Info
Seniko studio
Vijesti iz regije
18.07.2013. Gospodarska klima u srednjoj i istočnoj Europi na najnižoj razini od početka godine
BEČ/ZAGREB - Gospodarska klima u srednjoj i istočnoj Europi zadržala se u srpnju na najnižoj razini od početka godine, pri čemu su se očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršala, pokazalo je danas objavljeno izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks klime koji izrađuje institut ZEW u suradnji s austrijskom Erste bankom porastao je u srpnju za blagih 1,7 bodova, na 25,7 bodova. U lipnju spustio se na najnižu razinu od početka godine.

Indeks mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za gospodarstva u regiji srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku, u idućih šest mjeseci.

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su se pogoršala u srpnju, uz pad odgovarajućeg indeksa za 16 bodova, na 20,6 bodova. U prethodnom mjesecu ostala su gotovo nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije.

Najveće poboljšanje klime zabilježeno je u srpnju u Turskoj i Češkoj, konstatiraju u ZEW-u i Ersteu, izražavajući iznenađenje skokom češkog indeksa za 11,6 bodova, na 54,9 bodova, s obzirom na nedavno objavljene slabe pokazatelje industrijske proizvodnje.

U slučaju Turske indeks se u tekućem mjesecu ponovo vratio u pozitivan teritorij, na 5,2 boda, poskočivši gotovo 20 bodova i dijelom nadoknadivši prošlomjesečne gubitke kada je zbog političkih previranja potonuo čak 63,4 boda.

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvima regije ostala je također nepromijenjena u odnosu na lipanj, uz blagi pad odgovarajućeg indeksa, za 1,8 boda, na minus 14,2 boda.

Pritom se stanje u hrvatskom gospodarstvu po mišljenju stručnjaka koje su anketirali ZEW i Erste znatno pogoršalo, uz pad odgovarajućeg indeksa za 13,7 bodova, na minus 51,7 bodova.

Najveći je pad odgovarajućeg indeksa zabilježila Poljska, za 28,2 boda, na minus 17,9 bodova. Time se njegova vrijednost, kao i ona u slučaju Slovačke i Turske, spustila na najnižu razinu u najmanje tri godine, konstatiraju u ZEW-u i Ersteu. (H)

Povezani članci
15.07.15 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: slijedi razdoblje blagih stopa rasta gospodarstva
17.04.14 Financije i gospodarstvo
Poboljšana ekonomska očekivanja u srednjoj Europi; optimizam i u Hrvatskoj
16.08.13 Vijesti iz regije
Poboljšana gospodarska klima u srednjoj i istočnoj Europi
08.07.13 Vijesti iz regije
Pad njemačke industrijske proizvodnje u svibnju
27.02.13 Vijesti iz svijeta
Gospodarska klima u eurozoni poboljšana četvrti mjesec zaredom
29.11.12 Šira regija
Blago poboljšana gospodarska klima u eurozoni i EU u studenom
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa