Seniko studio
Vijesti
29.04.2013. Djeca iz vrtića i srednjih strukovnih škola i obrtnici na Milenijskoj fotografiji
Djeca iz pet dječjih vrtića i pet strukovnih obrtničkih škola iz Zagreba i Ogulina te zagrebački obrtnici, članovi Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Zagreb u četvrtak, 2. svibnja, u parku Bundek bit će sudionici snimanja Milenijske fotografije Šime Strikomana, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Zagreb podržale su projekt Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM) Stari obrti u suorganizaciji s udrugom Hrvatski istraživači dječje književnosti (HIDK).

Projekt se provodi u neposrednoj suradnji s dječjim vrtićima diljem Hrvatske, a u sklopu manifestacije Hlapić 2013., kojom se obilježava stota obljetnica Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića naše poznate spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Milenijska fotografija simbolizirat će logo projekta Stari obrti – Majstora Mrkonju i šegrta Hlapića, rad Sanje Fališevac, kiparice s invaliditetom. Nakon snimanja, zajedno s predškolskom i školskom djecom posadit će se Drvo prijateljstva za šegrta Hlapića i majstora Mrkonju.

O projektu Stari obrti i obilježavanju stote obljetnice Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića na konferenciji su govorili Ivan Obad, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Zagreb, Mirela Lekić, šefica Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore, Ljiljana Ivković, voditeljica projekta Stari obrti Udruge za promicanje istih mogućnosti UPIM te dr. Berislav Majhut, predsjednik udruge Hrvatski istraživači dječje književnosti.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) jedina je gospodarska institucija u Hrvatskoj koja se bavi strukovnim obrazovanjem za potrebe gospodarstva. Trenutno u sustavu izobrazbe za obrtnička zanimanja postoji 61 program, a u njemu se obrazuje više od 26 tisuća naučnika (šegrta). Hrvatska obrtnička komora osigurava oko 30 tisuća naučničkih mjesta u više od osam tisuća licenciranih radionica.

Cilj nam je potaknuti roditelje i stručne djelatnike u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama da upoznaju djecu i mlade s obrtima i usmjeravaju ih u obrtnička zanimanja.

Također, štite se i promiču stari obrti, posebno tradicijski i umjetnički obrti, kako bi ih očuvali i pozicionirali ih kao vrijedan dio hrvatske kulturne baštine i turističke ponude.
"Majstor Mrkonja i Šegrt Hlapić na najbolji način simboliziraju sustav vrijednosti koji promiče Hrvatska obrtnička komora. Taj sustav temelji se na kulturi rada vrijednih ruku naših majstora i nesebičnom prenošenju znanja i vještina na mlade generacije. Naukovanje, odnosno način obrazovanja u kojem učenici veći dio obrazovanja provode u gospodarstvu, odnosno obrtničkim radionicama, doprinosi nižoj stopi nezaposlenosti među mladima. Daje im sigurnost da će nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja imati posao u struci, da neće završiti na burzi", rečeno je na konferenciji.

Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) nositelj je volonterskog projekta Stari obrti koji se provodi u dječjim vrtićima diljem Hrvatske. Projektom obilježavaju stotu obljetnicu Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić i ponosni su što se tako značajna godina posvećuje starim obrtima. Na taj način s velikom pažnjom već od predškolske dobi potiče se djecu na spoznaju o obrtima.

Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti - HIDK, udruga je koja okuplja članove zainteresirane za istraživanje dječje književnosti i književnosti za mladež te srodnih područja.

Udruga je osnovana 7. svibnja 2010. na osnivačkoj skupštini održanoj na Učiteljskom fakultetu u Petrinji. Nizom događanja tijekom ove godine udruga obilježava stogodišnjicu Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića.

Šime Strikoman na prijelazu u novi milenij odlučio je snimiti fotografiju svojih sumještana i tako dati doprinos u obilježavanju tog velikog trenutka za čovječanstvo. To je bio početak razvoja projekta Milenijske fotografije, iz kojeg je dosad proizašlo snimanje 341 Milenijskih fotografija u oko 120 gradova s više od pola milijuna sudionika snimanja.

Povezani članci
26.10.16 HOK
Hrvatska obrtnička komora pokrenula projekt Get involved in EP4A: European Partnerships for Apprenticeships (Uključi se u Europska partnerstva za naukovanje)
02.07.15 Vijesti
Obrtnička komora Zagreb s 11 tvrtki sklopila sporazum o zajedničkoj nabavi
26.03.15 Vijesti
Obrtnička komora Zagreb: sporazum o zajedničkoj nabavi s dobavljačima
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Maras: Prijedlog zakona o obrtu idući tjedan na Vladi
18.03.13 Vijesti
200 obrtnika trgovaca iz cijele Hrvatske dobilo fiskalne blagajne
11.04.12 Zaposlenost / plaće
Vjesnik: U obrtu danas oko 40.000 radnih mjesta manje nego 2005.
08.04.12 Seminari, konferencije
Poštovani,
24.11.11 Vijesti
Predstavljeni rezultati Analize potreba za edukacijom malih i srednjih poduzeća
23.03.11 Vijesti
Dan Obrtničke komore Zagreb
17.09.10 Korisne informacije
Snimljena milenijska fotografija u vinogradima Mladine
19.03.10 Vijesti
Obrtnička komora Zagreb obilježila 15 godina djelovanja
10.03.09 Vijesti
Zagreb sa 6 mil. kuna subvencionira kredite obrtnika
19.03.08 Vijesti
Obilježen Dan Obrtničke komore Zagreb
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
24.07.07 Vijesti
HOK uputio primjedbe na nacrt Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu
07.05.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu
22.02.07 Vijesti
Ivan Obad novi predsjednik Obrtničke komore Zagreb
22.02.07 Vijesti
OKZ i Elektropromet potpisali sporazum o suradnji
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa