Trgovina
Seniko studio
Turizam
18.02.2015. UHPA traži hitno rješenje problema posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija PDV-om
Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zatražila je u srijedu hitno rješavanje otvorenih pitanja posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija PDV-om te pozvala ministarstva turizma i financija da u što kraćem roku, najkasnije tijekom idućeg tjedna, usklade aktivnosti za rješavanje te problematike.

"UHPA je ministarstvima ponudila model rješenja tog problema usuglašenog s hrvatskim i europskim propisima, jer bez toga i uz trenutno stanje agencija možemo sa sigurnošću reći da će rezultati biti ispod svih razina turističkog prometa i da je šteta već nanesena", ističe predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Iz UHPA-e podsjećaju da je posebni postupak oporezivanja putničkih agencija dio pravne stečevine EU i implementiran je u hrvatski pravni i porezni sustav.

"Iako ne postoji mogućnost primjene snižene stope PDV-a, u operativnoj primjeni posebnog postupka nacionalne porezne vlasti imaju priličnu autonomiju. U tom smislu se UHPA zalaže da se u Hrvatskoj primjenjuje onaj model koji neće dovesti receptivne turističke agencije u tržišno nepovoljniji položaj", naglašavaju iz UHPA-e.

To se posebno odnosi na agencije koje se bave organizacijom poslovnih putovanja i kongresa te putničke agencije koje na veliko prodaju domaće smještajne kapacitete. Uputama pak Porezne uprave, objavljenim početkom siječnja, upravo su te dvije skupine agencija stavljene u vrlo nepovoljan poslovni položaj, upozoravaju iz Udruge.

"Receptivne agencije sudjeluju u dovođenju praktički svakog četvrtog turista u Hrvatsku, a u hotelski smještaj gotovo svakog drugog, i to prvenstveno u pred i posezoni te je rješenje za poseban postupak oporezivanja od kritične važnosti za dalji razvoj hrvatskog turizma", poručuje Žgomba.

Upozorava i da nedovoljno promišljena rješenja mogu ugroziti poslovanje domaćih agencija, pa i dovesti do preseljenja dijela agencijskih operacija u susjedne zemlje izvan granica EU-a.

Rješenje te problematike UHPA je tražila i tijekom 2014. pozivajući da se hitno usklade upute Porezne uprave s uobičajenom praksom turističkih agencija u Hrvatskoj i u drugim članicama EU, podsjeća se u priopćenju i dodaje kako uputa objavljena početkom siječnja nije do kraja riješila sva otvorena pitanja i stvorila je nove nedoumice.

Prema informacijama koje je UHPA dobila iz ECTAA-e (krovnog europskog udruženja nacionalnih udruženja putničkih agencija) taj problem je moguće trajno i kvalitetno riješiti uz minimalnu promjenu teksta upute.

Iz UHPA-e podsjećaju i da od prošle godine predlažu rješenja i za problem oporezivanja stranih autobusera zbog kojeg su mnoge domaće agencije otežano poslovale sa svojim stranim partnerima, ali da još nema rješenja ni tog problema. (H)

Povezani članci
21.07.15 Vijesti
HGK pristupila europskim udruženjima putničkih agencija i toplica
06.11.14 Turizam
U Zagrebu 2. svjetski kongres predsjednika udruženja turističkih agencija
21.08.14 Turizam
Svjetski kongres turističkih agencija u Zagrebu u studenom
06.02.13 Turizam
Predsjednici vodećih strukovnih udruga u turizmu potpisali pismo namjere o udruživanju
22.11.12 Turizam
UHPA međunarodna konferencija: bez održivosti nema ni konkurentnosti
15.11.12 Turizam
UHPA međunarodnom konferencijom obilježava 20 godina
01.10.12 Promocije
"Atlas putovanja za Konzum i Tisak"
04.06.12 Turizam
Boris Žgomba iz UHPA-e predsjednik ECTAA
10.05.12 Turizam
Održan stručni skup "Održivost i kvaliteta u turizmu"
08.05.12 Turizam
Boris Žgomba kandidat za poziciju čelnog čovjeka ECTAA-e
29.03.12 Turizam
Okrugli stol "Kongresni turizam u Hrvatskoj: danas i sutra"
21.12.11 Financije i gospodarstvo
UHPA i adriatica.net Grupa: Prodaja blagdanskih putovanja kao lani
19.11.08 Financije i gospodarstvo
UHPA protiv smanjenja članarina HTZ-u
24.09.07 Turizam
adriatica.net Grupa istupila iz u UHPA-e
26.06.07 Turizam
UHPA: Zakon o pružanju usluga u turizmu pozitivan iskorak
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa