Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
13.11.2015. Poduzetnice nude rješenja za nezaposlenost
Kad bi žene bile uključene u gospodarstvo u mjeri u kojoj su uključeni muškarci, u Hrvatskoj bi preko noći nestalo nezaposlenosti, poručile su poduzetnice s konferencije "Budućnost ženskog poduzetništva u jugoistočnoj Europi 2015. - 2020.", koja je započela u petak u splitskoj Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Kada bi žene bile dovoljno uključene u gospodarstvo, nezaposlenih ne bi bilo", kazala je predsjednica udruge za žensko poduzetništvo GDF (Gender Task Force) Mary Ann Rukavina Cipetić.

Tvrdi kako je znanstveno dokazano da bankari više vjeruju muškarcima nego ženama, kojima zato teže odobravaju kredite. Međutim, dodaje da žene uspijevaju u poduzetništvu i manje otpuštaju ili uopće ne otpuštaju radnike i kad je teško, zato što su manje sklone riziku.

Po njezinim riječima, najveći problemi s kojima se susreću žene poduzetnice u Hrvatskoj i drugdje su potpora obitelji i način na koji se u društvu gleda na njihov poziv. Obrazovni sustav često ne potiče žene na poduzetništvo, a problem je i pristup kapitalu jer su žene u vrlo maloj mjeri vlasnice imovine što im otežava podizanje kredita, kaže ona.

Da je županijska komora Split pionir u promicanju i poticanju ženskog poduzetništva potvrđuje njena predsjednica Katija Buličić. "Naša je komora prepoznata po poticanju žena poduzetnica. Pružena nam je mogućnost da provodimo projekt središnje komore, a to je inkubator za žene poduzetnice početnice. Pružat ćemo im svu logistiku, mentorstvo i sve ono što im može pomoći da u roku od tri godine inkubiranja budu spremne za samostalan rad", kaže ona.

Konferencija se odvija u organizaciji Inicijative za održivi rast (GTF-IOR), u suradnji s Regionalnim centrom za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), te u okviru regionalnog projekta "Žensko poduzetništvo: motor za stvaranje radnih mjesta u jugoistočnoj Europi". Uz Hrvatsku u projekt je uključena Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Srbija, Turska i predstavnici iz Bugarske, Švedske i Poljske.

Projekt Žensko poduzetništvo financira švedska razvojna agencija SIDA i traje od 2012. godine. (H)

Povezani članci
07.10.13 Seminari, konferencije
Seminar „Status ženskog poduzetništva i potreba u obrazovanju odraslih˝
06.06.12 Vijesti
HGK: Održana radionica za potencijalne poduzetnice
04.06.12 Seminari, konferencije
Konferencija za razvoj žena u poslovanju
30.01.12 Seminari, konferencije
Okrugli stol o ženama na tržištu rada
08.12.11 Karijere
Najmoćnije poslovne žene Ljerka Puljić i Nevenka Bečić
24.10.11 Seminari, konferencije
Kosor na konferenciji o ulozi poduzetnica u ekonomskom rastu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa