Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
15.01.2010. GEM: Lani 24 posto manje start-up tvrtki
Među zapadnim gospodarstvima najveći je pad novih start-up tvrtki (-25 posto) lani zabilježen u SAD-u, dok u regiji veći pad od Hrvatske ima samo Srbija u kojoj je lani bilo 40 posto manje novoosnovanih poduzeća, podaci su Global Entrepreneurship Monitora (GEM)

Hrvatska je lani, u usporedbi sa europskim zemljama u razvoju zabilježila vrlo visoku stopu smanjenja novoosnovanih sturt-up tvrtki od 25 posto pa je od nas u regiji lošija samo Srbija u kojoj se prošle godine broj novih start-up poduzeća smanjio za 40 posto, pokazuju podaci Global Entrepreneurship Monitora (GEM).

Suprotno globalnom recesijskom trendu smanjenja novih poduzetničkih projekata odnosno tvrtki, Latvija je lani imala porast broja osnovanih poduzeća za čak 59 posto, a Mađarska za 30 posto.
U konkurenciji razvijenih gospodarstava najveći je pad start-up tvrtki od 24 posto imao SAD. U Europi je najmanji 6-postotni pad zabilježen u Velikoj Britaniji, Njemačka je imala 9 posto manje novih start-up tvrtki, Italija 7 posto manje, Španjolska i Belgija 12 posto, a Danska 17 psoto. U Rusiji je lani pokrenuto 19 posto manje start-up poduzeća.

"Poduzetnici iz svih dijelova svijeta potvrđuju da im je zbog krize izuzetno teško doći do izvora financiranja start-up tvrtke. To se osobito odnosi na neformalne financijske izvore poput prijatelja, rođaka i stranaca", kaže Bill Bygrave, profesor s American Babson Collegea i jedan od osnivača GEM-a.

Prema usporednim podacima iz 33 zemlje, financijski izvori za pokretanje start-up tvrtki smanjili su se u 2009. za 12,5 posto, sa 400 na 350 milijardi dolara u prošloj godini.

Analiza GEM-a pokazuje da je za čak 38 posto porastao je broj novih start-up tvrtki u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u Kini, Francuskoj, Islandu, Japanu, Nizozemskoj i Sloveniji broj novoregistriranih tvrtki ostao je u kriznoj 2009. na istoj razini kao godinu ranije. (Bankamagazin)

Povezani članci
04.07.14 Financije i gospodarstvo
Što je poduzetnik bez start up-a?
07.11.12 Financije i gospodarstvo
Zagrebački inkubator poduzetništva 'na noge' postavlja osam timova
28.05.12 Financije i gospodarstvo
Projekt Tehnopolis Zagreb - tehnološki park u nedovršenoj bolnici u Blatu
29.10.10 Financije i gospodarstvo
Kako „ubiti“ poduzetnika
23.08.10 Financije i gospodarstvo
Svaki treći poduzetnik registriran u trgovini
01.04.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatska 24. po poduzetničkoj aktivnosti
19.12.08 Vijesti
Potpisan Sporazum o potpori novonastalim poduzetnicima
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa