Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
20.04.2009. Očekuje se snižavanje trgovačkih marži
Analitičari zaključuju kako se ne može tvrditi da je problem inflacije ostao za nama zajedno s 2008. godinom

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u ožujku je zabilježen rast potrošačkih cijena od 0,2 posto na mjesečnoj te 3,8 posto na godišnjoj razini.

Međugodišnja je stopa time u ožujku bila nešto viša od siječanjske, a niža od stope u veljači, pa je dvanaestomjesečni prosjek sa 6,1 posto u 2008. polako skliznuo prema 5,5 posto.

Unatoč činjenici da je godišnji prosjek inflacije u ožujku ove godine bio i dalje visok, u idućim mjesecima, uslijed slabije osobne potrošnje vidljive kroz "slobodan pad" prometa u trgovini na malo, kao i negativnih trendova tržišta rada, očekuje se rast pritisaka na spuštanje marži, kako u veleprodaji tako i u maloprodaji, smatraju analitičari PBZ-a u Tjednim analizama.

Naime, cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u ožujku su bile niže za 0,1 posto na godišnjoj razini, dok na mjesečnoj razini bilježe pad gotovo kontinuirano od kolovoza protekle godine. Analitičari PBZ-a očekuju da će se niže cijene u proizvodnji s određenim vremenskim odmakom preliti na cijene u trgovini.

Analitičari navode i kako kretanje indeksa temeljnih potrošačkih cijena (koji isključuju cijene poljoprivrednih proizvoda i administrativno regulirane cijene), iako je dostupan zaključno sa siječnjem ove godine, pokazuje tendenciju pada unatrag posljednjih pola godine.

Ističu i kako bi dodatni uteg prema nižim razinama inflacije mogao biti Vladin Akcijski plan za hrvatski turizam kojim se preporučuje lokalnim jedinicama da razmotre smanjenje komunalnih naknada, parkinga i sl.

Slijedom toga, očekivanja analitičara o prosječnoj stopi inflacije kreću oko 2,8 posto u ovoj godini, pri čemu ne vide veće negativne rizike koji bi pogurali stopu prema gore.

Ipak, analitičari zaključuju kako se ne može tvrditi da je problem inflacije ostao za nama zajedno s 2008. godinom.

Govoreći o nešto dužem razdoblju, 2010. godinu vide kao godinu u kojoj bi ponovo moglo doći do rasta cijena nafte i hrane, pa je vjerojatnost da će se inflacija u Hrvatskoj spustiti na tako niske razine kao što se bilježi primjerice u eurozoni, mala, zaključuju analitičari PBZ-a. (Bankamagazin)

Povezani članci
28.08.12 Vijesti iz regije
Kuhar: Marže na hranu u Sloveniji najviše u EU-u
19.04.12 Seminari, konferencije
Položaj i zakonodavni okvir poslovanja trgovaca-obrtnika
29.02.12 Trgovina na malo
Trgovci ne očekuju veće korekcije cijena zbog višeg PDV-a
26.01.12 Trgovina na malo
Viši PDV podići će cijene
07.03.11 Seminari, konferencije
Poziv na Savjetovanje: Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
09.11.10 Trgovina na malo
Trgovci tvrde da još samo dobavljači mogu sniziti cijene
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
29.10.08 Vijesti iz regije
Srbija: Ministar trgovine pozvao trgovce da smanje marže
18.09.08 Trgovina na malo
Trgovačke marže na kruh do 31 posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa