafte
11.07.06 Strateški savezi
Norsk Hydro prodaje udio u lancu benzinskih postaja
24.05.06 Franchising
Neće biti spajanja OMV-a i Verbunda
05.05.06 Seminari, konferencije
Predavanja u INI - Nafte do sredine stoljeća
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa