Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
30.01.2014. Poboljšana ekonomska klima u Hrvatskoj u siječnju
Ekonomska klima u Hrvatskoj osjetno je poboljšana u siječnju, nadjačavši opći trend blagog poboljšanja u Europskoj uniji i eurozoni, pokazalo je danas izvješće Europske komisije.

U Hrvatskoj je tako indeks ekonomske klime (ESI) koji izrađuje EK porastao u siječnju za tri boda u odnosu na prošli mjesec i iznosio je 110,3 boda.

Najveće je poboljšanje u Hrvatskoj zabilježeno u industrijskom sektoru gdje je odgovarajući indeks ojačao za 6,1 bod, te među potrošačima, uz rast odgovarajućeg indeksa za pet bodova. Pogoršana je pak klima u sektoru maloprodaje, za 12,7 bodova, te uslužnom sektoru, za 6,5 bodova. U građevinskom sektoru ostala je uglavnom nepromijenjena.

U 28-članom EU indeks je porastao za 0,9 bodova, na 104,7 bodova, zahvaljujući poboljšanom raspoloženju u Poljskoj i Velikoj Britaniji, dva gospodarstva koja nisu u sastavu eurozone, uz rast odgovarajućih indeksa za 1,7 odnosno za jedan bod.

Među sektorima poboljšano je raspoloženje u uslugama, maloprodaji i među potrošačima, a malo je pogoršano u industrijskom sektoru. U građevinskom je ostalo uglavnom nepromijenjeno.

U 17-članoj eurozoni indeks ekonomske klime porastao je u siječnju za blagih 0,5 bodova na 100,9 bodova, ponajprije zahvaljujući poboljšanom povjerenju u sektoru usluga, maloprodaji i među potrošačima, dok je u industrijskom i građevinskom sektoru zabilježeno pogoršanje.

U Komisiji zaključuju da je blago oslabio trend poboljšanja ekonomske klime u Europi, započet u svibnju 2013.

Odvojeno je izvješće Komisije pokazalo da je u siječnju indeks poslovne klime (BSI) u eurozoni ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 0,19 bodova, budući da su očekivanja buduće i ocjena dosadašnje proizvodnje i razina ukupnih i izvoznih narudžbi ostali uglavnom nepromijenjeni u odnosu na prosinac. (H)

Povezani članci
29.09.16 Istraživanja
Ekonomska klima u Hrvatskoj u rujnu na novoj najvišoj razini od ulaska u EU
28.05.14 Financije i gospodarstvo
Ekonomska klima u Hrvatskoj poboljšana
17.04.14 Financije i gospodarstvo
Poboljšana ekonomska očekivanja u srednjoj Europi; optimizam i u Hrvatskoj
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa