Trgovina
Seniko studio
Turizam
27.05.2014. Plava zastava ove godine za 98 plaža i 20 marina u Hrvatskoj
Međunarodnu ekološko-turističku oznaku i jednu od najpriznatijih u svijetu za najuređenije plaže, okoliš mora i priobalja Plavu zastavu za ovu je godinu u Hrvatskoj dobilo 118 plaža i marina, odnosno 98 plaža i 20 marina, od kojih su dvije plaže i dvije marine tu oznaku ove godine dobile prvi put, dok su ostalima potvrđene od prije, doznaje se iz Udruge Lijepa naša koja je u Hrvatskoj kao ekološka udruga zadužena za provođenje programa Plava zastava prema standardima FEE.

FEE ili Foundation for Environmental Education odnosno Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš sa sjedištem u Danskoj intelektualni je vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj tog programa kojeg je 1981. utemeljilo Vijeće Europe.

Plava zastava za plaže i marine danas je u svijetu vrlo cijenjena turističko-ekološka oznaka koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije, a uz čistoču i brigu za okoliš podrazumijeva i osvješćivanje javnosti te posebno brigu za obalne prostore koji trpe najjači pritisak u turizmu, a to su plaže i marine.

U Hrvatskoj se ove godine obilježava 17. godišnjica dodjela tih oznaka koje osim morskih, kako ističu iz Udruge Lijepa naša, mogu 'izboriti' i plaže i marine na stajaćim (slatkim) vodama.

Takvih je za ovu godinu tek pet i to sve u Zagrebu na jezeru Jarun kojima upravlja gradska Ustanova za upravljanje sportskim objektima i koje su ove godine samo potvrdile standarde, dok su među ukupnim plažama dvije koje su tu oznaku ove godine dobile prvi put, plaža Karpinjan u istarskom Novigradu te Kolovare u Zadru.

Među 20 marina sa Plavom zastavom prvi put ove godine dobile su je Marina Olive Island u Sutomiščici na otoku Ugljan te splitska Marina Špinut, a to oznaku nosi i 10 marina iz sustava ACI-ja, od njih ukupno 20-ak.

Među plažama, a prema tvrtkama koje njima upravljaju, najviše Plavih zastava imaju plaže u sastavu porečke Plave lagune (devet plaža u Poreču) te rovinjske Maistre (devet plaža u Rovinju i Vrsaru).

Osim tvrtki plažama upravljaju i gradovi i općine, to su tzv. gradske plaže, kojih je ukupno u Hrvatskoj s Plavom zastavom više od 20. (H)

Povezani članci
05.06.13 Turizam
Plava zastava vijori se u 10 ACI marina
05.06.13 DOP
"Plava zastava" na plaži Srima
04.06.13 Turizam
3 plaže umaškog Istraturista i ove godine nagrađene Plavom zastavom
05.06.12 DOP
Persil Expert pokrenuo kampanju "Persil pomaže hrvatskim plažama"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa