Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
22.12.2010. HNB: Obrtničkoj štednoj banci oduzeto odobrenje za rad
Obrtnička štedna banka odlazi u postupak prisilne likvidacije, odlučeno je na sjednici Savjeta HNB-a, obzirom da dosadašnje mjere Hrvatske narodne banke nisu imale rezultata

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u srijedu oduzeo je odobrenje za rad Obrtničkoj štednoj banci, pa toj banci predstoji postupak prisilne likvidacije, priopćeno je iz HNB-a nakon sjednice Savjeta.

"Budući da ni dosad poduzimane mjere Hrvatske narodne banke za usklađivanje poslovanja s važećom propisima, a ni pregovori s mogućim domaćim i inozemnim ulagačima u cilju postizanja odgovarajuće dokapitalizacije nisu doveli do željenog rezultata, Obrtničkoj štednoj banci, na sjednici je oduzeto odobrenje za rad. To znači da Obrtničkoj štednoj banci predstoji postupak prisilne likvidacije", navodi se u priopćenju.

Objašnjava se pritom da se radi o financijskoj instituciji koja ima pet poslovnica i četrdesetak zaposlenih, a nastala je 2008. godine preoblikovanjem Obrtničke štedno-kreditne zadruge.

Obrtnička štedna banka posluje s gubitkom, a stopa adekvatnosti kapitala, prema prošlomjesečnim podacima, iznosi svega 5,2 posto (zakonski minimum je 12 posto, prosječna stopa čitavog bankovnog sustava oko 19 posto). Njen udjel u aktivi ukupnog bankovnog sektora, sa stanjem krajem rujna, iznosio je svega 0,03 posto, ističu iz HNB-a.

Inače, HNB je 9. studenoga u Obrtničku štednu banku uvela posebnu upravu.
Usvojena monetarna projekcija za 2011.
Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici je razmotrio i makroekonomske izglede za Hrvatsku u sljedećoj godini, te usvojio projekciju monetarne politike i financijski plan središnje banke za 2011. godinu.

Odlukom Savjeta HNB-a stopa po kojoj središnja banka plaća bankama naknadu za sredstva izdvojenoga kunskoga dijela obvezne pričuve smanjuje se s 0,75 posto na 0,25 posto.

Time se ova stopa remuneracije usklađuje s kretanjima na tržištu, s obzirom da se tijekom ove godine vagana kamatna stopa na međubankovne prekonoćne plasmane kretala između 0,39 posto i 2,86 posto, a kamatne stope na kunske depozite trgovačkih društava na žiroračunima i tekućim računima između 0,51 posto i 0,58 posto, navode iz HNB-a.

Savjet HNB-a suglasio se i s odlukama nadzornih odbora nekoliko banaka o imenovanjima predsjednika i članova uprava.

U BKS Bank, Rijeka, predsjednik uprave bit će i nadalje Goran Rameša, a član uprave Christian Pettinger, u Karlovačkoj banci predsjednik uprave i nadalje ostaje Sandi Šola, a članica uprave Marijana Trpčić Reškovac.

U Kreditnoj banci, Zagreb, novom predsjednicom uprave postaje Mirjana Krile, a članom uprave Stjepan Anić, u Partner banci, Zagreb, članom uprave postaje Petar Repušić, dok će u Zagrebačkoj banci predsjednik uprave i u sljedećem mandatu bit će Franjo Luković, a članovi uprave Sanja Rendulić, Daniela Roguljić Novak, Mario Agostini, Milivoj Goldštajn, Marko Remenar i Miljenko Živaljić, navodi se u priopćenju središnje banke. (H)

Povezani članci
08.11.11 Vijesti
Počela isplata štednih uloga u Obrtničkoj štednoj banci
13.10.10 Vijesti
Sekerbank spasila Obrtničku štednu banku
10.09.10 Financije i gospodarstvo
Obrtnička štedna banka ide u likvidaciju
02.09.10 Financije i gospodarstvo
Neuspjeh štednih banaka: Moguća likvidacija
09.03.10 Vijesti
Otvorena nova poslovnica Obrtničke štedne banke u Zagrebu
21.07.09 Vijesti
Obrtnici se okreću Obrtno štednoj banci
10.03.09 Vijesti
Zagreb sa 6 mil. kuna subvencionira kredite obrtnika
11.11.08 Vijesti
Zagreb: Potpisan ugovor za projekt "Regionalni jamstveni instrumenti"
12.06.08 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a odobrio rad Obrtničke štedne banke
25.03.08 Financije i gospodarstvo
Na tržištu 21 štedna banka
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
25.05.07 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom kvartalu 1,3 milijardi kuna
19.03.07 Vijesti
Osniva se Obrtnička štedna banka
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa