Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
28.05.2012. Projekt Tehnopolis Zagreb - tehnološki park u nedovršenoj bolnici u Blatu
"Tehnopolis Zagreb" naziv je idejnog projekta Grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb-Tehnološki park Zagreb (RAZ-TPZ) u sklopu kojeg bi se na prostoru nedovršene sveučilišne bolnice u Blatu kraj Zagreba u idućih nekoliko godina za oko 200 milijuna eura mogao izgraditi i osposobiti tehnološki park za poduzeća visoke tehnologije i 'start-up' poduzetnike, istaknuto je na današnjem predstavljanju tog projekta.

Začetnik projekta, dugogodišnji voditelj zagrebačkog Tehnološkog parka i sadašnji direktor RAZ-a Marijan Ožanić naglasio je kako vjeruje da će se taj projekt i ostvariti, jer bez toga, po njemu, nema razvoja Zagreba i Hrvatske.

Projektom je predviđeno da se na površini većoj od 200 tisuća četvornih metara u Tehnopolisu Zagreb smjeste brojne tvrtke koje će, kako je kazao, proizvoditi na tisuće konkurentnih proizvoda, što sada nemamo i čime bi se Zagreb i reindustrijalizirao.

Osim tvrtki u Tehnopolisu bi se smjestili i sadržaji poput multimedijskih dvorana, banke, vrtića, restorana i drugog, ali među najvažnijim bi bio poduzetnički inkubator za 'start-up' poduzetnike te stalno prožimanje znanosti i tehnologije kroz međusobno povezivanje.

Ožanić smatra da Zagreb trebaju okruživati slični tehnološki parkovi, a ne samo shopping centri koji su, po njemu, dokaz ne samo da novca za investicije ima, nego i zanimanja za Zagrebom i Hrvatskom kao regionalnim središtem, među ostalim i visoke tehnologije.

Ne vjeruje u, kako kaže, priče da je Zagreb za to i za industriju općenito preskup za investiranje, nego da se to, uz dobru volju, može napraviti vrlo brzo, u roku od dvije do pet godina.

Slično misli i pročelnik Ureda zagrebačkog gradonačelnika Miro Laco koji je kazao da je došlo vrijeme kada se s takvim projektima ne može čekati te vjeruje da je bitno donijeti takve odluke, ako se želi Zagreb i Hrvatsku pozicionirati kao ozbiljnog ekonomskog igrača.

Očekuje i potporu Gradske skupštine da projekt dobije finalni okvir, kao i da ga se kandidira za sredstva iz strukturnih fondova EU-a jer donosi veliku dodatnu vrijednost i nova radna mjesta.

To je i ogromna prilika za Zagreb te je kao takav prepoznat i u razvojnog strategiji grada Zagreba odnosno u ZagrebPlanu, kazao je Laco. (H)

Povezani članci
04.07.14 Financije i gospodarstvo
Što je poduzetnik bez start up-a?
07.11.12 Financije i gospodarstvo
Zagrebački inkubator poduzetništva 'na noge' postavlja osam timova
29.10.10 Financije i gospodarstvo
Kako „ubiti“ poduzetnika
15.01.10 Financije i gospodarstvo
GEM: Lani 24 posto manje start-up tvrtki
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa