Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
26.02.2010. Inflacija na koljenima
U prvom je mjesecu godišnja inflacija od 1,1 posto bila na najnižoj siječanjskoj razini u posljednjih 10 godina. Najviše su pale cijene odjeće i obuće, za 4,8 posto, te prehrane i bezalkoholna pića, koje bilježe pad od 2,6 posto

Ovogodišnji siječanj bio je jedan od pet mjeseci u proteklih deset godina s rekordno niskom godišnjom stopom inflacije. Statistika pokazuje da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prvom mjesecu porasle 1,1 posto na godišnjoj razini. Prema indeksima cijena DZS-a, to je najniža siječanjska inflacija u proteklom desetljeću.

Dvije su važne kategorije proizvoda bilježile pad cijena. Odjeća i obuća, koje su na godišnjoj razini bile jeftinije 4,8 posto, te prehrana i bezalkoholna pića čije su cijene pale 2,6 posto.

U strukturi potrošačke košare, potonja kategorija čini čak 31,3 posto, a opći pad indeksa cijena hrane i pića posljedica je vala trgovačkih akcija i popusta kojima se želi motivirati zamrla potrošnja. Iz istog razloga trgovci su bili spremni na sebe preuzeti i trošak pojačanih fiskalnih tereta, tj. kriznog poreza.

Masovni diskonti u modnim trgovinama i shopping centrima u siječnju su posebno utjecali na pad cijena odjeće i obuće. Ti su proizvodi jedini u siječnju ostvarili mjesečni pad cjenovnog indeksa te su u odnosu na prosinac imali negativnu stopu inflacije od 7,1 posto.

Iako analitičari smatraju da je siječanjski pad ‘modnih‘ cijena uzrokovan sezonskim sniženjima, iskustva potrošača govore o nekonvencionalnim popustima.

Najbolja ilustracija su popusti na žensku obuću koja se može nabaviti po diskontima i višim od 90 posto. U trgovini tekstilom, odjećom, obućom i kožom, prema DZS-u, promet je u prosincu na godišnjoj razini bio manji 13,8 posto.

Inače, dvoznamenkasti pad potrošnje ne prekida se u Hrvatskoj od prošle godine u kojoj je zabilježen snažan pad od čak 14,1 posto nominalno, odnosno 15,3 posto realno. U nominalnom se iznosu potrošnja vratila na razinu iz 2005., a u realnom na 2002.
Što se tiče prometa u trgovini na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima, on je prema podacima o potrošnji u prosincu imao godišnji pad prometa od 4,2 posto.

Prema klasifikaciji DZS-a po trgovačkim strukama, najveći su pad prometa od trgovine na malo imale skupine motornih vozila te namještaj i oprema za rasvjetu. Vozilima je u prosincu promet pao za drastičnih 52,7 posto, a pokućstvu 29,6 posto.

Siječanjski podaci o inflaciji, pokazuju s druge strane, da je indeks cijena automobila pao 6 posto, dok su cijene namještaja bile niže za samo 1 posto u odnosu na lanjski siječanj.

Pad prometa u trgovini pokućstvom, kao i snažan pad prodaje računala i motornih vozila od početka krize, poklapa se sa shvaćanjima ekonomista koji ističu da u recesiji potrošači najprije odustaju od trajnih i luksuznih dobara, a koncentrirani su na nabavku temeljnih proizvoda za život.

Tako najveći pojedinačni pad prometa u krizi bilježe trgovina računalima i automobilima, što je karakteristično za sva svjetska tržišta. Prema podacima agencije za istraživanje tržišta IDC Adriatics, u Hrvatskoj je isporuka računala lani smanjena 25 posto (na 256 tisuća jedinica).

Valja istaknuti, da su u kategoriji hrane i pića, koja je uz odjeću i obuću, jedina u siječnju ostvarila godišnji pad indeksa potrošačkih cijena, cijene prehrane bile manje 2,9 posto, a rasle su bezalkoholnim pićima za 0,2 posto.

Među prehrambenim proizvodima, najviše su pale cijene ulja i masti, za 16,1 posto, slijedi voće kojem je indeks manji 7 posto, mlijeko, sir i jaja za 5,1 posto, cijene mesa su niže 3,2 posto, ribe 2,9 posto, mineralne vode i sokova 2,2 posto, dok su cijene povrća bile manje 1 posto.

U isto vrijeme porasle su cijene kruha i žitarica (0,7 posto), šećera, džema, meda i konditorskih proizvoda (2,6 posto) te kave, čaja i kakaoa (3,7 posto). Cijene hrane i pića u restoranima i kavanama bile su u siječnju više 1,5 posto, a u kantinama su porasle za 5,5 posto.

No, subjektivni doživljaj cijena prehrambenih proizvoda kod hrvatskih je potrošača u vrijeme krize suprotan trendu niskih statističkih stopa inflacije. Najznačajniji je razlog tome pad kupovne moći, rast nezaposlenosti i rezanje plaća kojem je pribjegao velik dio poslodavaca.
Pametni ciljaju višu inflaciju

Na statistički, opći porast cijena u siječnju, najviše je, pak, utjecala skupina alkoholna pića i duhan koja je imala najveći godišnji rast indeksa od 8,5 posto.

I to prije svega zbog rasta cijena duhana od 11,9 posto. Slijedi kategorija stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva, kojoj su cijene rasle 5,2 posto. U ovoj skupini ističe se rast cijena plina od 18,7 posto, i tekućih goriva za 19,2 posto.

Među rastućim siječanjskim indeksima cijena, strše i financijske usluge koje u skupini ‘ostala dobra i usluge’ imaju daleko najveći rast od 10,9 posto. Taj podatak je vjerojatno najviše povezan s poskupljenjem naknada i provizija banaka te ostalih članica financijske industrije koje na taj način žele nadoknaditi krizni pad poslovanja.

Značajan rast cijena tekućih goriva, prvenstveno je posljedica izuzetno niskih cijena sirove nafte na svjetskom tržištu lani u siječnju, zbog čega su tekuća goriva tada u Hrvatskoj bila za 1 do 2 kune jeftinija nego danas.

Rast cijena energenata, tj. najavljeno dvoznamenkasto poskupljenje struje, imat će u sljedećem razdoblju presudan utjecaj na jačanje inflatornog pritiska, upozoravaju hrvatski analitičari. Procjenjuju da su moguća i druga lančana poskupljenja proizvoda za osobnu potrošnju, kao reakcija na veće ulazne troškove proizvođača.

Pritom su povećanju cijena najizloženiji sektori – prijevoz, skladištenje i veze, hoteli i restorani, rudarstvo i vađenje, prerađivačka industrija.

Analitičari napominju da je najavljeno poskupljenje električne energije očekivano, jer je jedna od glavnih sirovina za proizvodnju struje kod nas plin, čije je poskupljenje utjecalo i na posljednju odluku o povećanju cijena energije.

U konačnici, službena inflacija se u siječnju približila prosjeku EU, koji je prema zadnjim podacima za prosinac bio 0,9 posto, i znatno je niža u odnosu na najvišu stopu inflacije u eurozoni koju je u zadnjem lanjskom mjesecu imao Luksemburg (2,5 posto).

Aktualne, hrvatske stope inflacije posebno su niske u odnosu na istočnoeuropske članice EU: primjerice Mađarsku, u kojoj je godišnja inflacija u prosincu bila 5,4 posto, Poljsku, sa stopom od 3,8 posto i Rumunjsku sa 4,7 posto.
Kao što je poznato, niska inflacija je u centru pažnje hrvatske središnje banke koja svojom monetarnom politikom prije svega želi održavati stabilan tečaj i cijene. U tom kontekstu je zanimljivo spomenuti nedavni apel Oliviera Blancharda, glavnog ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), centralnim bankama u svijetu da "imaju u vidu, postavljanje viših ciljanih razina inflacije”.

To bi, prema Blanchardu, osiguralo više manevarskog prostora zakonodavstvima pojedinih država za suzbijanje krize.

On je u izvješću Preispitivanje makroekonomske politike istaknuo da su središnji bankari tijekom razdoblja gospodarskog rasta "postali suviše samozadovoljni u pogledu pitanja kao što su inflacija i dug".

S druge strane, Blanchard ponavlja da je najnovija kriza proizišla iz problema u financijskom sektoru, i upozorava da bi u budućnosti golemi nepovoljni pritisci mogli biti posljedica "pandemije ili većeg terorističkog napada". (Bankamagazin)

Povezani članci
15.07.15 Statistika
DZS: stagnacija potrošačkih cijena drugi mjesec zaredom
14.11.14 Statistika
Makroekonomija: Potrošačke cijene blago porasle nakon osam mjeseci pada
22.04.14 Financije i gospodarstvo
Deflacija - nova opasnost za hrvatsko gospodarstvo?
16.04.14 Statistika
U ožujku nastavljen pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini
14.11.13 Statistika
Inflacija u listopadu skliznula na samo 0,2 posto
16.10.13 Istraživanja
Makroekonomija: najniža stopa inflacije u zadnje tri godine
14.08.13 Statistika
Godišnja stopa inflacije u srpnju 2,3 posto
14.06.13 Statistika
Makroekonomija: inflacija pala na najnižu razinu u 15 mjeseci
16.04.13 Statistika
Makroekonomija: u ožujku inflacija skliznula ispod 4 posto
18.03.13 Financije i gospodarstvo
PBZ: do kraja godine očekuju se niže stope inflacije
28.12.12 Vijesti iz regije
Slovenija: inflacija u 2012. godini 2,7 posto
14.12.12 Statistika
Inflacija u studenome ispod 5 posto?
28.11.12 Korisne informacije
Njemačka inflacija u studenom usporila, u skladu sa ciljanom razinom ECB-a
14.11.12 Statistika
Inflacija u listopadu skliznula ispod 5 posto
22.10.12 Statistika
PBZ: Inflacija ove godine 3,2 posto, a iduće 3 posto
16.10.12 Statistika
Inflacija skočila na 5 posto prvi puta od 2008.
14.09.12 Statistika
Inflacija dosegnula 4 posto prvi puta od 2009.
16.08.12 Financije i gospodarstvo
U srpnju godišnja inflacija u Hrvatskoj nastavila usporavati
16.07.12 Statistika
Inflacija skliznula s 3,9 na 3,8 posto
14.06.12 Statistika
Inflacija od 3,9 posto najviša u tri godine
21.05.12 Statistika
PBZ: Inflacija će biti viša zbog skuplje struje i plina
15.05.12 Statistika
Godišnja stopa inflacije u travnju 2,6 posto
26.03.12 Trgovina na malo
Visok rast cijena voća i povrća
14.03.12 Statistika
DZS: Rast potrošačkih cijena u veljači 0,6 posto u odnosu na siječanj
21.02.12 Statistika
U siječnju sve kategorije prehrane bilježe rast cijena
23.01.12 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: U 2012. inflacija niska
16.01.12 Statistika
DZS: Inflacija u prosincu na godišnjoj razini 2,1 posto
15.12.11 Statistika
Godišnja inflacija u studenome 2,6 posto
15.11.11 Statistika
Inflacija u listopadu dosegnula 2,6 posto
14.10.11 Statistika
DZS: Inflacija u rujnu 2,2 posto
28.07.11 Statistika
EIZ: U 2012. inflacija 2,9 posto
14.07.11 Financije i gospodarstvo
Inflacija u lipnju 2 posto
15.06.11 Statistika
Inflacija u svibnju 2,5 posto
16.05.11 Statistika
Inflacija na godišnjoj razini u travnju 2,4 posto
14.04.11 Statistika
DZS: Inflacija u ožujku 2,6 posto
15.03.11 Statistika
Godišnja stopa inflacije u veljači 2,2 posto
21.02.11 Statistika
Inflacija u siječnju porasla 1,9 posto
14.01.11 Statistika
Stopa inflacije na godišnjoj razini 1,8 posto
15.12.10 Statistika
Godišnja stopa inflacije u studenom pala na 1,2 posto
06.12.10 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: U 2011. inflacija od 2,5 do 3%
15.11.10 Statistika
Inflacija u listopadu 1,4 posto
15.11.10 Statistika
Makroekonomija: Inflacija ostaje iznad 1 posto
15.10.10 Statistika
U rujnu inflacija 1,4 posto
15.09.10 Statistika
Godišnja inflacija u kolovozu 0,9 posto
16.08.10 Financije i gospodarstvo
DZS: Godišnja stopa inflacije 1 posto
19.07.10 Financije i gospodarstvo
PBZ Analize: Inflacija ove godine ispod 2 posto
15.07.10 Financije i gospodarstvo
Inflacija na najnižim razinama
15.06.10 Financije i gospodarstvo
Stopa inflacije u svibnju 0,8 posto
14.05.10 Financije i gospodarstvo
Makroekonomisti: Inflacija i dalje na najnižim razinama
19.04.10 Financije i gospodarstvo
PBZ Analize: Inflacija u prvom tromjesečju ispod 1 posto
15.04.10 Financije i gospodarstvo
Stopa inflacije u ožujku 0,9 posto
22.03.10 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Inflacija ostaje niska
15.03.10 Financije i gospodarstvo
DZS: Godišnja stopa inflacije u veljači 0,7 posto
22.02.10 Financije i gospodarstvo
DZS: Godišnja inflacija u siječnju 1,1 posto
14.01.10 Financije i gospodarstvo
DZS: Inflacija u prosincu blago porasla na 1,9 posto
15.12.09 Financije i gospodarstvo
Godišnja stopa inflacije u studenom 1,8 posto
13.11.09 Financije i gospodarstvo
Inflacija u listopadu 1,3 posto
15.09.09 Financije i gospodarstvo
Godišnja inflacija u kolovozu 1,5 posto
14.08.09 Statistika
Godišnja inflacija usporena na 1,2 posto
21.07.09 Financije i gospodarstvo
RBA: Nema straha od deflacije
15.07.09 Financije i gospodarstvo
Godišnja inflacija u lipnju 2,1 posto
15.06.09 Financije i gospodarstvo
Inflacija u svibnju 2,7 posto
14.05.09 Financije i gospodarstvo
Inflacija u travnju 3,9 posto
15.04.09 Financije i gospodarstvo
Inflacija 3,8 posto
13.03.09 Financije i gospodarstvo
Inflacija na godišnjoj razini porasla na 4,2 posto
18.02.09 Statistika
Inflacija na godišnjoj razini porasla na 3,4 posto
14.01.09 Statistika
Inflacija na godišnjoj razini 2,9 posto
14.11.08 Financije i gospodarstvo
Inflacija usporila na 5,9 posto
10.11.08 Financije i gospodarstvo
Polančec: Gospodarski rast u 2009. između 3,8 i 4,5 posto
31.10.08 Financije i gospodarstvo
EIZ: Gospodarski rast u ovoj godini 4 posto
23.10.08 Financije i gospodarstvo
Mesić na znanstvenom skupu o inflaciji
14.10.08 Statistika
Inflacija u rujnu usporena na 6,4 posto
15.09.08 Statistika
Inflacija u kolovozu pala na 7,4 posto
09.09.08 Financije i gospodarstvo
Banke neće dizati kamate obuzda li se inflacija
27.08.08 Financije i gospodarstvo
Nastavak snažnijih inflatornih pritisaka
26.08.08 Financije i gospodarstvo
Sanader: Smanjiti inflaciju na 6,5% do kraja godine
22.08.08 Financije i gospodarstvo
RBA: HNB ublažava inflatorne pritiske
14.08.08 Statistika
Inflacija u srpnju rekordnih 8,4 posto
23.07.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Gospodarsko okruženje pogoršano
22.07.08 Vijesti iz regije
Inflacija postaje ključno pitanje za CEE regiju
21.07.08 Statistika
PBZ: Inflacija tijekom ljeta do 8 posto
17.07.08 Vijesti
Sindikat poziva na kontrolu inflacije
15.07.08 Statistika
Inflacija u lipnju 7,6 posto
10.07.08 Financije i gospodarstvo
PBZ: Usporavanje rasta BDP-a i viša stopa inflacije
23.06.08 Financije i gospodarstvo
HAAB: Inflacija tijekom ljeta iznad 7 posto
13.06.08 Financije i gospodarstvo
Rekordna stopa inflacije
14.05.08 Statistika
U travnju godišnja stopa inflacije 5,7%
09.05.08 Vijesti iz svijeta
MMF upozorava na globalnu inflaciju
15.04.08 Vijesti
U ožujku godišnji rast potrošačkih cijena 5,7%
17.03.08 Financije i gospodarstvo
Polančec na Danu poduzetnika: Došlo je vrijeme za teške rezove
14.03.08 Financije i gospodarstvo
Godišnja stopa inflacije u veljači 5,8%
13.03.08 Financije i gospodarstvo
U 2008. ključno obuzdavanje inflacije
12.03.08 Financije i gospodarstvo
Bez drastičnog rasta cijena hrane i nafte, inflacija u 2008. ispod pet posto
04.03.08 Financije i gospodarstvo
MMF: Rast hrvatskog BDP-a do 4,5 posto
20.02.08 Financije i gospodarstvo
Sanader: Vlada će promisliti o korekcijama stope PDV-a
18.02.08 Financije i gospodarstvo
U siječnju godišnja inflacija 6,2%
12.02.08 Financije i gospodarstvo
Inflacija izazov za upravitelje mirovinskih fondova
12.02.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Pet mjera za rezanje inflacije
12.02.08 Financije i gospodarstvo
Susret Sanadera, Rohatinskog i bankara
07.02.08 Financije i gospodarstvo
Analitičari banaka očekuju usporavanje ekonomskog rasta na oko 4,9% ove godine
31.01.08 Financije i gospodarstvo
EIZ: Usporavanje rasta BDP-a na 4,9 posto
29.01.08 Financije i gospodarstvo
PBZ/CO: U siječnju pale cijene svih klasa imovine
29.01.08 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: Za jači gospodarski rast veće investicije
28.01.08 Financije i gospodarstvo
Erste: U 2008. sporiji rast BDP-a i viša inflacija
24.01.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Inflacija u 2008. bit će iznad šest posto
15.01.08 Financije i gospodarstvo
Godišnja inflacija u prosincu 5,8 posto
15.01.08 Šira regija
Francuska inflacija najviša od svibnja 2004.
11.01.08 Šira regija
Slovačka inflacija u prosincu porasla zbog cijena hrane
09.01.08 Financije i gospodarstvo
Gotovo polovina poduzeća ne bi podnijela povećanje plaća za visinu inflacije
20.12.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Inflacija od 4,5% nije katastrofa, ali je neophodan oprez
15.12.07 Financije i gospodarstvo
PBZ: U 2008. rast BDP-a 5,1 posto, inflacija 3,6 posto
14.12.07 Financije i gospodarstvo
Inflacija u studenom porasla 4,6% na godišnjoj razini
06.12.07 Statistika
Snažan rast proizvođačkih cijena signalizira pritisak na daljnji rast inflacije
14.11.07 Statistika
Inflacija u listopadu 4,3 posto - najveća u više od šest godina
13.11.07 Statistika
HNB: Godišnja inflacija bi u prosincu mogla dosegnuti gotovo pet posto
16.10.07 Statistika
Najviša mjesečna inflacija u posljednjih šest i pol godina
16.10.07 Šira regija
Osjetan rast inflacije u eurozoni i EU
15.09.07 Statistika
Inflacija na najvišoj razini u gotovo godinu dana
16.08.07 Statistika
Godišnja stopa inflacije u Sloveniji najviša u eurozoni
16.08.07 Statistika
Godišnja inflacija u srpnju 2,1 posto
18.07.07 Statistika
Stojić, HAAB: Inflacija bi se potkraj ove godine mogla približiti razini od 3,5%
17.07.07 Statistika
Godišnja inflacija u lipnju 1,9 posto
14.06.07 Statistika
Godišnja inflacija u svibnju 2,2 posto
10.06.07 Vijesti iz svijeta
Strah od jačanja inflacije izazvao globalnu rasprodaju dionica
15.05.07 Statistika
Mjesečna inflacija u travnju 0,7%
16.04.07 Statistika
Mjesečna inflacija u ožujku 0,6%, godišnja 1,8%
14.03.07 Statistika
Godišnja inflacija u veljači 1,2 posto
19.02.07 Statistika
Godišnja stopa inflacije u siječnju 1,8 posto
30.01.07 Vijesti
EIZG: Rast osobne potrošnje u 2007. zbog rasta plaća, zaposlenosti i izdašnijih državnih transfera
17.01.07 Trgovina na malo
Prosječna godišnja stopa inflacije 3,2% u 2006.
17.01.07 Statistika
DZS: inflacija na godišnjoj razini 2 posto, u godišnjem prosjeku 3,2 posto
16.01.07 Vijesti
Dalić: Prošlogodišnji gospodarski rast oko 5%
04.01.07 Šira regija
Inflacija u eurozoni nepromijenjena na 1,9 posto
16.12.06 Statistika
Godišnja stopa inflacije 2,5% u studenom
15.11.06 Statistika
Inflacija u listopadu pala na 2,1 posto sa 2,8 posto u rujnu
18.10.06 Šira regija
Inflacija u eurozoni usporila na 1,7 posto
17.10.06 Vijesti
Godišnja inflacija u rujnu 2,8%
18.09.06 Financije i gospodarstvo
HNB zasad ne namjerava poduzimati antiinflacijske mjere
16.09.06 Vijesti
Inflacija u kolovozu 3,4 posto
17.08.06 Vijesti
Godišnja stopa inflacije u srpnju pala na 3,4 posto
14.07.06 Vijesti
Inflacija u lipnju 4 posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa