Trgovina
Seniko studio
Turizam
22.11.2012. UHPA međunarodna konferencija: bez održivosti nema ni konkurentnosti
Mihael Zmajlović
Mihael Zmajlović
Za nastavak pozitivnih rezultata u hrvatskom turizmu i povećanje konkurentnosti izuzetno je važno poticati i primjeniti načela održivog poslovanja u svim segmentima turističke djelatnosti, a to je i jedan od najvećih izazova i u globalnom turističkom sektoru u idućem razdoblju, istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i predsjednik Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija (ECTAA) Boris Žgomba na međunarodnoj konferenciji UHPA-e o održivom poslovanju za konkurentnost u turizmu.

Konferencijom, koja se danas i sutra održava u zagrebačkom Hotelu Westin, UHPA obilježava i 20. godina svog aktivnog rada, a okupila je oko 200 sudionika, među kojima i brojne goste iz 18 zemalja Europe, većinom predstavnike strukovnih udruga agencija, ali i hotelijeri i touroperatori.

Otvarajući konferenciju ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović skrenuo je pažnju na očuvani okoliš u Hrvatskoj, na 435 zaštićenih područja prirode te potrebu očuvanja izuzetne bioraznolikosti po čemu je, uz turizam, Hrvatska možda i najviše prepoznata u svijetu.

Ulaskom u EU Hrvatska postaje svojevrstan nacionalni park Europe te ulazi i u tzv. europsku ekološku mrežu, kazao je Zmajlović i dodao da to nikako ne znači i ne smije biti prepreka za investicije, nego je to prednost koju njegovo ministarstvo u suradnji s Ministarstvom turizma itekako prepoznaje tražeći najbolja rješenja i modele kako ubuduće iskoristiti te potencijale u funkciji turizma.

To ne znači generalnu komercijalizaciju objekata i općenito zaštićenih područja nego modele koji će na održiv način, moguće i dodjelom koncesija, uvesti najbolje prakse upravljanja hotelskim i drugim ugostiteljskim objektima u hrvatskim nacionalnim parkovima što će u suradnji s javnim ustanovama koje upravljaju tim parkovima omogućiti razvoj šireg područja/regije oko tih parkova.

U tom se smislu razmišlja i o osnivanju nacionalne parkovne agencije koja bi, uz ostalo, trebala pridonijeti i projektu brendiranja nacionalnih parkova i za čiji se početak ovih dana trebaju potpisati ugovori, a za što su sredstva osigurana od Svjetske banke, naglasio je Zmajlović.

O važnosti održivog razvoja u poslovanju agencija i turizma govorio je i zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuvši da to pridonosi konkurentnosti sektora što Ministarstvo u idućem razdoblju planira potaknuti i izmjenama zakonskog okvira, povećanjem investicija i pristupa povoljnijim izvorima financiranja te učinkovitijim komuniciranjem s tržištem.

Direktor UHPA-e Željko Trezner naglasio je da održivi turizam donosi dugoročnu konkurentnost u skladu s ekološkim i društvenim standardima, za što Hrvatska ima sve uvjete i što treba iskoristiti u poslovnom i promotivnom smislu.
Predstavnica Udruženja britanskih turističkih agencija-ABTA Nicola White ističe da odgovornost spram odredišta i svega što se u njima događa ili ne događa snosi cijela zajednica, a ne samo turistički sektor, te da održivosti nema bez suradnje i konsenzusa svih o razvojnim planovima.

U sklopu konferencije, UHPA će večeras na posebnoj svečanosti obilježiti 20-godišnjicu rada i tom će prigodom biti dodijeljena priznanja i zahvalnice domaćim i stranim partnerima. (H)

Povezani članci
21.07.15 Vijesti
HGK pristupila europskim udruženjima putničkih agencija i toplica
18.02.15 Turizam
UHPA traži hitno rješenje problema posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija PDV-om
06.11.14 Turizam
U Zagrebu 2. svjetski kongres predsjednika udruženja turističkih agencija
21.08.14 Turizam
Svjetski kongres turističkih agencija u Zagrebu u studenom
06.02.13 Turizam
Predsjednici vodećih strukovnih udruga u turizmu potpisali pismo namjere o udruživanju
15.11.12 Turizam
UHPA međunarodnom konferencijom obilježava 20 godina
01.10.12 Promocije
"Atlas putovanja za Konzum i Tisak"
04.06.12 Turizam
Boris Žgomba iz UHPA-e predsjednik ECTAA
10.05.12 Turizam
Održan stručni skup "Održivost i kvaliteta u turizmu"
08.05.12 Turizam
Boris Žgomba kandidat za poziciju čelnog čovjeka ECTAA-e
29.03.12 Turizam
Okrugli stol "Kongresni turizam u Hrvatskoj: danas i sutra"
21.12.11 Financije i gospodarstvo
UHPA i adriatica.net Grupa: Prodaja blagdanskih putovanja kao lani
19.11.08 Financije i gospodarstvo
UHPA protiv smanjenja članarina HTZ-u
24.09.07 Turizam
adriatica.net Grupa istupila iz u UHPA-e
26.06.07 Turizam
UHPA: Zakon o pružanju usluga u turizmu pozitivan iskorak
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa