Info
Seniko studio
Vijesti iz regije
01.09.2016. Slovenski gospodarstvenici nezadovoljni rastom BDP-a od 2,7 posto
Nastavlja se gospodarski oporavak u Sloveniji, započet sredinom 2013. godine, no najnoviji podatak o rastu BDP-a u drugom tromjesečju za 2,7 posto na godišnjoj razini ne zadovoljava gospodarstvenike, koji ga ne smatraju jamstvom dugoročnog održivog razvoja.

"Unatoč rastu BDP-a iznad prosjeka EU-a, Slovenija još zaostaje za rastom nekih država Višegradske skupine. Za dugoročni rast trebamo strukturne promjene", reakcija je slovenske Gospodarske komore na objavu rezultata koji sugerira da bi rast slovenske ekonomije u ovoj godini mogao biti veći od 1,7 posto, koliko je ovog proljeća prognozirao vladin ured za makroekonomske analize (UMAR).

Prema prvoj procjeni Državnog statističkog ureda, slovenski BDP u drugom kvartalu povećan je za 2,7 posto na godišnjoj razini, čemu je najviše doprinio nastavak vanjske potražnje, ali i nešto poboljšana domaća potrošnja, dok razina investicija stagnira ili je u padu.

Premda je izvoz kao motor rasta povećan za 8,8 posto, a zaposlenost najviša u zadnjih šest godina, Gospodarska komora i dalje inzistira da je za dugoročni rast i povratak na stope koje je Slovenije ostvarivala prije globalne krize potrebno uvesti brojne strukturne promjene na tržištu rada, u poreznom sustavu i radnom zakonodavstvu da bi se ekonomija vratila na nekadašnje pozicije i dovela više stranih investicija na koje se do sada nije oslanjala u dovoljnoj mjeri.

Budući da je kao malo gospodarstvo ovisna najviše od vanjske potražnje odnosno izvoza, znatnije hlađenje slovenskog gospodarstva za Sloveniju bi izazvalo teške posljedice, pa vlada unaprijed treba svojim mjerama na to djelovati, navode u slovenskoj Gospodarskoj komori.

Po podacima koje je objavio slovenski statistički zavod, domaća potrošnja u Sloveniji u drugom kvartalu ove godine povećana je 2 posto, bruto investicije za 0,6 posto, dok su investicije u osnovna sredstva pale za 3,6 posto. (H)

Povezani članci
15.07.15 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: slijedi razdoblje blagih stopa rasta gospodarstva
27.03.14 Financije i gospodarstvo
Vlada: od IBRD-a 150 milijuna eura za politiku gospodarskog oporavka
28.11.12 Vijesti iz regije
Sanfey: Gospodarski oporavak moguć 2014. godine
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa