Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
07.04.2010. Erste Faktoring lani ostvario promet 4,5 mlrd kuna
Po volumenu transakcija Erste faktoring drži oko trećine hrvatskog tržišta

Visoka nelikvidnost na tržištu i visoki rizici naplate potraživanja koji iz toga proizlaze utjecali su na smanjenje obujma faktoringa u Hrvatskoj. Erste Factoring, jedno od vodećih društava u Hrvatskoj koja nude ovu financijsku uslugu, lani je ostvario promet od 4,5 milijardi kuna.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za sada je objavila agregirane podatke o poslovanju faktoring društava za prvih šest mjeseci prošle godine prema kojima je volumen transakcija iznosio 5,54 milijarde kuna, odnosno 9,78 posto više nego u prvom polugodištu 2008. godine.

U cijeloj 2008. godini volumen transakcija iznosio je 12,6 milijuna kuna, pa ako pretpostavimo da je stopa rasta iz prvog polugodišta zadržana i u drugoj polovici 2009. godine, volumen transakcija u prošloj godini iznosio bi oko 13,8 milijardi kuna.

S obzirom da Erste Faktoring, kojie pripada među najveća društva, u prošloj godini bilježi smanjeni promet, realnija je ipak procjena da je volumen transakcija u faktoringu prošloj godini bio na razini 2008. godine.

Sukladno podacima HANFA-e za prvo lanjsko polugodište Erste Factoring s više od 550 aktivnih klijenata i aktivom od 4,4 milijarde kuna zauzima 67,69 posto ukupne aktive hrvatskih faktoring društava, dok po volumenu transakcija drži oko trećine tržišta.

U ukupnom prometu Erste Faktoringa tijekom prošle godine sa 70 posto su bili zastupljeni proizvodi poput eskonta mjenice, dok se preostalih 30 posto prometa odnosilo na otkup potraživanja odnosno cesije.

„Naša praksa pokazala je da je najveći interes od strane klijenata za domaćim faktoringom pa smo se i usredotočili na tu vrstu usluge. Također, tome je pridonijela i trenutna gospodarska situacija u svijetu budući da pri pružanju faktoring usluga na domaćem tržištu imamo bolju mogućnost provjere boniteta klijenta i kupca, a samim time i procjene rizičnosti plasmana, što često nije slučaj kada se radi o međunarodnom faktoringu“ tumači Vesna Šojat, predsjednica Uprave Erste Faktoringa.

Klijenti koji koriste usluge faktoringa podjednako su obrti, male, srednje i veće tvrtke. Usluge najviše koriste tvrtke kojima je potrebno ubrzanje novčanog tijeka. To su najčešće male i srednje tvrtke te tvrtke koje šire svoje poslovanje, a ne žele se opterećivati uzimanjem kredita za obrtna sredstva kod banaka.
„Fokusirali smo se prvenstveno na portfelj kvalitetnih klijenata i kupaca što je shodno tome dovelo do smanjenja prometa, no na taj način izbjegavamo visoke rizike koje ovaj posao svakako nosi sa sobom, obzirom da financiramo klijente isključivo na bazi procjene njihovih boniteta kao i boniteta njihovih kupaca, bez čvrstih osiguranja. Naime, u faktoring poslovanju kao instrumenti osiguranja uzimaju se isključivo mjenice i zadužnice te ukoliko naši poslovni partneri dođu u teže financijske poteškoće ili blokade računa, vrlo je teško naplatiti potraživanje“, kaže Šojat.

S obzirom na visoki rizik poslovanja i rastuću nelikvidnost na tržištu, i u ovoj godini može se očekivati pad prometa, iako to istovremeno ne znači i manji interes za ovom vrstom financiranja, zaključuje predsjednica Uprave Erste faktoringa Vesna Šojat. (Bankamagazin)

Povezani članci
16.09.15 Financije i gospodarstvo
Kredit od 40 milijuna eura za Raiffeisen faktoring
20.06.12 Vijesti
Osnovano Udruženje faktoring društava HGK
16.04.12 Financije i gospodarstvo
Otvorena filijala Erste banke i u Metkoviću
05.04.12 Financije i gospodarstvo
PGŽ i Erste banka potpisali ugovor o "cash poolingu"
29.02.12 Financije i gospodarstvo
Erste Group: Neto dobit 878,7 milijuna eura
20.02.12 Financije i gospodarstvo
Euromoney: Erste vodeća banka u segmentu privatnog bankarstva
19.01.12 Karijere
Alma Mekić Ćerdić na čelu Erste Factoringa
22.11.11 Korisne informacije
Erste banka uvela uslugu za online kupnju zrakoplovnih karata
06.06.11 Karijere
Danijel Baruškin novi voditelj Službe elektroničkog bankarstva Erste banke
01.06.11 Financije i gospodarstvo
Nove poslovnice Erste banke u Splitu i Zagrebu
15.04.11 Vijesti iz regije
Erste Group realizirala izdanje slovačkih državnih obveznica od milijardu eura
08.04.10 Financije i gospodarstvo
Faktoring u 2009.: Promet veći od 13 mlrd kuna
03.08.09 Financije i gospodarstvo
Dobit faktoringa 78,6 posto viša
19.09.08 Financije i gospodarstvo
PBZ u Osijeku predstavila „pravi faktoring“
17.06.08 Financije i gospodarstvo
Rijeka: PBZ predstavio pravi izvozni faktoring
05.12.07 Financije i gospodarstvo
Istraživanje Banke: Fond menadžeri očekuju konsolidaciju tržišta
14.11.07 Financije i gospodarstvo
Nova usluga PBZ-a - Izvozni faktoring
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa