Trgovina
Seniko studio
Turizam
24.07.2013. UNWTO: u svijetu 4,3 posto više stranih turističkih dolazaka
U svijetu je u prva četiri mjeseca ove godine ostvareno gotovo 300 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, što je 12 milijuna ili 4,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a i u idućim se mjesecima očekuje nastavak pozitivnog trenda te godišnji porast dolazaka do 4 posto.

Podaci su to iz najnovijeg izdanje Svjetskog turističkog barometra Svjetske turističke organizacije-UNWTO iz koje i predviđaju da će od svibnja do kraja kolovoza u inozemstvo putovati 435 milijuna turista, što je oko 40 posto ukupnih godišnjih registriranih dolazaka stranih turista u svijetu.

Za tempo rasta u ljetnoj 'špici' kažu da bi mogao biti nešto umjereniji nego u predsezoni, ali ne previše s obzirom na 4 postotni porast rezervacija za međunarodni zračni putnički prijevoz u svijetu za svibanj-kolovoz ove godine.

Osim globalno, turistički su rezultati u prva četiri mjeseca ove godine unatoč nastavku ekonomskih i političkih previranja bili pozitivni i u svim svjetskim regijama, pri čemu je najveći porast inozemnih turističkih dolazaka od 6 posto zabilježila regija Azije i Pacifika.

Europa i Bliski istok su na drugom mjestu s porastima od po 5 posto, dok su Afrika i Amerike imale nešto slabiji rast, od 2 odnosno 1 posto.

Iz UNWTO-a ističu i da su najbolje 'izvedbe' u prva četiri mjeseca ove godine ostvarile svjetske podregije, Jugoistočna Azija s porastom dolazaka stranih turista od 12 posto, a slijede Južna Azija te Srednja i Istočna Europa s porastima od po 9 posto.

Južnu Europu i Mediteran posjetilo je po 5 posto više stranih turista, a s obzirom na klimu i ljeto u UNWTO-u u toj europskoj podregiji u nastavku godine očekuju više turista, ali s mogućim manjim stopama rasta.

Ipak, Europa je ukupno zadržala vodeće mjesto među svjetskim regijama po turističkoj posjećenosti, a 5 postotni porast stranih turističkih dolazaka na 'stari kontinent' u UNWTO-u ocjenjuju odličnim rezultatom s obzirom na gospodarsku situaciju u toj regiji.

Komentirajući takve rezultata glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai istaknuo je 'izvanrednu dinamičnost' međunarodnog turizma, kao i da porast stranih dolazaka u prvim mjesecima ove godine pokazuje da je turizam jedan od najbrže rastućih sektora našeg vremena.

Rifai kao i uvijek naglašava i doprinos turizma nacionalnim gospodarstvima te da se ove kao i zadnjih nekoliko godina potvrđuje trend da turizam brže raste u odredištima u rastućim ekonomijama, za blizu 7 posto, dok je u razvijenim gospodarstvima taj rast manji, od 3,3 posto. (H)

Povezani članci
29.05.13 Turizam
Hrvatski turizam treba dugoročno iskoristi ulazak u EU
13.12.11 WTO
Moguć novi trgovinski sporazum bogatih zemalja
09.11.10 Turizam
WTM: Svjetski turizam se vratio na razinu prije krize
18.01.10 Turizam
UNWTO: Oporavak globalne turističke industrije u 2010.
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa