Info
Seniko studio
Statistika
12.04.2016. Henkel potvrdio predviđanja za 2016. godinu
• Predložene dividende na najvišoj razini dosad
• Potvrda predviđanja za fiskalnu 2016. godinu
• Rast EPS-a prioritet među ciljevima za strateški ciklus za 2016. godinu
Hans Van Bylen, Simone Bagel-Trah i Kasper Rorsted
Hans Van Bylen, Simone Bagel-Trah i Kasper Rorsted
Na godišnjoj Generalnoj skupštini tvrtke Henkel glavni izvršni direktor Kasper Rorsted izvijestio je o izvrsnoj izvedbi tvrtke u fiskalnoj 2015. godini. „Za Henkel je 2015. godina bila rekordna.

Unatoč izazovnom ekonomskom okruženju, ostvarili smo izvrsne rezultate. Na dobrom smo putu do ostvarenja glavnih ciljeva za 2016. godinu i postavili smo snažne temelje za budućnost tvrtke Henkel.“

Rorsted je također naglasio napredak postignut u provedbi strategije za 2016. godinu te predstavio specifične primjere koji pokazuju kako Henkel uspješno provodi svoja četiri strateška prioriteta: Outperform – Globalize – Simplify – Inspire.

Simone Bagel-Trah, predsjednica Vijeća dioničara i Nadzornog odbora, zahvalila je Upravnom odboru i svim zaposlenicima na velikoj predanosti u 2015. godini.

Predložene dividende na najvišoj razini dosad

Predložene dividende za oba razreda dionica povećale su se za 16 centi na 1,47 eura po preferencijalnoj dionici i 1,45 eura po običnoj dionici. Ovo predstavlja omjer isplate od približno 30 posto. Dividende su tako dosegle najvišu razinu dosad s porastom od više od 12 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Potvrda predviđanja za fiskalnu 2016. godinu

Komentirajući trenutačnu fiskalnu godinu, Rorsted je naglasio visok stupanj nesigurnosti na tržištima: „Ova 2016. bit će još jedna izazovna godina. Volatilnost na tržištima valuta bit će i dalje prisutna, a velike valute bi mogle dodatno oslabjeti, posebno na tržištima u razvoju.“

Istovremeno – i unatoč izazovnom okruženju – Rorsted je potvrdio predviđanja za 2016. godinu. „Očekujemo rast organske prodaje od 2 do 4 posto za cjelovitu fiskalnu 2016. godinu. Očekujemo da se naša EBIT marža poveća na približno 16,5 posto i prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici poraste između 8 i 11 posto.“
Strategija i financijski ciljevi za 2016. godinu: rast EPS-a ima prioritet

Henkel je 2012. godine definirao ambiciozne ciljeve. Do kraja 2016. godine, Henkel ima u cilju generirati godišnju prodaju od 20 milijardi eura, s 10 milijardi eura od razvijenih tržišta kao i od tržišta u razvoju. Uz to, Henkelu je cilju između 2013. i 2016. godine povećati prilagođenu zaradu po preferencijalnoj dionici u prosjeku 10 posto godišnje.

U razdoblju od 2013. do 2015. godine Henkel je ostvario prosječan godišnji rast prilagođene zarade po preferencijalnoj dionici od 9,7 posto. Rorsted je potvrdio predanost ostvarivanju cilja 10-postotnog CAGR-a (složene godišnje stope rasta) za trenutačni strateški ciklus do kraja 2016. godine.

„Za nas je ključni cilj prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici,“ rekao je. „To je broj koji pokazuje koliko dobro smo se nosili s volatilnošću i krizom na našim tržištima i iz kojeg se deriviraju dividende našim dioničarima.“

Henkel je također napravio značajan napredak tijekom tri posljednje godine na području prodajnih ciljeva. U 2015. godini prodaja je na razvijenim tržištima po prvi put prešla 10 milijardi eura. Međutim, fluktuacije tečaja imale su negativan utjecaj na prodaju na tržištima u razvoju.

„Ukupno, tijekom protekle tri godine suočili smo se sa značajnim nepovoljnim kretanjima tečaja – prvenstveno na tržištima u razvoju – od približno 700 milijuna eura,“ rekao je Kasper Rorsted. „Stoga se iz današnje perspektive čini kako prodajni cilj u iznosu od 20 milijardi eura neće biti u potpunosti ispunjen.“

Rezultati za prvi kvartal 2016. godine bit će objavljeni 19. svibnja u kvartalnom izvještaju.
Zahvala korporativnim upravljačkima tijelima i dioničarima
U svoj posljednjoj izjavi na godišnjoj Generalnoj skupštini tvrtke Henkel u ulozi njenog glavnog izvršnog direktora, Kasper Rorsted zahvalio je Nadzornom odboru i Vijeću dioničara na njihovoj konstruktivnoj suradnji tijekom godina te dioničarima na njihovom povjerenju. Posebnu zahvalnost izrazio je Simone Bagel-Trah na njenom povjerenju i potpori, a ona mu ja zauzvrat zahvalila na uspješnom radu u tvrtki Henkel.

Simone Bagel-Trah također je predstavila Hansa Van Bylena, koji će od 1. svibnja preuzeti ulogu novog glavnog izvršnog direktora. Hans Van Bylen u tvrtki Henkel je više od 30 godina, od čega 11 na poziciji člana Upravnog odbora. Uz to, izrazila je dobrodošlicu novoimenovanom članu Upravnog odbora Pascalu Houdayeru, koji će od 1. svibnja preuzeti odgovornost za poslovni sektor Beauty Care.

Povezani članci
12.08.15 Tvrtke i tržišta
Henkel zabilježio dobru izvedbu u drugom kvartalu
15.04.15 Tvrtke i tržišta
Henkel potvrdio ciljeve za 2015.
09.04.14 Tvrtke i tržišta
Usmjereni na provedbu strategije
23.02.12 Karijere
Henkel produžio ugovore članovima Uprave
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa