Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
05.09.2016. EU postigao važne dogovore na sastanku na vrhu čelnika skupine G20 u kineskom gradu Hangzhouu
Europska unija postigla je važne dogovore na sastanku na vrhu čelnika skupine G20 koji se 4. i 5. rujna održao u kineskom gradu Hangzhouu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je na sastanku na vrhu na odlučno globalno djelovanje u pogledu prekomjernih industrijskih kapaciteta u sektoru čelika, poštenog oporezivanja te globalne izbjegličke krize. U danas objavljenom priopćenju čelnika skupine G20 navode se hitne mjere za sva tri područja.

Čelnici skupine G20 postigli su dogovor o uspostavi „Globalnog foruma o prekomjernim industrijskim kapacitetima u sektoru čelika, a čiji će rad pomagati OECD”.

U području oporezivanja skupina G20 odlučna je raditi na osiguravanju „poštenog i modernog međunarodnog sustava oporezivanja”, posebice suzbijanjem utaje poreza.

Zemlje te skupine provest će paket mjera za smanjenje porezne osnovice i premještanje dobiti kako bi se osiguralo da multinacionalna poduzeća plaćaju porez u zemljama u kojima ostvaruju profit.

U priopćenju se sve zemlje poziva da se u cilju postizanja veće porezne transparentnosti „odmah obvežu na provedbu standarda za automatsku razmjenu informacija do 2018.”.

Skupina G20 pozvala je i na zajedničko globalno djelovanje na suzbijanju temeljnih uzroka i posljedica izbjegličke krize, ponajprije osiguravanjem veće humanitarne pomoći za izbjeglice te preseljenja izbjeglica.

Na marginama sastanka na vrhu predsjednik Juncker održao je bilateralni sastanak s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom na temu novog sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), koji je nazvao „najboljim i najnaprednijim” trgovinskim sporazumom u povijesti EU-a.)

Povezani članci
04.11.11 Vijesti iz svijeta
G20 za povećanje sredstava MMF-a
23.10.10 Vijesti iz svijeta
Skupina G20 dogovorila reformu MMF-a
26.08.10 Vijesti iz svijeta
WSJ: Sarkozy želi prekinuti dominaciju dolara u svjetskim deviznim rezervama
28.06.10 Vijesti iz svijeta
Ipak konsenzus G20: Smanjenje deficita do 2013.
25.09.09 Vijesti iz svijeta
G20 postaje glavni koordinator globalnog gospodarstva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa