Robe
Seniko studio
Neprehrambeni proizvodi
19.07.2006. (Sandra Pocrnić Mlakar) HEP će od Nove godine morati otkupljivati struju od privatnika
Julije Domac

Najveće je zanimanje za vjetroelektrane, struju iz biomase i male hidroelektrane. Nekoliko postrojenja koja omogućuju nezavisnost od HEP-a već proizvode i isporučuju struju, a u Čakovcu se priprema najveće europsko ekološko bioplinsko postrojenje

Gradnju ekološkoga bioplinskog postrojenja vrijednog 3,5 milijuna eura, koje će proizvoditi električnu i toplinsku energiju koristeći klaonički otpad i otpad farmi pilića, Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec ugovorila je u suradnji s tvrtkom Alter-Energ za alternativne izvore energije. Bit će to najveći projekt te vrste u Europi, koji će svakodnevnom preradom 80 tona otpada proizvoditi više od tri milijuna prostornih metara bioplina, a pokretat će kongeneracijsku jedinicu jakosti jednog megavata. Topla voda iz bioplinskog postrojenja također će se u cijelosti iskoristiti u proizvodnom procesu, dok se razgradnjom otpada, osim bioplina, dobiva kvalitetno gnojivo. Proizvedena električna energija bit će dovoljna za potrebe pogona i farmi Pipo Čakovec, dok će se višak moći prodati HEP-u.

Dok Čakovčani tek počinju gradnju postrojenja koje će ih učiniti nezavisnima od HEP-a, Gavrilović već više od godinu dana proizvodi električnu energiju za vlastite potrebe, iako kao pogon ne koristi bioplin već zemni plin. Kongeneracijskim postrojenjem na bazi dvaju plinskih motora Gavrilović je svoje mjesečne izdatke za struju srezao za više od 60 posto, a proizvodnjom vodene pare i tople vode, koja se također koristi, troškovi se dodatno smanjuju i ukupni stupanj korisnog djelovanja kongeneracije je visokih 85 posto.

- Ulaganje će se isplatiti u roku četiri godine, što je za energetsko postrojenje vrlo kratak rok - objašnjava direktor Slavko Brebrić, inače inženjer energetike, koji je zbog industrijske proizvodnje struje obilazio seminare u Austriji i Italiji prije nego što je svoja znanja primijenio u Gavriloviću.
Plinski pogon za proizvodnju vlastite struje zapravo je tek priprema za bioplinsko postrojenje koje će, kad se podignu farme za tov junadi i svinja - a koje će, kao što kaže direktor Brebrić, biti najmodernije u Europi i isporučivat će po 11.000 odojaka godišnje i 2500 junadi u turnusu proizvoditi električnu energiju iz biomase.

Podzakonski akti o otkupu električne energije, koji se očekuju u rujnu a počeli bi se primjenjivati 1. siječnja sljedeće godine, otvaraju u Hrvatskoj golem prostor za ulaganja u proizvodnju električne energije. Između malih proizvođača struje i HEP-a posredovat će novoosnovana državna agencija HROTE, tako da dugoročne ugovore s proizvođačima više neće sklapati HEP.
A kako je Hrvatska tijekom 2004. i 2005. godine, donošenjem paketa energetskih zakona, kao i uredbama o zaštiti okoliša i energetskih goriva, zakonski definirala reorganizaciju svoga energetskog sektora i potvrdila opredjeljenje za prihvaćanje visokih europskih ekoloških standarda, u Hrvatskoj počinju ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koji su u zapadnim zemljama već dulje vrijeme pravi ulagački hit.

U suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Norveške na FER-u je stoga nedavno održan prvi Trening centar za trgovanje energijom (TCET), edukacija za sve proizvođače, trgovce, kupce i operatore sustava. Voditelj dr. sc. Slavko Krajcar s FER-a najavljuje da će se radionice održavati dvaput do triput godišnje, prema potrebama polaznika.

Podzakonskim aktima o otkupu električne energije bit će uklonjena i zadnja barijera za male proizvođače električne energije, procjenjuje dr. sc. Julije Domac s Odjela za obnovljive izvore energije Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji nam je u podrumu zgrade Instituta u Savskoj ulici u Zagrebu pokazao plinsko postrojenje za proizvodnju struje za zgradu Instituta. Postrojenje ima snagu 100 kW, što bi bilo dovoljno za tridesetak kućanstava, a veliko je poput traktora.

- Najveće je zanimanje malih ulagača za vjetroelektrane, a odmah zatim u kongeneracije drvne industrije te male hidroelektrane - objašnjava dr. Domac. - Iako je još 1994. odlukom HEP-a definirana otkupna cijena, kriteriji otkupa nisu formulirani, već je otkup stvar dogovora s HEP-om. Otkup i proizvodnju struje HEP je dosad ugovarao u slučajevima kad je to pridonosilo stabilnosti mreže, što je bilo osobito poželjno na rubovima mreže, primjerice na otocima i na mjestima gdje mrežu treba pojačati.

HEP zasad ima deset ugovora s proizvođačima električne energije ili 'povlaštenim proizvođačima struje', kako ih nazivaju. To su vjetroelektrane Jasenica (Obrovac), Trtar (Šibenik), Ravna 1 (Pag), hidroelektrane Čabranka i Roški slap te bioplinska postrojenja na Jakuševcu i u Plivi (Sav-ski Marof). Ukupna snaga svih izvora je 38 MW ili oko jedan posto ukupne instalirane snage HEP-a, navodi Radomir Milišić, glasnogovornik HEP-a, i naglašava kako su cijene električne energije iz takvih izvora gotovo dvostruko više od prosječne cijene iz HEP-ovih pogona te da ugovori s malim proizvođačima predstavljaju podršku HEP-a razvoju obnovljivih izvora u Hrvatskoj.

- Kako je HEP do sada bio sufinancijer takvih izvora, novim bi aktima financiranje trebalo biti riješeno, budući da će električna energija iz sličnih izvora i ubuduće biti znatno skuplja od klasičnih izvora - objašnjava Milišić. Kako privatni ulagači ipak nalaze računicu kad se upuštaju u višemilijunske investicije gradnje pogona za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora? Ili je posrijedi samo briga o okolišu, bez obzira na to što je takva struja skuplja od HEP-ove, koja se proizvodi u termoelektranama i nuklearkama?
- Valja očekivati da će privatni investitor silno paziti na svoje ulaganje i isplativost - komentira dr. Julije Domac - Tvrdnja HEP-a da su cijene električne energije iz takvih pogona gotovo dvostruko više od prosječne cijene proizvodnje u HEP-u točna je, ali samo ako se uspoređuje cijena iz već amortiziranih HEP-ovih elektrana i novih postrojenja na obnovljive izvore energije. Slika je uvelike drugačija uzmu li se u obzir investicijski troškovi i ako se novčano vrednuje utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš. Postrojenja na obnovljive izvore energije intenzivno se grade i u zemljama koje za takve projekte daju državne poticaje u vidu otkupne cijene, kao što to čine Njemačka i Španjolska, ali i u zemljama koje nemaju takvu uredbu, poput SAD-a, Velike Britanije i Novog Zelanda.

Razlog za ulaganje u postrojenja za proizvodnju struje iz otpada, međutim, može biti i isključivo ekološki. Jedno od postrojenja poput onih u kakva se ulaže širom Njemačke ili Velike Britanije već se nalazi u Zagrebu - u plinskom pogonu na Jakuševcu, podignutom 2003. u sklopu sanacije glavnoga zagrebačkog odlagališta otpada, prikuplja se odlagališni plin i usmjerava u proizvodnju struje. Prema hrvatskim propisima, sustav otplinjavanja je obvezan za suvremena odlagališta otpada prije svega zbog zaštite okoliša, jer je dokazano da odlagališni plin snažno utječe na klimatske promjene.

- U 2005. godini proizvedeno je 10.136 MWh električne energije, što odgovara mjesečnom prosjeku od 844.685 kWh i ZGOS je za proizvedenu električnu energiju u 2005. godini prihodovao 4,390.252 kune - tumači Zlatko Milanović, izvršni direktor tvrtke ZGOS koja upravlja Odlagalištem Jakuševac.
Ulagač je ovdje bio Grad Zagreb, a sustav prikupljanja, obrade i iskorištavanja odlagališnog plina prvi je u Hrvatskoj. Izveden je prema EU normama i njegova je ukupna investicijska vrijednost oko 2,8 milijuna eura. Odlagališni plin vrlo je sličan bioplinu, ali proizveden je od komunalnog otpada koji sadrži između 25 i 40 posto biootpada.

Sustav otplinjavanja na Jakuševcu sastoji se od 48 plinskih zdenaca. Pomoću razgranate mreže plinovoda, koja se stalno održava u podtlaku, odlagališni plin se izvlači i odvodi do plinskog benzinskog motora koji pokreće generator i proizvodi struju. Na Jakuševcu su za sada montirana dva plinska motorna generatora ukupne električne snage 2,2 MW, a sustav otplinjavanja održava tvrtka Bio Moto i njen direktor Goran Pavišić, koji je na sličnim postrojenjima radio u SAD-u.

- Bioplin zvuči dosta zanimljivo mnogim ulagačima, ali s njim treba znati raditi - objašnjava Pavišić i dodaje: - Pretvaranje biomase u plin treba biti kontroliran proces i ne smije štetiti okolini. Ali uvjeren sam da i mi u Hrvatskoj imamo dovoljno svoje pameti da znamo postaviti i voditi bioplinska postrojenja i ne moramo trčati u strane banke da bismo za skupe kredite kupovali stranu opremu.
Vjetroelektrane očekuju višu otkupnu cijenu struje
Četrnaest vjetroturbina zasad najveće hrvatske vjetroelektrane podignuto je na brdu Trtar-Krtolin iznad Šibenika u roku osam mjeseci. U investiciju od 13 milijuna eura upustila se tvrtka Enersys iz Dubrovnika, koja je kredit s otplatnim rokom od 14 godina podigla kod Bank AustriaCreditanstalt i Zagrebačke banke. Vjetroelektrana godišnje proizvodi 32.000 MWh struje, što je dovoljno za opskrbu 10.000 domaćinstava.

Tvrtka Enersys gradilište odmah seli na Orlice, gdje počinje gradnju vjetroelektrane s 12 vjetroturbina. Proizvedenu električnu energiju isporučuju HEP-u, po cijeni koja je, kako kaže Milan Antonijević iz tvrtke Enersys, interna stvar između tvrtke i HEP-a, a dugoročni ugovor o otkupu struje bio je pretpostavka za gradnju vjetroelektrane.

Prva hrvatska vjeroelektrana na brdu Ravne na otoku Pagu sa sedam vjetroturbina već treću godinu zaredom proizvodi 15.000 MWh električne energije. Tvrtka Adria Wind Power iz Sesvetskog Popovca projekt je počela pripremati 1998. godine. Isplatu kredita očekuje u roku 12 godina, a kako je vijek elektrane najmanje 20 godina ne sumnjaju u isplativost i pripremaju novu vjetroelektranu iznad Dubrovnika, gdje upravo dovršavaju studiju utjecaja na okoliš.

- Prema odluci iz 1997. godine proizvedenu električnu energiju HEP otkupljuje po 90 posto prosječne prodajne cijene - izjavljuje Tonći Panza, direktor tvrtke Adria Wind Power i dodaje: - Ne možemo reći da smo presretni s tom cijenom, ali otplaćujemo kredit bez teškoća. Od novih podzakonskih akata, kojima će se konačno regulirati proizvodnja i otkup električne energije, ipak očekujemo nešto višu otkupnu cijenu.

Izvor: liderpress.hr

Povezani članci
12.11.15 Vijesti
HEP Opskrba i Hrvatska obrtnička komora podupiru obrtnike
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Tvrtke u državnom vlasništvu ostvarile 3,6 milijardi kuna neto dobiti
22.11.13 Financije i gospodarstvo
RWE Energija: Pozdravljamo ulazak HEP Opskrbe u tržišnu utakmicu u opskrbi električnom energijom
24.06.13 Vijesti
Struju od GEN-I-a zatražilo tisuću hrvatskih potrošača
10.05.13 Karijere
Nadzorni odbor HEP-a imenovao Šerića predsjednikom Uprave
09.05.13 Financije i gospodarstvo
Vrdoljak: Novi ljudi za izazove pred HEP-om
02.05.13 Financije i gospodarstvo
HEP grupa lani ostvarila neto dobit od 71,2 milijuna kuna
01.11.12 Financije i gospodarstvo
HEP u utrci za gradnju novog bloka termoelektrane Tuzla
11.10.12 Financije i gospodarstvo
Vlada: HERA dobiva znatno veće ovlasti
03.10.12 Vijesti iz regije
HEP u konzorciju na natječaju za dogradnju TE Tuzla
18.09.12 Vijesti
Režije prosječno veće za 300 kuna
17.09.12 Financije i gospodarstvo
Gradonačelnici ne pristaju na skuplje grijanje
03.07.12 Seminari, konferencije
Ulagački potencijal u energetiku do 2020. godine 15 milijardi eura
27.06.12 Financije i gospodarstvo
HEP kroz četiri godine investira 19 mlrd kuna
19.06.12 Financije i gospodarstvo
Moody's izmijenio prognozu za HEP-ov rejting
05.06.12 Tvrtke i tržišta
Deset najvećih hrvatskih kompanija
28.05.12 Financije i gospodarstvo
Zlatko Koračević: HEP će zaposliti do 1.000 mladih inženjera
09.05.12 Financije i gospodarstvo
U plusu HRT i FINA, u minusu HEP i HŽ
02.05.12 Financije i gospodarstvo
HEP grupa u 2011. s neto gubitkom od 3,3 milijuna kuna
27.04.12 Financije i gospodarstvo
HEP: Prosječan rast cijene struje za kućanstva 20 posto, za ostale od 9,5 do 12 posto
11.04.12 Financije i gospodarstvo
Jurčić: Spašavajući HEP ugrožavamo stotinu drugih poduzeća
10.04.12 Financije i gospodarstvo
HEP još nije uputio konačni zahtjev za poskupljenjem struje
26.03.12 Financije i gospodarstvo
HEP će zaposliti 500 ljudi, pokreću se dva projekta
23.02.12 Financije i gospodarstvo
Čačić želi izvući gospodarstvo iz krize s 1,2 mlrd eura investicija
27.09.11 Financije i gospodarstvo
Struja ove godine neće poskupiti
01.09.11 Financije i gospodarstvo
HEP: Dobit 543,7 mil. kuna u prvom polugodištu
26.07.11 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Zbogom inkasatori, dolazi očitanje brojila na daljinu
12.07.11 Financije i gospodarstvo
HEP u proračun uplaćuje 493 mil. kuna
01.07.11 Financije i gospodarstvo
Potpisan ugovor između TLM-a, Aluminija i HEP-a
17.06.11 Vijesti
Mingorp: Neće biti privatizacije HEP-a
31.05.11 Financije i gospodarstvo
HEP: Dobit u 2010. veća od 1,46 mlrd kuna
07.01.11 Tvrtke i tržišta
S&P dao HEP-u najniži kreditni rejting u 3 godine
29.12.10 Financije i gospodarstvo
AZTN: Ugovor HEP-a i TLM-a mogao bi predstavljati nedozvoljenu potporu
23.09.10 Financije i gospodarstvo
Vlada prihvatila 30 investicijskih projekta
15.06.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: HEP duguje još 190 mil. kuna
31.05.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Dobit HEP-a u dosadašnjem tijeku godine 900 milijuna kuna
26.10.09 Financije i gospodarstvo
Begović: Do kraja godine neće biti poskupljenja struje
20.10.09 Financije i gospodarstvo
Izabran novi Nadzorni odbor HEP-a
22.09.09 Financije i gospodarstvo
Vlada smijenila Upravu HEP-a
04.08.09 Tvrtke i tržišta
Skuplja struja udvostručila dobit HEP-u
14.07.09 Tvrtke i tržišta
HEP na Buškom jezeru zaradi 96 milijuna eura
23.06.09 Financije i gospodarstvo
Kvartalna dobit HEP-a 200 mil. kuna
19.06.09 Financije i gospodarstvo
HEP dobio spor protiv Slovenije vrijedan 38 mil. eura
21.04.09 Tvrtke i tržišta
Begović: Dobit HEP-a u 2008. godini 30 mil. kuna
20.04.09 Financije i gospodarstvo
HEP ne zna za istragu
20.04.09 Financije i gospodarstvo
HEP pod istragom
26.02.09 Financije i gospodarstvo
HEP smanjuje investicije i troškove za 452 milijuna kuna
13.02.09 Financije i gospodarstvo
Svi u HEP po novi ugovor
03.02.09 Tvrtke i tržišta
HEP od njemačke vlade dobio 50 mil. eura kredita
22.12.08 Tvrtke i tržišta
Mravak: HEP-ova dobit iz poslovanja 30 mil. kuna
26.11.08 Tvrtke i tržišta
HEP grupa: Gubitak 165 mil. kuna
31.07.08 Tvrtke i tržišta
Gubitak HEP Grupe 110,3 mil. kuna
30.06.08 Vijesti
Od sutra skuplja struja
19.06.08 Vijesti
Nove uplatnice za skuplju struju
03.06.08 Vijesti iz regije
Hrvatska nije dužna struju BiH
02.06.08 Vijesti
Struja skuplja za 20 posto?
27.05.08 Vijesti
Polančec: Smanjit ćemo zahtjev HEP-a
15.04.08 Vijesti iz regije
Dodik: HEP nam je dužan 100 milijuna eura
03.04.08 Vijesti
Mravak: Od 1.7.2008. skuplja struja
03.12.07 Vijesti
Tomšić: Električna energija neće poskupjeti 1. siječnja
21.11.07 Vijesti
Pojednostavljen priključak poslovnih zona na elektroenergetsku mrežu
09.10.07 Tvrtke i tržišta
Nova desetgodišnja 700 mil. kuna vrijedna obveznica HEP-a
04.10.07 Tvrtke i tržišta
Mravak: HEP kreće u širenje poslovanja s plinom
31.07.07 Tvrtke i tržišta
Dobit HEP Grupe 16,28 milijuna kuna
26.06.07 Statistika
Dobit HEP Grupe 4,3 milijuna kuna
04.06.07 Tvrtke i tržišta
HEP: Ugovor s ruskim Technopromexportom o izgradnji Bloka C u TE Sisak
30.05.07 Tvrtke i tržišta
HT najbolja domaća kompanija
29.05.07 Licenca
S&P poboljšao izglede HEP-u
29.05.07 Statistika
Pogoršava se vanjskotrgovinska bilanca BiH
24.05.07 Statistika
HEP u 2006.: Rast poslovnih prihoda 6,2%, rashoda 8,1%
23.11.06 Vijesti
HEP planira u idućih sedam godina investirati gotovo 24 mlrd kuna
16.11.06 Trgovina na veliko
Izdanje pola milijarde kuna vrijedne HEP-ove obveznice 29. studenog
09.09.06 Vijesti
Vukelić: Hrvatska energetski lider u regiji
30.08.06 Izvoz
HEP će graditi velike elektrane u BiH?
27.07.06 Vijesti
HEP: uspješno poslovanje, neće biti povećanja cijena struje
13.07.06 Neprehrambeni proizvodi
Stižu strani trgovci strujom
20.06.06 Vijesti
Nema razloga za povećanje cijene struje za domaćinstva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa