Trgovina
Seniko studio
Turizam
04.07.2006. Tijekom ljeta u turizmu će se zaposliti 30.000 sezonaca
Ovisno o poslodavcu, kuhari ljeti mogu zaraditi od dvije do 10.000 kuna, a oko 3500 kuna mjesečna je plaća za konobare, kojih također kronično nedostaje, poručuju iz HZZ-a

Svaki treći radnik koji je u svibnju potpisao ugovor o radu zaposlio se kao sezonski radnik na nekom jadranskom odredištu. Samo prošlog mjeseca zaposleno je više od šest tisuća sezonaca uglavnom u hotelima i drugim turističko-ugostiteljskim objektima, a tijekom lipnja, srpnja i kolovoza broj sezonaca trebao bi se popeti na 30.000 radnika. Konobari, sobarice, čistačice, kuhari, trgovci, građevinci te berači voća i povrća najtraženiji su radnici uoči početka ljetne turističke sezone. U zemlji gdje nezaposlenost prelazi brojku od 200.000 mnogima je rad u ljetnim mjesecima jedini izlaz iz začaranog kruga siromaštva, pa ne čudi što mnogi nezaposleni negoduju što su se kriteriji za zapošljavanje u sezoni povećali.

Atraktivan izgled

Tako primjerice oni koji ne govore barem dva svjetska jezika i/ili nemaju minimum informatičkog obrazovanja ne mogu ponuditi svoje znanje i vještine na ljetnoj ponudi radnih mjesta, a kriteriji za zapošljavanje sobarica i konobarica sveli su se na atraktivnost. Zbog toga se ove godine uvelike promijenila struktura sezonaca na Jadranu. "Već godinama ljeti odlazim u Istru. Radim u jednom od najpoznatijih hotela u Puli kao sobarica i dosad se nisam žalila. Imamo organiziran smještaj, plaću koja je redovna te more ispred zajedničkih sobičaka za radnike - što više mogu poželjeti", kaže Aleksandra Horvat, nezaposlena Zagrepčanka kojoj je sezonski posao jedini izvor prihoda. No ove se godine dogodio preokret. Aleksandra je dugoročno nezaposlena i nije ulagala u cjeloživotno obrazovanje zbog čega je ove godine nisu pozvali na posao. Razlog joj, kaže, nitko nije službeno naveo.

"Samo su mi rekli da sam prestara, mada znam da su odbijali i neke mlađe kolegice kojima je jasno rečeno da ne mogu raditi kod njih jer su neuke ili pak ružne", žali se Aleksandra. Prema podacima HZZ-a, iz evidentirane nezaposlenosti u svibnju je otišlo ukupno 28.825 osoba ili 35,8 posto osoba više nego prethodnoga mjeseca ponajprije zbog sezonskog zapošljavanja. Prema ugovoru o radu, prošlog se mjeseca zaposlilo 19.433 osobe ili 37,1 posto od ukupnog broja zaposlenih. Svaki treći novi zaposlenik u svibnju radi na nekom sezonskom poslu. U svibnju je tako zaposleno 6235 sezonaca ili 32,1 posto od ukupnog broja zaposlenih. Najviše je osoba zaposleno u hotelima i restoranima, čak 24,3 posto, u trgovini 18,4 posto, a slijedi prerađivačka industrija s 15,3 posto i graditeljstvo s 10,2 posto. U zapošljavanju su predvodili Splitsko-dalmatinska županija s 12,2 posto novozaposlenih, slijedi Grad Zagreb s 9,5 posto, Osječko-baranjska županija s 9,1 posto te Primorsko-goranska županija s 8 posto.

Prodaja izleta

Kao i svake godine dosad, najmanja je ponuda kvalitetnih kuhara. Restorani na moru za dobrog kuhara dat će sve na svijetu, bez obzira na cijenu. Ovisno o poslodavcu, kuhari mogu ljeti zaraditi od dvije do 10.000 kuna. To naravno ovisi o tome rade li u elitnom ribljem restoranu ili pak nekoj pizzeriji. Oko 3500 kuna mjesečna je plaća za konobara, kojih također kronično nedostaje, poručuju iz HZZ-a. Traženi su i turistički vodiči koji najčešće za kruh zarađuju provizijom od prodanih izleta. Sobarice, čistačice i prodavači na štandovima su među najpotplaćenijim sezoncima. Iako najčešće crnče od jutra do mraka bez slobodnog dana, plaća će im vrlo rijetko prijeći 2000 kuna. Da se ipak prate najnoviji svjetski trendovi u turizmu, pogotovo na dobrobit gostiju, pokazuje činjenica i da je sve više "novopečenih" zanimanja u turizmu. Traže se diplomirani turistički komunikolozi, menadžeri za zadovoljstvo gostiju, poznavatelji međunarodnog turizma, voditelji odjela za zabavu gostiju.

Izvor: poslovni.hr

Povezani članci
15.11.11 Sajmovi i izložbe
Prvi svjetski kongres gastronomije u Umagu 1. do 4. ožujka
17.07.06 Turizam
Zagorski kuhari i konobari traženi u turističkim mjestima
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa