Seniko studio
Vijesti
12.12.2013. Održana 4. sjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK
„S obzirom na trenutačno stanje u društvu ugostiteljska se djelatnost ne može promatrati odvojeno. Stoga, moramo naglasiti da je u današnjoj ugostiteljskoj djelatnosti bitno narušen dignitet struke te da kuhari i konobari nikad nisu bili toliko relativizirani“, rekao je Miroslav Folnegović-Hulec, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore na uvodu 4. sjednice Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK koja se održala 10. prosinca u HGK.

Nadalje, Miroslav Folnegović-Hulec ističe kako se u poplavi uvozne hrane i pića te jednoobraznoj ponudi u gastronomiji i ugostiteljstvu sustavno zanemaruje afirmacija autohtone ponude jela i pića koji su jedan od važnijih motivatora za posjet turista nekoj zemlji.

Kategorizacija ugostiteljskih objekata jedan je od načina afirmacije ugostiteljske djelatnosti i u tom pogledu pokrenuta je inicijativa za realizaciju iste.

„Od iznimnog je značaja uloga medija u afirmaciji gastro-enološke kulture i ugostiteljske struke što se uspješno prakticira u razvijenim turističkim zemljama poput primjerice Francuske i Italije“, tom je prilikom istaknuo Željko Žutelija iz Službe za odnose s javnošću i izdavaštvo HGK te je objasnio kako su u tom pogledu kod nas vidljivi kvalitetni pomaci jer se kultura konzumiranja hrane i pića naših potrošača zadnjih 30-ak godina znatno unaprijedila.

„Naša se ponuda mora temeljiti na autohtonosti i iznimnoj kvaliteti koju prate i odgovarajuće premium cijene jer samo na taj način možemo steći prepoznatljivost na svjetskom tržištu te zauzeti odgovarajuću tržišnu nišu“, rekao je Žutelija.

Sandra Tankosić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK istaknula je kako je HGK u suradnji s nadležnim ministarstvima i ostalim subjektima prije nekoliko godina pokrenula sustavno brendiranje naših autohtonih jela i pića.
Ta ponuda treba biti jedna od važnih sastavnica artikulacije hrvatske posebnosti i atraktivnosti za strane ali i domaće goste. U procesima brendiranja odnosno stvaranja vrhunskog turističkog proizvoda moramo u što većoj mjeri koristiti financijska sredstva strukturnih fondova EU. Paralelno s tim aktivnostima potrebno je lobirati za interese struke kako u Hrvatskoj tako i u EU.

„Oko 150 polaznika pohađalo je naš specijalistički i jedinstven program za stjecanje zvanja Specijalist odjela hrane i pića“, rekao je prof. dr. sc. Slobodan Ivanović, predstojnik Zavoda za ugostiteljstvo sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, koji je u svom izlaganju predstavio Gastronomiju i Restoraterstvo kao dva temeljna modula školovanja, raspoređenih u dva semestra sa 90 posto praktične nastave.

„Naša je ponuda hrane i pića još uvijek zastarjela i to pokušavamo promjeniti s ciljem dizanja standarda hrvatske kuhinje“, naglasio je profesor Ivanović.
U raspravi se razgovaralo o mogućim izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te su od strane članica zatraženi prijedlozi i primjedbe na postojeći Zakon, koji bi u 2014. godini trebao ići u izmjene i dopune. Također je znatan dio rasprave bio posvećen edukativnim programima za osposobljavanje vrhunskih ugostiteljskih djelatnika.

Povezani članci
23.04.15 HOK
HOK – prijedlogom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti degradira se struka
12.12.14 Karijere
Ivan Bogović novi je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti
28.10.13 Turizam
Prihodi u turističkim djelatnostima porasli 11 posto
05.04.12 Vijesti iz svijeta
NL: Pušači se vraćaju u restorane
10.02.12 Vijesti
HGK podupire smanjenje PDV-a za turizam
05.01.12 Financije i gospodarstvo
Udruženja ugostitelja zadovoljna najavama nižeg PDV-a
15.11.11 Vijesti
Zaključci 24. kongresa ugostitelja HOK-a
07.11.11 Vijesti
Kongres ugostitelja HOK-a 14. i 15. studenog u Dubrovniku
08.07.11 Vijesti
Počelo zaprimanje zahtjeva za znakom "Hrvatska autohtona kuhinja"
10.06.11 Financije i gospodarstvo
Ugostitelji usluge mogu naplaćivati i u eurima
11.05.11 Vijesti
Inicijativa osnivanja Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa