Trgovina
Seniko studio
Promocije
09.09.2014. U petak dodjela nagrada "Zlata vrijedan" najboljim OPG-ima
Krajem ovog tjedna znat će se tko su najbolja hrvatska obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), u petak, 12. rujna bit će dodijeljene nagrade najboljima u projektu "Zlata vrijedan" - izbor najboljeg OPG-a za 2014. godinu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede koje je, uz Večernji list, organizator projekta.

Izbor najboljeg OPG-a odvijao se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, a između 21 nominiranog OPG-a (iz svake županije i grada Zagreba), po izboru sedmeročlanog žirija izabrat će se tri najbolja i jedan po izboru čitatelja Večernjeg lista.

Projekt "Zlata vrijedan" pokrenut je u 2014. - Međunarodnoj godini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koju je proglasio UN.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je cilj projekta promovirati dobre poljoprivredne prakse i uspješne priče te se nada da će taj projekt, tzv. poljoprivredni Porin, postati tradicionalan.

Poljoprivredni proizvođači to zaslužuju, kazao je, navodeći kako je više od 200 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava registrirano u Hrvatskoj, a gotovo 100 tisuća ih je u sustavu potpora.

Poljoprivreda je ozbiljna grana poduzetništva, imamo velik broj uspješnih proizvođača, velik broj mladih nositelja OPG-a i treba što više promovirati uspješne priče, rekao je Jakovina.

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić je kazao kako više od pola milijuna ulaza na njihov portal na kojem su tijekom kolovoza i rujna objavljene priče o 21 OPG-u svjedoči o interesu koji su izazvale te kako se do sada više od 25 tisuća čitatelja uključilo u glasanje, koje traje do sutra.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i član stručnog žirija Matija Brlošić složio se kako je ovo prvi put da se priča prava istina o životu na selu, da se na nov način piše o ljudima koji se bave i žive od poljoprivrede.

Odgovarajući na novinarski upit o poplavi u Letovaniću gdje su sinoć zaobalne vode, koje dolaze iz zapuštenog obližnjeg ribnjaka, poplavlile stari neobnovljeni nasip te ogorčenost mještana ministrovom izjavom da nasip u Letovaniću nije prioritet, Jakovina je rekao kako je njegova izjava izvučena iz konteksta, kako je kazao da, s obzirom na katastrofu koja se desila u županjskoj Posavini, ima puno većih prioriteta.

Na nasipu se već radi, Hrvatske vode će sanirati nasip i neće više na taj način biti šteta u Letovaniću, istaknuo je.

Za ribnjak je u kolovozu stigao zahtjev općine za raspisivanje natječaja za zakup, natječaj je pripremljen i bit će objavljen ovih dana. Radi se sve da ribnjak dobije vlasnika, kazao je Jakovina.

Upitan u kojoj su fazi razgovori s Ministarstvom gospodarstva vezano uz industrijsku strategiju s obzirom na primjedbe resora poljoprivrede o značaju prehrambene i drvne industrije, Jakovina je kazao kako su dogovori i konzultacije u tijeku. Nema nikakvih sukoba između dva ministarstava, ističe Jakovina koji vjeruje da će strategija ovaj mjesec biti na Vladi. (H)

Povezani članci
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Za investicije u agraru 1,36 milijardi kuna
06.08.15 Vijesti
HGK: niska konkurentnost poljoprivrednih proizvoda
11.05.15 Edukacija
Kroz Agro akademiju prošlo je više od 1000 proizvođača koji posluju s Agrokorom
28.01.15 Vijesti
Tečaj od 6,39 i za OPG-e i obrtnike
11.11.14 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Do 2030. puno veća poljoprivredna gospodarstva
10.11.14 Seminari, konferencije
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ključ prehrambene neovisnosti
07.08.14 Turizam
MINT: 3,68 milijuna kuna OPG-ovima za razvoj turizma
09.06.14 Korisne informacije
Projekt „Zlata vrijedan“ - izbor najboljeg OPG-a za 2014. godinu
21.11.11 Financije i gospodarstvo
Poljoprivredom se bavi 232.990 gospodarstava
21.11.11 Seminari, konferencije
Hrvatska osigurala visoke potpore za poljoprivredu nakon ulaska u EU
15.11.11 Statistika
Porasla vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede
18.10.11 Financije i gospodarstvo
Hrvatska poljoprivreda tek na trećini produktivnosti starih članica EU
13.04.11 Financije i gospodarstvo
HPK: Smanjivanje poticaja upropastilo bi hrvatskog seljaka
08.06.09 Financije i gospodarstvo
Vlada novim Zakonom smanjuje potpore agraru
19.12.08 Sajmovi i izložbe
Dani malih sirara „SirCro“ u Zagrebu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa