Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
30.12.2015. Lalovac: Državna blagajna u vrlo dobrom stanju
Ministar financija na odlasku očekuje da će proračunski deficit biti ispod 10 milijardi kuna, što je manje od planiranih 12 milijardi, dok je prošle godine bio 16 milijardi
Ministar financira Boris Lalovac kazao je u srijedu uoči sjednice Vlade da je državna blagajna u vrlo dobrom stanju te izrazio nadu da će proračunski deficit biti ispod 10 milijardi kuna.

"Sutra i prekosutra kada sjednu zadnje uplate PDV-a reći ću kakvo je stanje u javnoj blagajni. Nadam se da će deficit biti ispod 10 milijardi, što je manje od planiranih 12 milijardi, dok je prošle godine bio 16 milijardi", izjavio je Lalovac. Dodao je da mu je želja bila još smanjiti deficit, ali da nažalost u tome nije uspio.

"Po cash načelu mislim da su javne financije napravile određen iskorak, ali i dalje će trebati ući u primarni suficit", rekao je Lalovac.

Na upit hoće li biti ostavljeni kosturi u ormaru novoj vladi, Lalovac je zanijekao, istaknuvši da Porezna uprava jasno i transparentno evidentira uplate i da će se odmah znati ako neko ne izvršava obveze.

Što se tiče povećanja minimalnih plaća, ministar financija na odlasku kazao je da je prosjek plaća u Hrvatskoj oko 5500 kuna, što je aritmetička sredina, ali da to ne prikazuje pravo stanje.

"Najveći dio građana ima plaće od dvije do tri-četiri tisuće kuna. Nadam se da će i ovo malo povećanje minimalca ljudima olakšati. Svaki mali pomak na potrošnji znači i ukupno bolji BDP", ustvrdio je Lalovac, izrazivši nadu da će buduća Vlada nastaviti s rasterećenjem poreza na dohodak.

Od početka ove godine uvedene su izmjene poreza na dohodak, kojima je povećan neoporezivi dio plaće, što je potaknulo rast neto plaća, a time i potrošnju i BDP.

Na upit novinara gdje se vidi u novoj godini, Lalovac je rekao da je "čovjek od brojki" te da se dugoročno vidi negdje u gospodarstvu.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, pak, istaknuo je da je ovo već treće po redu povećanje minimalne plaće u mandatu Vlade na odlasku te da je to usklađivanje s rastom plaća u drugim segmentima gospodarstva i rastom troškova života.

Svoj mandat Grčić je ocijenio uspješnim. "Mandat mogu zatvoriti zadovoljan makroekonomskim rezultatima, rastom BDP-a, izvoza, industrije i korištenja EU fondova", kazao je Grčić uoči sjednice Vlade.

Podsjetio je da je u ovoj godini iz EU fondova isplaćeno preko 5 milijardi kuna, u usporedbi s dvije milijarde kuna prošle godine i milijardu kuna godinu prije.

"Taj rast je itekako vidljiv i doveo je u trećem tromjesečju do rasta građevinskog sektora, investicija i BDP-a", izjavio je.

Na upit novinara da komentira novog mandatara Vlade Tihomira Oreškovića, Grčić je kazao da smatra kako je riječ o vrlom ozbiljnom menadžeru, ali da bi mogao imati problema s izbornim legitimitetom i nedostatkom političke pozadine.

Izrazio je nezadovoljstvo prvim objavama o tome da će bogatiji građani imati bolju zdravstvenu skrb, a siromašniji lošiju. "To je nešto što SDP nikada ne bi niti neće podržati", ustvrdio je Grčić. (H)

Povezani članci
10.12.15 Financije i gospodarstvo
Lalovac: novim obveznicama refinanciramo dospjeli dug
13.10.15 Seminari, konferencije
HBOR u 4 godine plasirao 38 mlrd kuna gospodarstvu
24.09.15 Financije i gospodarstvo
Lalovac: Deficit manji od 5 posto, u 2016. primarni suficit
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Naplaćeno 1,4 milijarde PDV-a više nego lani
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Podrška Svjetske banke malom i srednjem poduzetništvu
17.04.15 Propisi
Izjava ministra Lalovca o povećanju poreznog opterećenja na cigarete
16.04.15 Vijesti
Povećane trošarine na gorivo i duhan
15.04.15 Financije i gospodarstvo
Grčić najavio 'korekcije' nekih trošarina
09.04.15 Financije i gospodarstvo
Ministar Lalovac: izvoz raste, veseli i rast potrošnje, vidjet ćemo...
20.03.15 Propisi
Hrvatska i SAD potpisali sporazum za sprječavanju poreznih prijevara i utaja
06.03.15 Financije i gospodarstvo
Grčić i Lalovac najavili mjere u sklopu nacionalnog plana reformi
28.01.15 Vijesti
Tečaj od 6,39 i za OPG-e i obrtnike
09.12.14 Vijesti
„Ne prihvaćamo krizu kao normalno stanje!“
20.10.14 Financije i gospodarstvo
Na kraju 2013. javni dug iznosio 75,7 posto BDP-a
08.07.14 Propisi
Lalovac: uskoro 'bijela lista' dobrih poduzetnika
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa