Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
28.05.2014. Ekonomska klima u Hrvatskoj poboljšana
Znatnije poboljšanje klime zabilježeno je u sektorima industrije i usluga dok je osjetno pogoršanje zabilježeno u maloprodaji. Blaže pogoršanje ozračja zabilježeno je u sektoru graditeljstva i kod potrošača.

Ekonomska klima u Hrvatskoj u svibnju je osjetno poboljšana u usporedbi s prethodnim mjesecom, dok je u Europskoj uniji u cjelini ostala više-manje nepromijenjena, pokazuju danas objavljeni podaci Europske komisije.

U Hrvatskoj je tako indeks ekonomske klime (ESI), koji izrađuje Europska komisija, u svibnju poskočio na 109,2 boda, sa 103 boda u mjesecu prije. Znatnije poboljšanje ozračja pritom je zabilježeno u sektoru industrije, u kojem je indeks uvećan na plus 3,2 boda s minus 4,6 bodova u prethodnom mjesecu. Klima je izrazitije poboljšana i u sektoru usluga, uz rast odgovarajućeg indeksa na plus 6,4 boda s minus 3,9 bodova.

U ostalim je sektorima zabilježeno pogoršanje klime, pri čemu je ona osjetno oslabjela u sektoru maloprodaje, uz pad odgovarajućeg indeksa na minus 1,1 bod s plus 3,9 bodova u prethodnome mjesecu.

Blaže pogoršanje ozračja zabilježeno je u sektoru graditeljstva i kod potrošača. Odgovarajući indeks u graditeljstvu pritom je skliznuo na minus 35 bodova s minus 33,5 bodova u travnju, dok je indeks povjerenja potrošača oslabio na minus 36,2 boda u odnosu na minus 34,7 bodova koliko je iznosio u prethodnome mjesecu.

U 28-članom EU-u indeks ekonomske klime (ESI) tek je neznatno poboljšan, i to na 106,5 bodova sa 106,3 boda u u prethodnome mjesecu, zrcaleći pogoršanje klime u Velikoj Britaniji, drugog po veličini gospodarstva u EU-u i najvećeg izvan eurozone. Britanski ESI skliznuo je tako za puni bod.

U eurozoni je indeks ekonomske klime (ESI) ojačao na 102,7 bodova sa 102 boda u prethodnome mjesecu. Među vodećih pet gospodarstava eurozone ESI je porastao u njih četiri, pri čemu najviše u Nizozemskoj, za 1,3 boda. Slijede Njemačka, s rastom ESI-ja za 0,7 bodova, te Italija i Španjolska, gdje su odgovarajući indeksi porasli za 0,5 odnosno 0,4 boda. Jedino je u Francuskoj ozračje blago pogoršano, uz pad ESI-ja za 0,4 boda. banka.hr/HRT

Povezani članci
29.09.16 Istraživanja
Ekonomska klima u Hrvatskoj u rujnu na novoj najvišoj razini od ulaska u EU
17.04.14 Financije i gospodarstvo
Poboljšana ekonomska očekivanja u srednjoj Europi; optimizam i u Hrvatskoj
30.01.14 Financije i gospodarstvo
Poboljšana ekonomska klima u Hrvatskoj u siječnju
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa