Info
Seniko studio
Vijesti iz regije
16.08.2013. Poboljšana gospodarska klima u srednjoj i istočnoj Europi
Gospodarska klima u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku, osjetno se poboljšala u kolovozu, pokazalo je danas objavljeno izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks klime koji izrađuje institut ZEW u suradnji s austrijskom Erste bankom porastao je u kolovozu za 7,6 bodova, na 33,3 boda.

Indeks mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za gospodarstva u regiji srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku, u idućih šest mjeseci.

Očekivanja za Hrvatsku također su osjetno poboljšana u kolovozu, uz rast odgovarajućeg indeksa za 7,1 bod, na 27,7 bodova, nakon pogoršanja u prošlom mjesecu.

Među pojedinim zemljama u regiji svi pokazatelji koji odražavaju gospodarska očekivanja, uz izuzetak Poljske i Mađarske, pokazali su blagi porast u ovomjesečnom istraživanju. U slučaju Mađarske indeks je potonuo za čak 30,5 bodova, a Poljske za 8,8 bodova.

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvima u regiji također se malo popravila u odnosu na srpanj, uz rast odgovarajućeg indeksa za 7,3 boda, na minus 6,9 bodova. Najviše se poboljšala ocjena stanja u Rumunjskoj, za 25,6 bodova, na minus 7,7 bodova.

Najviše se pak po mišljenju anketiranih stručnjaka pogoršalo stanje u hrvatskom gospodarstvu, uz pad odgovarajućeg indeksa za 6,9 bodova, na minus 58,6 bodova. Osim Hrvatske, pad je još zabilježila i Mađarska, za puno blažih 1,8 bodova, na minus 50 bodova, navodi se u u priopćenju ZEW-a. (H)

Povezani članci
15.07.15 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: slijedi razdoblje blagih stopa rasta gospodarstva
17.04.14 Financije i gospodarstvo
Poboljšana ekonomska očekivanja u srednjoj Europi; optimizam i u Hrvatskoj
18.07.13 Vijesti iz regije
Gospodarska klima u srednjoj i istočnoj Europi na najnižoj razini od početka godine
08.07.13 Vijesti iz regije
Pad njemačke industrijske proizvodnje u svibnju
27.02.13 Vijesti iz svijeta
Gospodarska klima u eurozoni poboljšana četvrti mjesec zaredom
29.11.12 Šira regija
Blago poboljšana gospodarska klima u eurozoni i EU u studenom
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa