Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
RSS
Međunarodno poslovanje
Trgovina
Robe
Edukacija
Potrošači
O marketingu
Info
Naslovnica
Naslovnica
>>
HOK
>>
Vijesti
Petak, 29.03.2024
Seniko studio
Kontakt
Oglašavanje
Časopis
O nama
Impressum
Vijesti
08.07.2011.
Počelo zaprimanje zahtjeva za znakom "Hrvatska autohtona kuhinja"
Hrvatska obrtnička komora (HOK) počela je zaprimati zahtjeve restorana i drugih ugostiteljskih objekata za dobivanjem posebnog znaka "Hrvatska autohtona kuhinja" slijedom novog pravilnika Ministarstva turizma kojim se uz popis 500-ak jela utvrđuju i standardi autohtone hrvatske gastronomske ponude
.
Rečeno je to na današnjem, zagrebačkom predstavljanju projekta "Hrvatska autohtona kuhinja" u Obrtničkoj komori Zagreb, nakon čega kreće svojevrsna 'prezentacijska turneja' tog projekta u još devet hrvatskih gradova do kraja srpnja.
Predstavljanje Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda Hrvatska authotona kuhinja, na kojem je Ministarstvo turizma radilo u suradnji sa strukovnim udrugama i na inicijativu Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK), održano je prije mjesec i pol dana, a spomenutim se prezentacijama želi približiti struci i zainteresiranim ugostiteljima.
Do sada još nijedan restoran u Hrvatskoj nije dobio prateći posebni znak/tablu "Hrvatska autohtona kuhinja", jer, kako se čulo danas, nije bio zgotovljen formular za zahtjeve, ali državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart vjeruje kako će se uskoro prvi restoran dobiti taj znaka, za oko dva do tri tjedna.
Zainteresirani će za to uz ispunjen zahtjev morati zadovoljiti i standarde o autohtonosti kuhinje iz Pravilnika te na jelovniku imati 70 posto jela s pratećeg popisa tih jela. Ako to nemaju mogu tražiti tzv. malu tablu/mali znak što znači da imaju bar nešto s tog popisa, a sveukupno će za trošak procjene i obrade zahtjeva te tablu morati izdvojiti oko 1.600 kuna.
Ističući kako je cilj cijelog projekta hrvatsku gastronomiju učiniti prepoznatljivijom na domaćem i stranim tržištima, Vlasta Klarić iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) iznijela je podatak da jednu trećinu troškova na putovanjima čine oni za gastronomiju koja je važna i za identitet i image destinacije.
Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Ante Mihić dodaje da je dobro da se tako nešto dogodilo s obzirom na bogatu hrvatsku kulinarsku baštinu koja je isprepletena utjecajima različitih civilizacija i naroda na ovim prostorima te njihovoj tradiciji i kulturi. (H)
Povezani članci
30.10.16
Turizam
Ceh ugostitelja: S PDV-om od 25 posto ne bismo mogli opstati
03.08.15
Vijesti
Ceh ugostitelja podržava Ministarstvo financija u rješavanju problema oko fiskalizacije
12.12.14
Karijere
Ivan Bogović novi je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti
25.11.14
HOK
27. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a
21.11.14
Turizam
Zagrebački ugostitelji traže ukidanje ili smanjenje lokalnog poreza na potrošnju
29.01.14
Turizam
Prijedlozi Ceha ugostitelja na zakon o ugostiteljskoj djelatnosti
12.12.13
Vijesti
Održana 4. sjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK
09.05.13
Vijesti
Zakon o obrtu ne kasni zbog Hrvatske obrtničke komore
06.05.13
Vijesti
HOK: Obrtnici nezadovoljni radom Ministarstva poduzetništva i obrta
04.01.13
Vijesti
HOK se protivi odredbama pravilnika o PDV-u i traži njegove hitne izmjene
19.12.12
Vijesti
HOK: ugostitelji kreću u fiskalizaciju i neće zbog toga zatvarati objekte
21.11.12
Financije i gospodarstvo
Ugostitelji traže odgodu primjene fiskalnih blagajni do 1. srpnja
20.11.12
Vijesti
Zaključci kongresa ugostitelja HOK-a
29.06.12
Vijesti
Josipović na svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a
26.04.12
Turizam
Održana sjednica Turističkog poslovnog vijeća pri HGK
05.04.12
Vijesti iz svijeta
NL: Pušači se vraćaju u restorane
10.02.12
Vijesti
Podrška HOK-a izmjenama poreznih zakona
10.02.12
Vijesti
HGK podupire smanjenje PDV-a za turizam
05.01.12
Financije i gospodarstvo
Udruženja ugostitelja zadovoljna najavama nižeg PDV-a
19.12.11
Vijesti
Krešimir Jušić imenovan novim v.d. Glavnim tajnikom HOK-a
15.11.11
Vijesti
Zaključci 24. kongresa ugostitelja HOK-a
07.11.11
Vijesti
Kongres ugostitelja HOK-a 14. i 15. studenog u Dubrovniku
21.09.11
Promocije
Započele rezervacije za American Express Tjedan restorana Hrvatska
12.09.11
Financije i gospodarstvo
"Stari fijaker" dobio oznaku "Hrvatske autohtone kuhinje"
13.07.11
Vijesti
Projekt "Hrvatska autohtona kuhinja": Do sada na popisu 454 jela
16.06.11
Financije i gospodarstvo
HNB: Ugostiteljske usluge u eurima samo iznimno
10.06.11
Financije i gospodarstvo
Milošević: trenutno 130 investicijskih projekata
10.06.11
Financije i gospodarstvo
Ugostitelji usluge mogu naplaćivati i u eurima
30.05.11
Turizam
Potpisan pravilnik za standarde hrvatske autohtone kuhinje
11.05.11
Vijesti
Inicijativa osnivanja Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK
24.11.10
Vijesti
Ugostitelji HOK-a traže niži PDV
27.09.10
Financije i gospodarstvo
Nastavak pada prometa u ugostiteljstvu
25.08.09
Financije i gospodarstvo
U tri mjeseca promet ugostitelja slabiji za 50 do 60 posto
01.04.09
Vijesti
Ceh ugostitelja i dalje traži odgodu zabrane pušenja
20.02.09
Vijesti
HOK: Ugostitelji nemaju mogućnosti za smanjenje cijena
03.02.09
Vijesti
Nova imenovanja u HOK-u
18.11.08
Vijesti
Zaključci 21. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a
25.09.08
Turizam
Porasti ugostiteljskog prometa
24.09.08
Vijesti
Imenovana vodstva novih Cehova i Suda časti HOK-a
Međunarodno poslovanje
|
Trgovina
|
Potrošači
|
Edukacija
|
Robe
|
O marketingu
|
Info
Opći uvjeti korištenja
|
O nama
|
Impressum
Copyright(c) 2006, Sva prava pridržana.
Design by:
Stedas
Geared by:
Corvus CMS
Tražilica
Upiši pojam
Newsletter
Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!
E-mail:
Anketa
Hoće li 2016. godina napokon biti bolja?
1. Svakako će biti bolja!
2. Ne očekujem veće pozitivne pomake.
3. Ne vjerujem da će biti bolja.