Info
Seniko studio
Vijesti iz regije
28.11.2012. Sanfey: Gospodarski oporavak moguć 2014. godine
Značajniji gospodarski oporavak područja jugoistočne Europe može se očekivati od 2014. godine, a do tada će slijediti tek manji gospodarski rast, ocijenio je Peter Sanfey, ekonomist Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz".

"Gospodarski izgledi za regiju jesu zabrinjavajući pa očekujemo vidjeti neki mali gospodarski rast u Bosni i Hercegovini i regiji 2013. godine. No nadamo se da će 2014. godine doći do općeg oporavka u eurozoni i u svijetu, što će sigurno pomoći", kazao je Sanfey koji je i jedan od tvoraca posljednjeg izvješća EBRD-a o stanju gospodarstva u zemljama u tranziciji.

Sanfey je upozorio kako se model gospodarskog rasta iz razdoblja prije sadašnje krize, odnosno prije 2008. godine, neće ponoviti odnosno kako neće biti priliva jeftinog kapitala. Stoga bi, po njegovoj procjeni, valjalo dobro ispitati što su zapreke za funkcioniranje gospodarstva.

Sanfey je podsjetio kako cijela regija jugoistočne Europe ima problem s privlačenjem inozemnih investicija koje su već godinama u padu. Kazao je kako je to posljedica slabih lokalnih gospodarstava, ali i problema na globalnoj razini jer su investitori postali znatno oprezniji.

Sanfey je potvrdio daljnji nastavak angažmana EBRD u regiji istaknuvši kako će on biti usmjeren na potporu privatnom sektoru, korporacijama i financijskim institucijama, no dio sredstava bit će izdvojen i za infrastrukturne projekte. (H)

Povezani članci
01.09.16 Vijesti iz regije
Slovenski gospodarstvenici nezadovoljni rastom BDP-a od 2,7 posto
15.07.15 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: slijedi razdoblje blagih stopa rasta gospodarstva
27.03.14 Financije i gospodarstvo
Vlada: od IBRD-a 150 milijuna eura za politiku gospodarskog oporavka
27.06.13 Vijesti iz regije
BiH i dalje najviše uvozi iz Hrvatske, uz pad veći od 10 posto
25.01.13 Karijere
Ana Kljaić Balenović nova direktorica komunikacija u Coca-Coli
16.12.06 Trgovina na veliko
Trgovinski deficit Bosne i Hercegovine 5,54 milijarde KM
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa