Trgovina
Seniko studio
Turizam
09.01.2015. Ovo je prilika koju domaći turizam ne smije propustiti!
Domaćim poduzetnicima u turizmu ove godine na raspolaganju su milijunski poticaji za projekte energetske učinkovitosti.
Turizam je jedna od rijetkih ekonomskih grana koja u Hrvatskoj iz godine u godinu napreduje, a poslovni rast popraćen je i sve većim potrebama za energijom. Zbog tog rasta, ali i volatilnosti cijena energenata, troškovi nabave energije sve su veća rashodovna stavka domaćih turističkih tvrtki i objekata, kako zbog svog ukupnog iznosa tih troškova, tako i zbog nepredvidljivosti.

Najbolji način zaštite opd takvih negativnih trendova su ulaganja u energetsku učinkovitost, a zahvaljujući bogatim poticajima koje nudi država, takve investicije danas su jedan od najpotetnijih i najipslativijih načina kontrole troškova i ušteda u turističko-ugostiteljskom uslužnom sektoru.

Jedan od najboljih primjera takvih investicija u regiji jest projekt u slovenskom Hotelu Bernardin u Portorožu, gdje su implementacijom toplinskih crpki u sustavu grijanja i hlađenja hotela ostvarene uštede od gotovo 30 posto u troškovima potrošnje energije, a investicija vrijedna oko 460 tisuća eura trebala bi biti isplaćena za oko 6 godina.

Goleme potencijal projekti energetske učinkovitosti na jadranskoj obali imaju i u segmentu implementacije solarnih sustava grijanja tople vode, pa čak i zamjenu zastarjelih sustava grijanja korištenjem lož ulja.

Zahvaljujući bespovratnim sufinanciranju takvih projekata – koje nudi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – takve investicije danas su isplativije i dostupnije nego ikada prije, a osim samog novca Fond svim zainteresiranim nudi i stručnu pomoć u realizaciji samih projekata.

Radi se o velikoj prilici koji domaći turistički sektor ne bi smio propustiti.

ENERGETIKA U SLUŽBI TURIZMA: UZMITE POTICAJE I OPTIMIZIRAJTE POSLOVANJE! seminar je Poslovnog dnevnika i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje će na jednom mjestu u formi petostanog predavanja biti moguće steći uvid modele sufinanciranja projekata energetskih pregleda i uvođenje sustava upravljanja energijom, energetsku obnovu zgrada, kupnju električnih i hibridnih vozila, te projekte korištenja obnovljivih izvora energije, ali i ostvariti neposredni kontakt s ključnim osobama zaduženim za provedbu takvih projekata u nadležnim državnim institucijama.

Predavači na seminaru bit će predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, UNDP-a Hrvatska, te Europske banke za obnovu i razvoj.

Seminar je prvenstveno namijenjen menadžerima i poduzetnicima iz turističkog sektora - vlasnicima, voditeljima, upraviteljima te zaposlenima u hotelima, hotelskim lancima, hostelima, kampovima, privatnim iznajmljivačima, zaposlenima u ekoturizmu, itd. te svim ostalim osobama zainteresiranim za energetsku učinkovitost.

Povezani članci
07.07.15 Turizam
U prvih šest mjeseci 7 posto više turista uz porast noćenja za 4,7 posto
23.10.12 Financije i gospodarstvo
Potpisano 60 projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije
13.05.12 Ekologija
Besplatne plastične vrećice od početka 2013. odlaze u povijest
02.04.12 Ekologija
Vjesnik: Neiskorištenim otpadom razbacujemo se kao 'pijani bogataši'
17.01.12 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija: Ugovor o zajmu za tri projekta gospodarenja otpadom
13.01.11 Ekologija
Za plastične boce iz Srbije i BiH 470 mil. kuna
19.06.08 Tvrtke i tržišta
Solvis počinje izgradnju hale za proizvodnju fotonaponskih modula
03.12.07 Strateški savezi
CARDS: Projekt iz područja obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti
25.10.07 Seminari, konferencije
Konferencija o zaštiti okoliša
28.09.07 Ekologija
Investicije u zaštitu okoliša 1,76 milijuna kuna
04.07.07 Vijesti
Podzakonski akti oživljavaju tržište obnovljivih izvora
22.06.07 Vijesti
Energetski summit u nedjelju u Zagrebu
14.06.07 DOP
Intel i Google zajednički protiv klimatskih promjena
05.06.07 Ekologija
Agencija za zaštitu okoliša u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša
19.04.07 Ekologija
Milijarditom bocom prikupljeno 83.000 tona ambalažnog otpada
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa