Info
Seniko studio
Zdravlje
06.04.2015. Možemo li vjerovati našoj hrani na Svjetski dan zdravlja?
PwC objavom izvještaja „Povjerenje u hranu: Od usklađenosti do konkurentne prednosti“ ukazuje na sve veću potrebu unapređenja povjerenja u hranu smanjivanjem rizika u procesu opskrbe hranom
PwC povodom Svjetskog dana zdravlja (koji se obilježava 7.4.2015) najavljuje usluge savjetovanja na globalnoj razini vezane uz distribuciju, opskrbu i osiguranje kvalitete hrane, sa svrhom pružanja pomoći prehrambenim kompanijama i vladinim institucijama u nošenju s pitanjima sigurnosti, ispravnosti i kvalitete hrane u svijetu.

Unapređivanje ispravnosti hrane je tema ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije, a PwC ističe da je to zajednička odgovornost s kojom se moraju suočiti industrija i vladine institucije kako bi ljudima pružili veće povjerenje u njihovu hranu.

Craig Armitrage, voditelj Usluga opskrbe i osiguranja integriteta hrane na globalnoj razini u PwC-u (Food Supply and Integrity Services) kaže: „Unaprjeđenje povjerenja u hranu je rastuća briga u okruženju u kojem je javno povjerenje poljuljano uslijed propusta u kontroli kvalitete i ispravnost hrane.

Vlade i prehrambene kompanije suočene su s izazovima kao nikad prije jer se sami temelji trgovine i opskrbe hranom mijenjaju. Taj rastući problem rizika prisutan je i u drugim industrijama, no nažalost hrana je područje gdje propusti u opskrbnom lancu mogu biti smrtonosni.“

Prema izvještaju „Povjerenje u hranu: Od usklađenosti do konkurentne prednosti“ (Food trust: From Compliance to Competitive Advantage) koji je PwC objavio, vlade povećavaju svoj regulatorni fokus, nadzor te sankcije kako bi pokušali i unaprijedili učinkovitost ispravnosti hrane i zaštitili svoje građane.

„Povjerenje u hranu je pitanje javnog zdravlja, značajno političko pitanje i znatan rizik za one prehrambene kompanije i vlade koje ga pogrešno shvate. Usklađivanje s regulatornim promjenama je samo početak. Zakonodavstvo samo postavlja minimalne standarde, dok potrošači očekuju od prehrambenih kompanija da idu i dalje u osiguravanju ispravnosti hrane i njene visoke kvalitete.

„U konačnici ljudima ništa nije važnije od hrane koju unose u vlastito tijelo,“ dodaje Armitrage.

Posljednjih mjeseci potrošače je uznemirilo više slučajeva neispravnosti hrane. Među najizloženijim su slučaj navodne zamjene ljuski badema i kikirikija za sjemenke kima, bojazan od kontaminacije hepatitisom A kod proizvoda od bobičastog voća te prijetnje „eko terorista“ da će otrovati hranu za dojenčad.

Armitrage kaže: „Nisu samo male ili nesofisticirane kompanije ili gospodarstva u razvoju podložni prijetnjama. Priroda suvremenih globalnih i složenih opskrbnih lanaca znači da je svima potreban više strateški i inovativni pristup.
„Kompanije koje imaju najbolju praksu mijenjaju svoj pristup kako bi osigurali više kontrole i preglednosti nad opskrbnim lancem od farme do police u supermarketu. One investiraju u tehnološka rješenja kako bi poboljšali sljedivost utvrđivanje podrijetla i proceduru opoziva i povlačenja proizvoda, usmjeravajući se na kulturu ispravnosti hrane i idu i puno dalje od usklađivanja kako bi unaprijedili standarde.“

PwC povodom Svjetskog dana zdravlja potiče promjenu i koordiniraniji pristup radi smanjivanja rizika.

„Možemo li vjerovati našoj hrani na Svjetski dan zdravlja? To je pitanje koje bi si svatko trebao postaviti tako da se uključi u zajedničke napore vlasti, industrije i javnosti oko podizanja svijesti i znanja kako bi se unaprijedilo povjerenje u našu hranu.“
Za više informacija:

  • Izvještaj „Povjerenje u hranu: Od usklađenosti do konkurentske prednosti (Food trust: From compliance to competitive advantage)“ govori o uzrocima povećanih regulatornih promjena koje utječu na svjetsku prehrambenu industriju, uz analizu utjecaja američkog Zakona o modernizaciji ispravnosti hrane (US Food Safety Modernization Act - FSMA) na kompanije retail sektora diljem svijeta
  • Da biste saznali više o PwC-ovim uslugama savjetovanja vezanim uz opskrbu hranom i integritet hrane pogledajte „Food trust: Giving customers confidence in your food“. U tom izvještaju razmatramo makroekonomske trendove koji povećavaju rizike u opskrbnom lancu i mijenjaju prehrambenu industriju, kao i najbolje prakse kompanija te dajemo informacije o našim uslugama
  • PwC nudi svoje usluge savjetovanja vezane uz opskrbu hranom i integritet hrane u Kini i na Novom Zelandu kroz model udruživanja s AsureQuality – kompanijom za ispravnost hrane i biosigurnost u vlasništvu vlade Novog Zelanda. Drugdje, PwC i AsureQuality zajednički nude svoje kombinirane usluge klijentima poput vlada i prehrambenih kompanija.
  • PwC pomaže organizacijama i pojedincima stvoriti vrijednosti koju žele. Mi smo mreža društava u 157 zemalja s više od 195.000 ljudi predano isporučuju kvalitetu u reviziji i računovodstvenom savjetovanju, poreznim uslugama i uslugama poslovnog savjetovanja. Posjetite nas na www.pwc.com i saznajte više te nam recite što vam je važno.
©2015 PricewaterhouseCoopers. Sva prava pridržana.

PwC se odnosi na PwC mrežu i / ili jedan ili više njegovih društava članica, od kojih je svaka zasebna pravna osoba.

Za više pojedinosti, molimo posjetite www.pwc.com/structure.

Povezani članci
30.12.14 Strateški savezi
PwC: "Nesigurna vremena" za naftnu industriju, slijede spajanja i preuzimanja
16.07.14 Strateški savezi
PricewaterhouseCoopers povjerenik za Agrokor/Mercator
14.03.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište revizijskih usluga vrijedi 18 milijuna eura
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa