Trgovina
Seniko studio
Turizam
09.11.2010. WTM: Svjetski turizam se vratio na razinu prije krize
Svjetska turistička i industrija putovanja ove su se godine, nakon godinu i pol dana krize, počele oporavljati te su nakon prvih deset mjeseci ove godine globalno prvi put ponovljeni rezulatati iz predkrizne 2008., do kraja godine očekuje se porast međunarodnih turističkih dolazaka i do 6 posto, dok se za iduću godinu prognozira daljni rast za 3 do 4 posto.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u sklopu drugog dana Svjetske turističke burze-WTM koja se u Londonu održava do 11. studenog.

Konferencija je održana nakon današnjeg UNWTO ministarskog summita na kojem su sudionici - oko 80 ministara i državnih tajnika te brojni predstavnici privatnog turističkog sektora, razmatrali problematiku svjetskog turizma i aktivnosti za budućnost. Među njima bio je ministar turizma Damir Bajs kojemu su, kako je kazao nakon summita, brojni kolege čestitali na hrvatskim turističkim rezultatima ove godine.

Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai brojnim je novinarima, kao i direktorica WTM-a Fiona Jeffrey, na konferenciji kazao da se turizam nakon krize u gotovo svim regijama svijeta oporavlja, ali i da je pravo vrijeme da se 'snage udruže' odnosno da i javni i privatni turistički sektor nastave zajedno što je više moguće kako bi turizam i na globalnoj i nacionalnim razinama ostao održiv i još otporniji.

Rifai je naglasio i da tome u prilog nikako ne ide što su ove godine brojne zemlje, pa i Velika Britanija, povećale takse i naknade za zrakoplove i putnike, posebno za daleke destinacije, i to kako bi njihove vlade smanjile deficite u proračunima. To njima neće bitno pomoći, ali će putnicima povećati troškove, a zemljama u koje se putuje oštetiti nacionalnu ekonomiju, što pokazuje i primjer Kariba gdje je promet iz Britanije zbog toga ove godine pao za oko 40 posto.

Na sve to privatni je sektor ogorčen i nada se da će vlade smoći snage da probleme rješavaju na drugi način, a ne na štetu turizma, koji je izuzetno važan za male i srednje ekonomije, a svugdje u svijetu pridonosi zapošljavanju i profitu.

U vezi ove godine prognoze UNWTO-a govore da će biti i do 10 milijuna više međunarodnih dolazaka nego rekordne 2008., dok bi prošlu godinu mogla nadmašiti za oko 50 milijuna tih dolazaka.

Europa se pritom slabije oporavlja, posebno njezin sjever, dok su na Mediteranu gotovo sve zemlje prošle pozitivno. (H)

Povezani članci
24.07.13 Turizam
UNWTO: u svijetu 4,3 posto više stranih turističkih dolazaka
13.12.11 WTO
Moguć novi trgovinski sporazum bogatih zemalja
11.01.11 Turizam
U inozemstvo će u 2011. putovati 57 milijuna Kineza
10.04.10 Turizam
Povjerenstvo Vlade za turizam: za promidžbu 30 milijuna eura
24.03.10 Turizam
TUI Travel: Snažan rast potražnje za putovanjima
12.03.10 Seminari, konferencije
Klaus Kobjoll – turistički poduzetnik uskoro u Zagrebu
10.03.10 Turizam
GfK: Turska će biti dobitnik turističke sezone
20.01.10 Turizam
Ove godine manje putovanja Nijemaca na odmore
18.01.10 Turizam
UNWTO: Oporavak globalne turističke industrije u 2010.
28.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
08.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
25.08.09 Turizam
Afrika jedina bilježi porast dolaska stranih turista
12.07.09 Vijesti iz svijeta
Ukratko iz svijeta
03.07.09 Turizam
U četiri mjeseca pad svjetskog turizma osam posto
12.03.09 Turizam
Deloitte: Europa i dalje vodeća turistička destinacija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa