Trgovina
Seniko studio
Turizam
17.07.2006. (Ivančica Jurčević) Zagorski kuhari i konobari traženi u turističkim mjestima
Na sezonskim poslovima na moru brojni Zagorci zarađuju za život

KRAPINA - Brojni Zagorci koji su bez posla, prihvaćaju sezonski rad na moru, koji se ostvaruju u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom u Krapini. Iz evidencije Zavoda na razgovor je bilo pozvano 608 osoba, a odazvalo se njih 228. Pozivane su osobe različitih dobnih skupina i zanimanja s obzirom na to da je ponuda slobodnih radnih mjesta na području naše Županije nedostatna li postoji ponuda zanimanja za koje su potrebna posebna znanja i vještine, a što nezaposlene sobe nemaju.

Tijekom veljače i ožujka zainteresirani za sezonski rad razgovarali su u Krapini i sa predstavnicima turističkih kuća Istraturist iz Umaga i Solaris iz Šibenika. Potaknuti dobrim rezulatima koje su proteklih sezona pokazali naši radnici na moru poslodavci s juga željeli su da se suradnja i dalje nastavi. To je i ostvareno s turističkom kućom Pinesta iz Novigrada, Novalis iz Novalje, TD Gajac iz Novalje te sa drugim privatnim poduzetnicima.

U prvih šest mjeseci za sezonsko zapošljavanje prijavilo se 220 osoba različitih zanimanja: vrtlara, čistačica, pomoćnih radnika u kuhinji, kuhara, konobara, sobarica, prodavača, animatora i drugih, koji na moru mogu raditi od ožujka pa sve do listopada. "Do kraja lipnja na sezonskim poslovima na moru zaposleno je oko stotinjak ljudi s našeg područja. Najviše ih radi u poznatim turističkim mjestima u Poreču, te u Novigradu, Umagu i Šibeniku.

Zagorci rade kao recepcionari, animatori, kuhari, konobari, prodavači, servirke i sobarice, no ipak najtraženiji su kuhari i konobari, koji su i bili pozvani i za vrijeme teniskog turnira u Umag, doznajemo od Vesne Hriberski, voditeljice Odjela posredovanja u Zavodu. Na Zavod se još javljaju zainteresirani za sezonski rad, jer ipak bolje nešto zaraditi nego cijelu godinu provesti bez posla.


Izvor: vecernji.net

Povezani članci
15.11.11 Sajmovi i izložbe
Prvi svjetski kongres gastronomije u Umagu 1. do 4. ožujka
04.07.06 Turizam
Tijekom ljeta u turizmu će se zaposliti 30.000 sezonaca
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa