Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Strateški savezi
16.07.2014. PricewaterhouseCoopers povjerenik za Agrokor/Mercator
Tvrtka PricewaterhouseCoopers povjerenik je za Agrokor/Mercator, a taj će povjerenik obavljati poslove praćenja provedbe mjera sudionika koncentracije i izvještavati Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja o ispunjenju tih mjera i uvjeta, izvijestili su danas iz AZTN-a.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je 24. ožujka ocijenila uvjetno dopuštenom koncentraciju koncerna Agrokor i slovenskog trgovačkog lanca Mercator te je prihvatila mjere i uvjete Agrokora, a koje su sudionici koncentracije dužni ispuniti kako bi se otklonili negativni učinci te koncentracije na tržišno natjecanje u rokovima utvrđenim za njihovo ispunjenje.

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja je na jučerašnjoj sjednici odobrilo prijedlog mandata povjereniku - PricewaterhouseCoopers d.o.o.

Povjerenik obavlja poslove praćenja provedbe mjera sudionika koncentracije i izvještava Agenciju o ispunjenju mjera i uvjeta od strane sudionika koncentracije, navode iz Agencije.

Koncern Agrokor je 14. lipnja 2013. potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja ugovor o kupnji 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, a krajem lipnja ove godine je zaključio proces kupnje u transakciji vrijednoj ukupno 544 milijuna eura.

Tomu su prethodila i odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a hrvatska je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja tu koncentraciju uvjetno odobrila, uz obvezu Agrokora da ispuniti vrlo stroge i obuhvatne mjere i uvjete za otklanjanje negativnih učinaka koncentracije na tržišno natjecanje.

Agrokor je prijedlog mjera u više navrata modificirao i dopunjavao da bi, konačno, prijedlog od 25. veljače 2014. Agencija ocijenila realnim i dostatnim za uklanjanje negativnih učinaka koncentracije.

Riječ je o strukturnim mjerama u obliku dezinvestiranja uz precizno određene uvjete te mjerama praćenja uvjeta poslovanja u obliku mjera ponašanja Agrokora prema dobavljačima, a osobito prema dobavljačima Mercatora-H.

Dezinvestiranje podrazumijeva prodaju, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mjesta u dugoročni zakup (na najmanje 10 godina, bez mogućnosti prijevremenog otkaza), a ta prodajna mjesta Agrokor ne može ponovo otkupiti ili uzeti u zakup prije isteka roka od pet godina.

Agrokor se tako obvezao na području Hrvatske dezinvestirati ukupno 96 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora, čiji ukupni prihod čini gotovo 60 posto prihoda Mercatora-H iz 2012.

Ta se mjera prije svega odnosi na grad Zagreb i Zagrebačku županiju, gdje je Konzum i prije koncentracije bio tržišni lider, pa Agrokor na području Zagreba treba dezinvestirati 26 prodajnih mjesta, a 19 na području Zagrebačke županije. U još 13 županija ukupno će biti dezinvestirano 51 prodajno mjesto.

Rok za dezinvestiranje je šest mjeseci od dana preuzimanja kontrole nad Mercatorom, a prodajna mjesta koja ne uspije u tom roku dezinvestirati Agrokor će ponuditi na prodaju ili davanje u zakup objavom javnog oglasa.
Agrokor se također obvezao i na prihvaćanje mjera praćenja ponašanja čija je svrha zaštita dobavljača Mercatora-H i mogućnost ulaska i/ili širenja konkurencije na policama Konzuma. (H)

Povezani članci
06.04.15 Zdravlje
Možemo li vjerovati našoj hrani na Svjetski dan zdravlja?
18.02.15 Strateški savezi
AZTN prihvatio prvo izvješće o provedbi mjera koncentracije Agrokora i Mercatora
30.12.14 Strateški savezi
PwC: "Nesigurna vremena" za naftnu industriju, slijede spajanja i preuzimanja
01.09.14 Izravna strana ulaganja
Više od polovice malih dioničara Mercatora prihvatilo Agrokorovu ponudu
01.09.14 Strateški savezi
Istekla Agrokorova ponuda malim dioničarima u Mercatoru
29.08.14 Tvrtke i tržišta
Mercator pod Agrokorom dobio novi nadzorni odbor te izmjene statuta
14.08.14 Tvrtke i tržišta
Jamstva za kredit Agrokora od 50 milijuna eura
07.08.14 Strateški savezi
Agrokor predložio nove članove Nadzornog odbora Mercatora
06.08.14 Strateški savezi
Konzum i Mercator oglasili prodaju/davanje u zakup 95 trgovina
04.08.14 Tvrtke i tržišta
Ledo izvijestio o preuzimanju jamstva za Agrokorove kredite
31.07.14 Trgovina na malo
Agrokor preuzima preostale dionice Mercatora
14.03.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište revizijskih usluga vrijedi 18 milijuna eura
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa