Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
05.10.2009. Trećina stanovništva tranzicijske Europe i središnje Azije siromašna
Broj nezaposlenih u regiji porastao je na 11,4 milijuna u ovoj godini s 8,3 milijuna u 2008., objavila je Svjetska banka uoči održavanja godišnje skupštine te banke i MMF-a u Istanbulu

Umjesto da se broj siromašnih u regiji tranzicijske Europe i središnje Azije smanji za 15 milijuna u 2009., zbog ekonomske krize Svjetska banka očekuje da će se broj siromašnih povećati za 15 milijuna.

"Na tom području već živi 145 milijuna siromašnih ljudi što je gotovo trećina ukupnog stanovništva. Za njih, kriza je učinila njihovu ionako tešku egzistenciju još težom", stoji u pripćenju Indermita Gilla, glavnog ekonomista Svjetske banke za regiju tranzicijske Europe i središnje Azije.

Dok većina svijeta očekuje dobre vijesti ove jeseni, za radnike i njihove obitelji u toj regiji vijesti nisu ohrabrujuće te za njih priča o oporavku može izgledati preuranjenom, dodao je. Broj nezaposlenih na tom je području porastao na 11,4 milijuna u ovoj godini s 8,3 milijuna u prošloj.

U licu globalne krize, vlade u regiji tranzicijske Europe i središnje Azije moraju se suočiti s teškim odlukama obzirom na to da će proračunski deficiti porasti na 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda u 2009. s 1,5 posto u 2008. što će stvoriti pritisak na te vlade da naprave potrošnju učinkovitijom.

"Socijalni transferi čine preko polovice vladinih rashoda stoga vlade moraju obrazovanje, zdravstvo i socijalna sigurnost napraviti učinkovitijim", smatra Gill.

Također, te vlade moraju nastaviti s poboljšanjem poslovnog okruženja kako bi privukle investicije, navodi se u priopćenju Svjetske banke objavljenom uoči održavanja Godišnje skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Istanbulu koje će se održati u utorak i srijedu.

Svjetska banka je povećala financijsku podršku za regiju tranzicijske Europe i središnje Azije za 60 posto, s osam milijardi dolara u prošloj godini na 12,5 milijardi dolara u ovoj godini kako bi ublažila utjecaj krize i kako bi se te zemlje pozicionirale za oporavak nakon krize.

Samo potrebe za refinanciranjem vanjskih dugova zemalja na području tranzicijske Europe i središnje Azije u idućoj godini prelaze 350 milijardi dolara i najveće su među tranzicijskim regijama.

Na skupštinama će sudjelovati i hrvatsko izaslanstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva financija kojih predvodi ministar financija Ivan Šuker te predstavnika Hrvatske narodne banke, koje predvodi Boris Vujčić, zamjenik guvernera HNB-a.
Šuker će se susresti s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Philippeom Houerouom i izvršnim direktorom Svjetske banke Rudolfom Jan Treffersom, te s izvršnim direktorom u MMF-u Ageom F. P. Bakkerom i direktorom Ureda MMF za Europu Marekom Belkom kao i s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Europe. Također će održati niz bilateralnih sastanaka s poslovnim bankarima. (Bankamagazin)

Povezani članci
02.04.12 Zaposlenost / plaće
Veliki izvještaj o novom siromaštvu: Čudo u Hrvatskoj
13.02.12 Vijesti iz svijeta
Više gladnih zbog slobodne trgovine
05.01.12 Šira regija
Bugari najsiromašniji u EU
26.11.10 Vijesti iz svijeta
UN: U 40 godina udvostručio se broj jako siromašnih zemalja
12.10.10 Vijesti
DZS: Povećanje stope rizika od siromaštva
05.10.10 Vijesti iz svijeta
EU odblokirala 500 mil. eura za hranu za siromašne
17.09.10 Vijesti iz svijeta
AP: Jedan od sedam Amerikanaca živi u siromaštvu
17.08.10 Vijesti iz svijeta
Kina: Ekonomska sila siromašnog stanovništa
30.06.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka i UNDP: Hrvatska pomaže krivim ljudima
15.04.10 Vijesti iz svijeta
OECD: U godini krize bogati zaboravili siromašne
03.12.09 Zaposlenost / plaće
Rast siromaštva prijeti Istočnoj Europi
23.10.09 Financije i gospodarstvo
Analiza: Proračun i siromaštvo
19.10.09 Vijesti iz regije
Svaki osmi Slovenac živi ispod praga siromaštva
13.10.09 Financije i gospodarstvo
Na pragu siromaštva 40 posto Hrvata
11.09.09 Vijesti iz svijeta
U SAD-u 40 milijuna siromašnih
29.09.08 Vijesti
Stopa rizika od siromaštva 17,4 posto
09.03.07 Vijesti
SSSH: 17,5 posto hrvatskih građana na rubu siromaštva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa