Seniko studio
Vijesti
19.03.2007. Osniva se Obrtnička štedna banka
Proces osnivanja Obrtničke štedne banke trebao bi završiti do kraja ove godine, a banka bi trebala profunkcionirati do početka ožujka 2008., istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mato Topić.

Naglasio je kako HOK daje veliku podršku osnivanju Obrtničke štedne banke, koja će obrtnicima moći pružati daleko više usluga, nego što je to mogla Zadruga.

Podršku osnivanju takve banke daje također i Obrtnička komora Zagreb, Udruženje obrtnika Zagreb te Hrvatski savez zadruga.

Upraviteljica Zanatsko štedno kreditne zadruge Zagreb (ZŠKZ Zagreb) Suzana Barada pojasnila je kako je novim zakonskim propisima, koji su stupili na snagu 1. siječnja ove godine, a koji su usklađeni s pravnom stečevinom Europske unije, prestao važiti Zakon o štedno kreditnim zadrugama.

Postojećim štedno kreditnim zadrugama ostavljen je stoga vrlo kratki rok za preoblikovanje, odnosno likvidaciju.

Mogućnosti preoblikovanja bile su u kreditnu uniju ili u štednu banku, a Skupština predstavnika ZŠKZ Zagreb donijela je jednoglasnu odluku o preoblikovanju ZŠKZ Zagreb u Obrtničku štednu banku.

Cijeli projekt rađen je u suradnji s zagrebačkim Ekonomskim fakultetom, a Obrtnička štedna banka bit će dioničko društvo u koje se pozivaju svi sadašnji zadrugari, koji imaju u Zadruzi zadružne udjele, da postanu dioničari društva.

Dioničarima mogu postati samo oni koji su do sada bili zadrugari i imaju u Zadruzi svoje zadružne udjele od 200 kuna. Dioničarima mogu postati pretvorbom svojih postojećih udjela i članskih depozita u dionice, ali i kupnjom dodatnog broja dionica i to najviše do 100.000 kuna.

Naime, Zakonom je određeno da pojedinačni dioničar ne može imati više od 5 posto iznosa dionica u odnosu na temeljni kapital, pa će Statutom društva biti određeno da ne može postojati većinski vlasnik nego puno malih dioničara.

Nominalna vrijednost dionice biti će 1.000 kuna, a maksimalno će se moći kupiti 100 dionica, odnosno udio u temeljnom kapitalu od 100.000 kuna po jednom dioničaru.

Kod prodaje dionica, one će se uz suglasnost uprave štedne banke, morati ponuditi na kupnju ostalim dioničarima. Na taj način se neće moći steći većinsko vlasništvo, te će se zadržati provođenje poslovne politike kakva je bila i do sada, pojasnila je Barada.

Istaknula je i kako je ovo prilika da se stvori štedna banka s domaćim kapitalom u vlasništvu malih dioničara kojima neće biti jedini cilj ostvarivanje profita, nego povoljniji uvjeti financiranja, vođenja poslovnih računa, lakši i brži pristup kreditima, te povoljniji uvjeti štednje.

Visina temeljnog kapitala za osnivanje banke predviđena zakonom je 8 milijuna kuna, a Barada kaže kako su projekcije pokazale da će skupiti oko 14 milijuna kuna.
Uz ZŠKZ Zagreb u Hrvatskoj posluje još 16 obrtničkih štedno-kreditnih zadruga, koje su članice Grupacije obrtničkih štedno kreditnih zadruga pri HOK-u. Njima je ponuđeno da se spoje sa ZŠKZ Zagreb i na taj način preoblikuju u Obrtničku štednu banku.

Tako će obrtnicima, članovima tih ŠKZ, biti omogućeno da postanu dioničari Obrtničke štedne banke, te da sami kreiraju poslovnu politiku i odlučuju o povoljnijim uvjetima pristupa financijskim sredstvima potrebnim za razvoj njihovih obrtničkih radionica, odnosno malog poduzetništva u cjelini, istaknuto je na konferenciji za novinare. (H)

Povezani članci
08.11.11 Vijesti
Počela isplata štednih uloga u Obrtničkoj štednoj banci
22.12.10 Financije i gospodarstvo
HNB: Obrtničkoj štednoj banci oduzeto odobrenje za rad
13.10.10 Vijesti
Sekerbank spasila Obrtničku štednu banku
10.09.10 Financije i gospodarstvo
Obrtnička štedna banka ide u likvidaciju
02.09.10 Financije i gospodarstvo
Neuspjeh štednih banaka: Moguća likvidacija
09.03.10 Vijesti
Otvorena nova poslovnica Obrtničke štedne banke u Zagrebu
21.07.09 Vijesti
Obrtnici se okreću Obrtno štednoj banci
10.03.09 Vijesti
Zagreb sa 6 mil. kuna subvencionira kredite obrtnika
11.11.08 Vijesti
Zagreb: Potpisan ugovor za projekt "Regionalni jamstveni instrumenti"
12.06.08 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a odobrio rad Obrtničke štedne banke
25.03.08 Financije i gospodarstvo
Na tržištu 21 štedna banka
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
25.05.07 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom kvartalu 1,3 milijardi kuna
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa