Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Strateški savezi
08.06.2016. Agrokor i Ardo investirat će 400 milijuna kuna u Vinku
Agrokor i Ardo potpisali Joint Venture ugovor kojim će Vinka postati vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi
U prostorima tvornice Vinka d.d. u Vinkovcima danas je potpisan Ugovor o međusobnoj suradnji - joint venture između Agrokora i belgijske Ardo Grupe. Ugovor su potpisali Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna i Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo u nazočnosti Domagoja Franića, direktora tvrtke Vinka d.d., Vladimira Džaje, direktora društva PIK Vinkovci d.d. te Bože Galića, Vukovarsko-srijemskog župana i Mladena Karlića, gradonačelnika Vinkovaca te kooperanata Vinke i brojnih drugih gostiju.

Potpisani Ugovor vrijedan je gotovo 400 milijuna kuna; njime dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka. Glavni cilj ove joint venture suradnje je da Vinka postane vodeća proizvodnja zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi, što će se postići snažnom investicijom i objedinjavanjem tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja Agrokora i Arda, uz kreiranje ekonomije obujma.

Uz značajnu investiciju u povećanje proizvodnih kapaciteta, proizvodnja će se u narednom periodu učetverostručiti i s postojećih 15.000 tona podići na 60.000 tona zamrznutog voća i povrća. Time će se, uz značajno povećanje kapaciteta proizvodnje, otvoriti i veliki broj novih radnih mjesta.

Ovaj Ugovor za tvrtku Ardo predstavlja daljnji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi koji će biti uvršten u Ardovu industrijsku mrežu. Na takav način kompanija Ardo osigurat će snažnu proizvodnu bazu s jakim i respektabilnim lokalnim partnerom.
Prigodom potpisivanja Ugovora Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo kazao je: „Zahvaljujući ovoj joint venture suradnji realizirali smo dugoročno partnerstvo u sklopu kojeg ćemo izmjenjivati i razvijati znanja u proizvodnji i obradi zamrznutog voća i povrća na rastućem tržištu.

Agronomski potencijal Agrokora s jedne strane i Ardovo industrijsko znanje s druge strane stvorit će vodeću proizvodnju u istočnoj Europi. Mi vjerujemo u snažan poljoprivredni potencijal doline Dunava. Kombinacija proizvodnje dvaju tvornica – Vinke i postojeće Ardove austrijske tvornice u ovoj plodnoj dolini, stvorit će komplementarni asortiman za istočno europsko tržište.“

Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna tom prilikom je istaknuo; „Agrokor je u Vinku dosada uložio gotovo 200 milijuna kuna, restrukturirali smo kompaniju financijski i poslovno. Agrokor je za strateškog partnera uzeo eminentnu svjetsku kompaniju kako bismo proizvodne količine sa sadašnjih 15.000 tona mogli podići na 60.000 tona. Zajedno s našim partnerom, kompanijom Ardo, podići ćemo proizvodnju i zaposlenost kroz otvaranje više od 100 radnih mjesta.
Posebno je važno napomenuti da će cjelokupno povećanje proizvodnje biti namijenjeno izvozu i da će tako hrvatski proizvod biti plasiran na 60 tržišta na kojima je prisutna tvrtka Ardo. To je velika prilika za domaću proizvodnju i za naše kooperante kojima se time otvaraju nova tržišta. Naš plan je da trenutna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju sa 300 kooperanata čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara zemlje.“

Ovu suradnju pohvalio je i Vukovarsko –srijemski župan Božo Galić rekavši: „Vinka je dugo godina bila u državnom vlasništvu i nakon nekoliko neuspješnih poslovnih inicijativa, Agrokor je u kratkom periodu uspio svojim investicijama oživiti i pokrenuti veliki potencijal koji ova tvrtka ima za našu županiju.

Raduje me da je ovaj potencijal prepoznala i belgijska tvrtka Ardo kao strani investitor te sam siguran da će današnje potpisivanje biti prekretnica u razvoju i poslovanju ove kompanije. Ujedno će ova investicija otvoriti i nove mogućnosti našim poljoprivrednicima te će se dobri rezultati preliti zasigurno i na sve ostale gospodarske djelatnosti kao i na povećanje ukupne zaposlenosti.“
Vinka d.d.

Vinka je jedina tvornica u Republici Hrvatskoj koja realizira zamrzavanje povrća te domaćim proizvodom pokriva taj dio tržišta. Vinka svojom pozicijom u centru sirovinske baze ima značajne konkurentske prednosti za proizvodnju, a nakon toga i preradu povrća i voća.

Vinka je sa trenutnom proizvodnjom od cca 15 000 tona zamrznutih proizvoda jedna od najvećih tvornica u regiji. Sa planiranom budućom proizvodnjom od 60 000t postat će regionalnim liderom u tom segmentu proizvodnje.
Partnerstvom s Ardom osigurava se implementacija najmodernijih tehnologija u proizvodnji i preradi povrća i voća zahvaljujući Ardovom iskustvu i liderskoj europskoj poziciju u ovoj proizvodnji.ARDO

S prometom od 841 milijuna € u 2015. i 3.800 zaposlenika, Ardo Grupa koja je u obiteljskom vlasništvu (čije se sjedište nalazi u Ardooie, Belgija) je europski lider u proizvodnji svježe zamrznutog povrća, začinskog bilja i voća za maloprodaju, ugostiteljstvo i industriju. Danas Ardo Grupa ima 20 proizvodnih, distribucijskih i pakirnih jedinica u 8 europskih zemalja, a prodaje 762.000 tona svježe smrznutog povrća, začinskog bilja, voća, tjestenine i riže u svijetu.

Misija Ardoa je očuvanje prirodnih blagodati svojih proizvoda za svoje kupce i potrošače. Kako bi se ostvario taj cilj, grupa koristi integrirane metode proizvodnje i praćenja kvaliteta s velikim poštovanjem prirode i okoliša. Ardo naporno radi na razvoju istinski održivog načina uzgoja usjeva i proizvodnje koja u obzir uzima i aktivnosti poljoprivrednika te zahtjeve kupaca.

Ardo kontrolira cijeli proizvodni lanac, od odabira sjemena do pakiranja i distribucije. To znanje i fleksibilna struktura Ardu je omogućila razvoj novih proizvoda koji zadovoljavaju potrebe tržišta i trendove.

Sa prodajnim uredima diljem i izvan Europe, Ardovi predstavnici uvijek su dostupni kako bi što bolje i brže odgovorili na specifične potrebe svakog tržišta.

Ardo podržava dugoročne odnose s vinogradarima, dobavljačima i kupcima, koji nude stabilnost za sve strane i neophodni su za realizaciju održivih ulaganja.

Povezani članci
22.09.16 DOP
Agrokor objavio novo Izvješće o održivosti
10.09.16 Tvrtke i tržišta
Agrokor među vodećim kompanijama Srednje Europe
20.07.16 Trgovina na malo
Otvorena obnovljena prodavaonica Mercator Šiška u Ljubljani u kojoj kupnja postaje doživljaj
24.09.15 Financije i gospodarstvo
Iz Agrokora poručuju: Dogovorite se, trpimo velike štete!
12.05.15 Tvrtke i tržišta
Agrokor među 500 najvećih obiteljskih tvrtki na svijetu
24.04.15 Strateški savezi
Hrvati kontroliraju cijeli prehrambeni sektor regije
21.09.14 Sajmovi i izložbe
Otvoren 12. vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa