03.06.2016.
Promocija vina Badela 1862 u Sjedinjenim Američkim Državama
U New Yorku i Miami Beachu, u organizaciji uglednog Udruženja sommeliera SAD-a (United States Sommelier Association Miami), prezentirat će se 16 hrvatskih, badelovih vina vinskim stručnjacima, sommelierima, uvoznicima, trgovcima na malo i industrijskim konzultantima SAD-a
|
Kad su u travnju objavljeni rezultati ocjenjivanja vina na 16. Finger Lakes International Wine Competition 2015 u Rochesteru, SAD, a koje je treće u po veličini ocjenjivanje vina u SAD-u, čak četiri vina Badela 1862 koja su poslana na to natjecanje osvojila su zlatne i srebrne medalje (Ivan Dolac Barrique berbe 2009., Korlat Merlot 2012., Korlat Syrah 2011., Dingač 50°).
To je bio veliki uspjeh ostvaren na ovako prestižnom natjecanju na koje je bilo prijavljeno preko 4000 uzoraka. Posebnost ovog natjecanja je u tome što pored vinskih stručnjaka i sommeliera u žiriju sudjeluju i uvoznici koji svoj sud daju i o potencijalu koja ta vina imaju za američko tržište.
Ovakva priznanja doprinijela su zainteresiranosti Udruženja sommeliera SAD-a koji su predložili organizaciju prezentacije badelovih vina u SAD što će zasigurno doprinijeti profiliranju badelovih vina u SAD-u i dati im šansu za povećanje izvoza. Kako ističu američki uvoznici nagrade s ovako jakih natjecanja veliki su „magnet“ za potrošače.
Svjestan značenja ovakvih nagrada badelov izvoznički tim je sukladno izvoznoj strategiji Badela 1862 na tržištu SAD-a organizirao tri Masterclass Schedule u Miami Beachu i New Yorku.
Dvije velike promocije će se održati 13. lipnja u Culinary institute i Steak house Smith & Wollensky u Miamiju i 15. lipnja u restoranu Dubrovnik u New Yorku, u organizaciji Udruženja sommeliera SAD-a. Vina će prezentirati Aleksandar Noršić član upravnog odbora United States Sommelier Association Wine School-a i enologinja Badela 1862 Tina Klepac.
Promovirat će 16 vina koje proizvodi Badel 1862 u svojim vinarijama u Benkovcu, Daruvaru, Križevcima, Hvaru i Pelješcu.
Pozvani gosti su eminentni stručnjaci iz svijeta ugostiteljstva (chefovi, F&B manageri, Maitre'd, Sommelieri), trgovci vinima i distributeri, vlasnici vinoteka, edukatori i vlasnici vinskih škola, te vinski kritičari i novinari utjecajnih magazina poput iSante, Dining Out ...
Hrvatska turistička zajednica u SAD-u će pripomoći u medijskoj prezentaciji i populariziranju hrvatskih vina i Hrvatske kao prestižne turističke destinacije.
|
Aeksandar Noršić član upravnog odbora United States Sommelier Association Wine Schoola koji će uz Tinu Klepac prezentirati badelova vina, rekao nam je o prezentaciji: „Za Miami smo odabrali dva objekta koji imaju vrlo značajnu ulogu i reputaciju u svojim domenama.
Riječ je o Culinary Institute of Miami, ime govori sve, institucija koja iz godine u godinu lansira nove chefove i buduće ugostitelje, a druga je lokacija jedan od cjenjenijih Steak house lanac restorana Smith & Wollensky. U New Yorku će se prezentacija održati u restoranu Dubrovnik, gdje se želi naglasiti gastronomska vrijednost badelovih vina i njihova podatna interakcija s hranom.“ Noršić ističe da su hrvatska vina još uvijek relativna nepoznanica na tržištu SAD-a.
„Namjerno sam rekao "relativna" jer je za naša vina ipak čuo određeni broj vinoljubaca koji su bolje potkovani znanjem i iskustvom (vinskim) ili su imali prilike turistički boraviti u Hrvatskoj. Ipak, za veliku većinu naša su vina još uvijek nepoznanica. Vrata tržišta SAD-a probat ćemo otvoriti plavcima i graševinom, ne zanemarujući internacionalne sorte koje su se vrlo dobro udomaćile u našim vinogradima.
Cilj masterclassa je predstaviti naša vina i sorte krugu ljudi koji stvaraju ili diktiraju trendove, odnosno direktno utječu na svijest potrošača. Motivirati sommeliere, chefove i f&b managere da uzmu u obzir nasa vina prilikom kreiranja vinskih karata, ponuda i sl.“
Na Wine School School & Masterclass Schedule u Miami Beachu i New York Cityju predviđeno je predstavljanje 16 vina iz proizvodne linije Badela 1862. Predstavit će se vina Vinarije Benkovac: Korlat Syrah 2010., Korlat Merlot 2012., Korlat Cabernet Sauvignon 2010., Korlat Rose 2014., Korlat Merlot Boutique 2011.; vina Vinarije Daruvar: vrhunska vina Daruvarski Sauvignon 2015., Daruvarska Graševina 2015., kao i kvalitetna Daruvarska Graševina 2015.
S Hvara bit će predstavljena vrhunska vina Ivan Dolac 2009., Ivan Dolac Barrique 2009. te kvalitetna vina Plavac Hvar 2014. i Plavac Mediterano 2011. Iz Vinarije Križevci bit će predstavljena Križevačka Graševina 2015., Križevačka Graševina Barrique 2015., a s Pelješca vrhunski Dingač 50° 2011. i kvalitetni Pelješac 2013.
|
|
|
|