Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
09.03.2016. Financijska edukacija u školama treba uključivati i učenje o koristima osiguranja za sigurnost u kasnijoj životnoj dobi
Prosječna ocjena financijske pismenosti građana u RH je 11,7 od moguća 21 boda, a najniža je pismenost kod mlađih od 19 godina
Igor Pureta, Luka Matošić, Sanel Volarić, Damir Zorić, Hrvoje Pauković
Igor Pureta, Luka Matošić, Sanel Volarić, Damir Zorić, Hrvoje Pauković
Na danas održanoj konferenciji za medije u Hrvatskom uredu za osiguranje, o ulozi i doprinosu osiguratelja u podizanju razine financijske pismenosti građana te nužnosti što ranijeg učenja o koristima proizvoda osiguranja govorili su dr.sc. Damir Zorić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje, Sanel Volarić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja d.d., Luka Matošić, član Uprave UNIQA osiguranja d.d., Igor Pureta, predsjednik Uprave GRAWE Hrvatska d.d. te Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Uoči Svjetskog i Europskog tjedna novca, koji se obilježava od 14. do 18. ožujka nizom aktivnosti usmjerenih podizanju opće razine financijske pismenosti u društvu, dr.sc. Damir Zorić u uvodu je podsjetio kako su upravo Hrvatski ured za osiguranje i članovi 2011. godine uputili Vladi RH inicijativu da se pokrene projekt financijske pismenosti.

U siječnju 2015. Vlada je usvojila Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015.-2020. u kojem su društva za osiguranje aktivni dionici.

Naglasio je kako se osiguratelji kontinuirano uključuju u razne aktivnosti s ciljem podizanja razine financijske pismenosti među mladima, prema preporuci Insurance Europe koje ističe da je financijsko obrazovanje proces koji traje cijeli život te da je nužno usmjeriti edukativne aktivnosti na škole i mlade.

Sanel Volarić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja d.d. naglasio je kako je nužno podizanje svijesti o rizicima kojima smo okruženi te da osiguranje nudi upravljanje tim rizicima i mogućnost rješavanja mnogih životnih poteškoća.

Dodao je kako starenje stanovništva, visoka razina javnog duga i ograničenost proračunskih sredstava doprinose neodrživosti sadašnjeg mirovinskog sustava te da građani moraju biti svjesniji da trebaju preuzeti veću odgovornost za svoju budućnost.

Društva za osiguranje, kako je istaknuo, ostvaruju i važne društvene funkcije te mogu partneri države kroz smanjenje pritiska na mirovinski sustav. Istaknuo je primjer poplava, jer što je veća zastupljenost osiguranja to je manja obveza države u nadoknadi štete.

Također, oni su u važni ulagači u gospodarstvo budući da njihova imovina iznosi 34,6 milijardi kuna koja je u najvećoj mjeri uložena u državne obveznice i ostale vrijednosne papire.
Luka Matošić, član Uprave UNIQA osiguranja d.d. istaknuo je kako je svjesnost građana o tome da već prvi prvom zaposlenju trebaju razmišljati o štednji za mirovinu na niskoj razini. Podaci Insurance Europe iz veljače ove godine pokazuju da je Hrvatska i po izdvajanju za životno osiguranje pri dnu u Europi, a iza nas su samo Bugarska, Latvija, Rumunjska i Turska.

Tako građanin u Sloveniji godišnje izdvoji za životno osiguranje oko 300 eura, u Austriji i do 800, dok u Hrvatskoj samo 90 eura. Kao glavni razlog istaknuo je slabu financijsku pismenost i poznavanje kvalitete tog proizvoda i općenito koristi police osiguranja života.

Igor Pureta, predsjednik Uprave GRAWE Hrvatska d.d., osvrnuo se na rezultate Mjerenja financijske pismenosti 2015., koje su provele HNB i HANFA, prema kojem je prosječna ocjena financijske pismenosti građana u Hrvatskoj 11,7 od moguća 21 boda. Najniža je pismenost kod mlađih od 19 godina.

Dodao je kako su ključna pitanja za društva za osiguranje u projektu financijske pismenosti, podizanje svijesti o rizicima i izloženosti rizicima te edukacija o štednji i mogućnosti isplate štednje odlsakom u mirovinu.

Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje istaknuo je kako je poruka ovogodišnjeg Svjetskog tjedna novca je „TAKE PART: Save Smart“, kako bi djeca i mladi od rane dobi učila i primjenjivala navike pametne, pažljive potrošnje i kako bi razvili vještine upravljanja novcem i planiranja sigurne budućnosti. Hrvatski ured za osiguranje kontinuirano provodi aktivnosti s ciljem pomoći mladima da postanu odgovorni financijski obrazovani građani.
U tjednu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca od 14. do 18. ožujka, Hrvatski ured za osiguranje, CROATIA osiguranje, UNIQA osiguranje, GRAWE Hrvatska, TRIGLAV osiguranje, te JADRANSKO osiguranje održat će niz predavanja za učenike srednjih škola i fakulteta na temu financijske pismenosti, rizika, upravljanja rizicima te čemu služi osiguranje.

Također, putem animiranih filmova, brošura, nagradnih igara i kvizova nastojat će mladima približiti proizvode osiguranja i njihove koristi.

Povezani članci
25.07.16 Osiguranja
HUO: Premija osiguravatelja u lipnju niža za 0,78 posto
15.06.16 Tvrtke i tržišta
Adris grupa: Godišnje milijardu kuna novih investicija
12.01.16 Osiguranja
Osiguravatelji u 2015. povećali ukupnu premiju za dva posto
01.12.15 Karijere
Damir Zorić predsjednik HUP-Udruge financijskog poslovanja
28.10.15 Seminari, konferencije
Izazovi i prilike promijenjenog okruženja u fokusu osiguratelja na ovogodišnjoj konferenciji Dani hrvatskog osiguranja
21.04.15 Osiguranja
Hrvatski ured za osiguranje i Udruženje osiguravača Srbije potpisali Sporazum o zaštiti posjetitelja
11.12.14 Edukacija
Hrvatski ured za osiguranje i društva za osiguranje podupiru i aktivno sudjeluju u projektu financijske pismenosti potrošača
17.04.13 Osiguranja
Hrvatski ured za osiguranje – statistički podaci tržišta osiguranja RH za tri mjeseca 2013. godine
27.12.12 Osiguranja
HUO: bruto premija osiguravatelja 8,2 milijardi kuna
04.11.12 Osiguranja
HGK: Dani hrvatskog osiguranja u Rovinju
15.10.12 Osiguranja
HUO: Bruto premija osiguravatelja 6,87 milijardi kuna
17.08.12 Osiguranja
Osiguranja: Premija u životnima porasla 2,2 posto, neživotna u padu
12.07.12 Osiguranja
Osiguranja: Polugodišnja premija pala 1 posto, ali rastu životna osiguranja
19.06.12 Osiguranja
Premija osiguravatelja pala za 350 mil. kuna
07.05.12 Osiguranja
HUO o nužnosti dobrovoljne štednje za mirovinu i ravnopravne tržišne utakmice za sve proizvode
16.04.12 Osiguranja
HUO: Ukupno zaračunata premija osiguranja 0,8 posto manja
15.03.12 Osiguranja
HUO: Zaračunata premija krajem veljače 1,66 milijardi kuna
07.03.12 Seminari, konferencije
Okrugli stol o financijskoj stabilnosti hrvatskih obitelji
15.02.12 Osiguranja
Premija osiguranja u siječnju povećana na 871 mil. kuna
13.01.12 Osiguranja
Tržište lani palo 1,1% i u životnim i u neživotnim osiguranjima
12.12.11 Osiguranja
Osiguravatelji o ulasku u EU: Što s cijenama osiguranja
14.11.11 Osiguranja
Istraživanje: Osiguratelji pozitivni prema ulasku u EU
14.11.11 Osiguranja
Ukupna zaračunata premija osiguranja 7,64 milijardi kuna
07.10.11 Osiguranja
HUO o projektu financijske pismenosti
12.09.11 Osiguranja
Završen peti Temeljni seminar CEDOH-a o osiguranju
17.08.11 Osiguranja
HUO: Bruto premija osiguravatelja krajem srpnja 5,68 mlrd kuna
12.07.11 Osiguranja
Industrija osiguranja na polugodištu 2011. u minusu 2%
15.06.11 Osiguranja
Osiguranje motornih vozila: Hanfa pojačava nadzor, sustav stabilan
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa