Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
06.03.2015. Grčić i Lalovac najavili mjere u sklopu nacionalnog plana reformi
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je da bi krajem idućega tjedna mogao biti završen 'draft' dokumenta o reformama u sklopu Nacionalnog programa reformi, dok je ministar financija Boris Lalovac istaknuo da je završena analiza troškova u sustavima zdravstva, agencija, poreznih rashoda, plaća i subvencija i da sad još predstoji isključivo politička odluka Vlade koje mjere će se poduzeti u sklopu tog plana.

"Upravo idem na sastanak radne skupine za Europski semestar, gdje ćemo utvrditi okvir, dakle ključna područja unutar kojih nastojimo oblikovati set novih mjera i odgovora na one specifične preporuke koje su dane prije nešto manje od godine dana od strane EK", izjavio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Grčić nakon svečanosti predaje aplikacijskih paketa za vodno-komunalne projekte za područja Nove Gradiške te Vodica, Tribunja i Srime u Hrvatskim vodama.

Europska komisija je potkraj veljače drugi put zaključila da u Hrvatskoj postoje prekmjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring. Na temelju Nacionalnog reformskog programa i drugih obveza u pogledu strukturnih reformi najavljenih do tada, EK će u svibnju donijeti odluku o aktiviranju Postupka prekomjernih neravnoteža (EIP).

Postupak makroekonomskih neravnoteža ima preventivnu i korektivnu dimenziju. Do sada još nije pokrenut korektivni postupak ni protiv jedne zemlje a Komisija može nametnuti financijske sankcije do 0,1 posto BDP-a, ali samo za članice eurozone. Razlog za kaznu nisu same neravnoteže već izostanak mjera da se one isprave.

"Možda već krajem idućeg tjedna bismo mogli imati jedan 'draft' takvog dokumenta, ali iza toga je i vrijeme u kojemu ćemo lagano 'peglati' taj prijedlog. Imamo vremena negdje do kraja travnja za pripremu toga, dakle nema panike, uradit ćemo sve na vrijeme", rekao je Grčić.

I ministar financija Boris Lalovac izjavio je u petak u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" da bi plan reformi uskoro mogao ugledati svjetlo dana.

"Prije desetak dana završena je zadnja analiza u sustavima zdravstva i agencija, a ranije su završene analize poreznih rashoda, sustava plaća i subvencija. Predstoji nam isključivo politička odluka. Analitičari će podastrijeti kakvo je stanje u tih pet sustava i koje su mogućnosti, uštede pri čemu neće ponuditi samo jednu mogućnost. Na Vladi je da te mjere uključi u novi Nacionalni plan reformi, koji moramo prezentirati Bruxellesu do svibnja. Morat ćemo pričekati pet do deset dana da premijer i uži kabinet Vlade odabere koje će to biti mjere, jer se ipak radi o političkim odlukama umanjivanja rashoda", izjavio je Lalovac.
Istaknuo je pritom da se u situaciji kao što je Hrvatska nalaze i Francuska i Italija, pa će Hrvatska odabrati mjere poput tih zemalja.

"Neće biti uzmaka, mjere će se morati provoditi. Vidite kako je ispalo s Grčkom. To više nisu zahtjevi samo EK-a nego svih zemalja koje sjede za istim stolom, jer su i one prošle bolne reforme koje očekuju Hrvatsku, ne samo u 2015. godini", rekao je Lalovac. Kako je ustvrdio, ta Vladina odluka bit će više politička, a manje tehnička.

"EK je poručila da je zadovoljna učinjenim u 2014. godini, ali da u 2015. želi vidjeti ne brojke nego politike pretočene u zakone, koji će dugoročno utjecati na proračuna u idućim godinama, a ne samo kratkoročno rezanje u 2015. godini", napomenuo je Lalovac. Istaknuo je da su to reforme u području zdravstva, plaća, subvencija itd.

Na upit može li se dogoditi da Hrvatska bude prva zemlja koja će ući u EIP i znači li to i financijske sankcije, Lalovac je kazao kako vjeruje da se to neće dogoditi "jer smo pokazali da smanjujemo deficit". "Većina deficita čine kamate, a Europska komisija traži da režemo još više u sustavu javne uprave, jer kamate ne možete rezati. Ali, na kamatama također možete štedjeti ako se možete refinancirati", smatra Lalovac.

Investitori žele vidjeti smanjenje deficita
Osvrnuvši se na najnovije zaduživanje na rok od 10 godina za 1,5 milijardi eura po kamati od 3 posto i uz prinos od 3,25 posto, ministar Lalovac rekao je i da Ministarstvo financija samo na centralnom proračunu ima godišnje potrebe za vraćanje kredita između 50 i 60 milijardi kuna.

"S Hrvatskim cestama, autocestama, javnim poduzećima itd., riječ je o jako velikim iznosima za malu zemlju i malu ekonomiju. Pitanje je kako zalihu obveznica na tržištu mijenjati za jefinija zaduženja. Nema brzog puta za zatvaranje obveza, jer investitori žele vidjeti gdje je naš deficit, kako ćemo zaustaviti javni dug, a žele vidjeti i reforme i investicijski rejting", rekao je Lalovac.

Podsjetivši da je Hrvatska već u EU Proceduri prekomjernog deficita (EDP), kazao je da ako Vlada podastre Europskoj komisiji "dobre dokumente", s vrlo jasno naznačenim rokovima za provedbu reformi, to bi pridonijelo snažnijoj mogućnosti zatvaranja dugova povoljnijim zaduživanjem.

"Ako tržište vidi da se deficit smanjuje, a javni dug stabilizira, postoji velika mogućnost otvaranja tržišta. U suprotnom, prinos na hrvatske obveznice može porasti, a ne padati, kao što je bilo s grčkima, kad su tamošnje vlasti rekle da ne žele reforme", izjavio je Lalovac.

Također, Lalovac je kazao da nakon najnovijeg zaduživanja ukupni javni dug Hrvatske još nije na razini 90 posto BDP-a.

"Tri posto BDP-a su dugovi brodogradnje koji su otišli u javni dug, tri posto zdravstva i 10 posto HAC-a. To ukupno čini 16 posto BDP-a, a tu su i dugovi željeznica i javnih poduzeća. Pitanje je i treba li u javni dug ući HBOR. Mnoge europske razvojne banke ne ulaze u javni dug, zašto bi morao HBOR?", pita ministar.

Napomenuo je da ove godine Hrvatska trebamo vratiti glavnice u iznosu oko devet milijardi eura, bilo da je riječ o kreditima, trezorskim zapisima, domaćim obveznicama. "U siječnju smo vratili obveznicu od 750 milijuna eura, u veljači zapis na isti iznos, tako da je u prva dva mjeseca vraćeno milijardu i pol eura", istaknuo je Lalovac te ustvrdio da je važno da Hrvatska uđe u razdoblje niskog zaduživanja, s manjim kamatama.

"Moramo aktivno upravljati javnim dugom. Kada bismo sada mogli dio duga refinancirati smanjujući kamatu sa šest na tri posto, automatski bismo izišli iz EDP procedure", napomenuo je Lalovac. (H)

Povezani članci
30.12.15 Financije i gospodarstvo
Lalovac: Državna blagajna u vrlo dobrom stanju
10.12.15 Financije i gospodarstvo
Lalovac: novim obveznicama refinanciramo dospjeli dug
28.10.15 Sajmovi i izložbe
Svečano otvoren sajam Rexpo 2015
13.10.15 Seminari, konferencije
HBOR u 4 godine plasirao 38 mlrd kuna gospodarstvu
05.10.15 Financije i gospodarstvo
Europska investicijska banka otvorila svoj ured u Zagrebu
30.09.15 Vijesti
Grčić najavio smanjivanje PDV-a na ključne poljoprivredne proizvode
24.09.15 Financije i gospodarstvo
Lalovac: Deficit manji od 5 posto, u 2016. primarni suficit
21.08.15 Financije i gospodarstvo
Hrvatska iz EU proračuna povukla 173 mln eura više nego je uplatila
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Naplaćeno 1,4 milijarde PDV-a više nego lani
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Podrška Svjetske banke malom i srednjem poduzetništvu
02.07.15 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
30.06.15 Europska unija
Grčić: vidljivi pozitivni učinci članstva u EU-u
27.05.15 HUP
HUP: Ne ocjenjujemo Vladu nego tražimo odgovore stranaka
25.05.15 Seminari, konferencije
Milanović: ušli smo u novi razvojni model
15.05.15 Propisi
Grčić: do kraja godine smanjenje parafiskalnih nameta za 300 milijuna kuna
17.04.15 Propisi
Izjava ministra Lalovca o povećanju poreznog opterećenja na cigarete
17.04.15 Financije i gospodarstvo
Grčić: Hrvatska nezaustavljivo ide u pozitivnom smjeru
16.04.15 Vijesti
Povećane trošarine na gorivo i duhan
15.04.15 Financije i gospodarstvo
Grčić najavio 'korekcije' nekih trošarina
09.04.15 Financije i gospodarstvo
Ministar Lalovac: izvoz raste, veseli i rast potrošnje, vidjet ćemo...
23.03.15 Financije i gospodarstvo
"Zajedno do EU fondova" - Vlada predstavlja mogućnosti privlačenja novca
20.03.15 Propisi
Hrvatska i SAD potpisali sporazum za sprječavanju poreznih prijevara i utaja
02.03.15 Financije i gospodarstvo
Grčić u Parizu na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska – Hrvatska
23.02.15 Financije i gospodarstvo
Grčić: za 'Junckerov plan' RH prijavila 25 projekta vrijedna 9 mlrd eura
29.01.15 Financije i gospodarstvo
Rast proizvodnje poticaj za izlazak iz recesije u 2015.
28.01.15 Vijesti
Tečaj od 6,39 i za OPG-e i obrtnike
17.12.14 Izvoz
Ove godine izvoz probija čarobnu granicu od 10 milijardi eura
09.12.14 Vijesti
„Ne prihvaćamo krizu kao normalno stanje!“
20.10.14 Financije i gospodarstvo
Na kraju 2013. javni dug iznosio 75,7 posto BDP-a
11.09.14 Financije i gospodarstvo
Kolovoz okrijepio javne financije - Lalovac
21.08.14 Vijesti
Otvorena prva Ikea u Hrvatskoj
21.08.14 Zaposlenost / plaće
Ključno je povećati plaće radi poticanja potrošnje – Grčić i Maras
01.08.14 Financije i gospodarstvo
Za 28 projekata prvih 250 milijuna bespovratnih kuna iz strukturnih EU fondova
08.07.14 Propisi
Lalovac: uskoro 'bijela lista' dobrih poduzetnika
26.05.14 Vijesti
Grčić o deficitu: morat ćemo jako 'stisnuti' proračun
25.04.14 Seminari, konferencije
Ministri zaduženi za kohezijsku politiku o malom i srednjem poduzetništvu u EU
03.02.14 Turizam
Prve prijave stigle, riječ je o investicijama u sektoru turizma
13.01.14 Financije i gospodarstvo
Grčić: strateški projekti bit će brži
13.01.14 Više i visoke škole (državne)
Velik interes za radionice o potporama projektima jačanja konkurentnosti poduzetnika
27.11.13 Izravna strana ulaganja
Na predstavljanju Bijele knjige izazova stranim ulaganjima 'vapaj' za rastom iduće godine
22.10.13 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici Grčiću: Kao da imamo dvije vlade
20.10.13 Financije i gospodarstvo
Pliva otvorila novi pogon vrijedan 100 milijuna dolara
26.09.13 Financije i gospodarstvo
Za smanjenje deficita viša međustopa PDV-a, više trošarine...
04.09.13 Odnosi s javnošću
'Pesimisti u Vladi mogu ojačati samo jednu industriju, a to je farmaceutska'
04.09.13 Korisne informacije
Mudrinić: Ne postoje tvrtke koje vječno žive
30.07.13 Financije i gospodarstvo
Grčić: stvari se mijenjaju u pozitivnom smjeru, rezultati u drugom kvartalu su značajni
20.06.13 Propisi
Vlada Sabor upućen prijedlog zakona o strateškim investicijama
19.06.13 Financije i gospodarstvo
Za 49 malih i srednjih poduzetnika bespovratnih 7,4 milijuna eura
27.05.13 Vijesti
Dan poduzetnika HUP-a: "Jesmo li spremni za EU?"
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Grčić: Smanjit ćemo parafiskalne namete
06.05.13 Financije i gospodarstvo
Ministar Grčić u Kutjevu označio početak radova na gospodarskoj zoni Kamenjača
19.04.13 Sajmovi i izložbe
REXPO Adriatic 2013 budi optimizam, zaključak je posjeta ministra Branka Grčića sajmu
18.04.13 Financije i gospodarstvo
Vlada usvojila Ekonomski program RH
05.04.13 Financije i gospodarstvo
Grčić i Maras: Zone trebaju iskoristiti prednosti
21.02.13 Financije i gospodarstvo
Vlada kreće na 'road show' u pet gradova, evo kojih!
07.02.13 Financije i gospodarstvo
Potpredsjednik Vlade Grčić upoznat s problemima uspješnih gospodarstvenika
31.01.13 Europska unija
Europski fondovi: Na raspolaganju milijardu eura godišnje - ako budemo spremni
31.01.13 Korisne informacije
Grčić: radne skupine daju prve rezultate
20.12.12 Šira regija
Ugovoreno 398 milijuna eura iz IPA fondova
18.12.12 Korisne informacije
Grčić: Rast u 2013. ipak neće biti 1,8 posto
17.12.12 Vijesti
Poslovna očekivanja 2013. - povećat će se pritisak krize
29.11.12 Financije i gospodarstvo
Grčić: u 2013. naglasak na izvozu, investicijama i osobnoj potrošnji
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
19.10.12 Turizam
DHT: Dodijeljene nagrade Turistički cvijet za druga i treća mjesta
29.08.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatska podijeljena na dvije statističke regije
28.08.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatska se dijeli u dvije regije: Kontinentalna i Jadranska
12.06.12 Financije i gospodarstvo
Grčić: U idućih par tjedana novi paket reformi
30.05.12 Financije i gospodarstvo
Novi gubici brodogradilišta 2 mlrd kuna
26.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada planira smanjenje deficita za 5,3 milijardi kuna
09.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada uvodi poreznu blagajnu
14.09.11 Seminari, konferencije
Program koalicije: Privatizacija i javno-privatno partnerstvo
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa