Info
Seniko studio
Zaposlenost / plaće
08.12.2011. Predstavljena nova zanimanja za "ukusne vještine"
Pučko otvoreno učilište Zagreb i Pučko otvoreno učilište Zadar predstavili su danas tri nova zanimanja prilagođena zahtjevima tržišta: slastičar nacionalnih slastica, wellness gourmet asistent i wellness gourmet menadžer.

Nova zanimanja proizašla su iz projekta "Tasty competences" (Ukusne vještine) koji je realiziran u četiri obrazovne skupine - dvije u Zagrebu i dvije u Zadru. Iz sredstava iz pretpristupnih fondova opremljena su i dva kabineta za wellness i za slastičarstvo.

Projekt ima za cilj doprinijeti razvoju djelotvornog sustava obrazovanja odraslih koji bi odgovarao potrebama tržišta rada u Zadarskoj županiji te Gradu Zagrebu i susjednim županijama. Riječ je o razvoju i proizvodnji novih strukovnih programa, a cijeli projekt ima svrhu osigurati polaznicima opremljenost ključnim kompetencijama i strukovnim kompetencijama potrebnim za zapošljavanje i nastavak sudjelovanja u cjeloživotnom učenju.
Predstavljanju su nazočili Sonja Vrban, rukovoditelj odjela i voditelj wellness programa iz POU Zagreb, dr.sc. Tihomir Žiljak, koji je napisao projekt, prof. Gordana Radonić, koordinatorica projekta, te Vedran Habel, voditelji programa, kuhar i slastičar.

Program za usavršavanje slastičara nacionalnih slastica temelji se na potrebama koje su se pojavile u turističkoj promociji Hrvatske te je prezentacija putem slastica logičan sljedeći korak. U programu usavršavanja slastičara nacionalnih slastica obuhvaćena su dva segmenta. Prvi je praćenje svjetskih trendova u slasticama, a drugi je podjela hrvatskih slastica po regijama.
Obrazovanje i usavršavanje odraslih je postalo, u današnje vrijeme, imperativ. Kroz spomenute programe prošlo je 40 osoba koje su odabrane u suradnji s HZZ-om, a od tog broja pet je polaznika s poteškoćama. Po završetku tečaja, u njihovu radnu knjižicu upisano je novostečeno zvanje.

„Tasty competences" predstavlja program usavršavanja s ciljem jačanja ustanova za obrazovanje odraslih, konkurentnosti polaznika na tržištu rada, uključivanje polaznika s teškoćama u obrazovanje u zapošljavanje te podizanje nivoa turističke usluge. Projekt se financira iz pretpristupnih fondova EU (IPA), 4. komponente IPA operativnog programa EU-a – Razvoj ljudskih potencijala u sektoru obrazovanja, a nositelj projekta je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Povezani članci
18.05.15 Edukacija
Tatjana Dalić: 'Hrvatskoj treba radikalni zaokret u obrazovnom sustavu'
13.10.14 Edukacija
Koprivnica: stipendiranje za deficitarna zanimanja
07.10.13 Seminari, konferencije
Seminar „Status ženskog poduzetništva i potreba u obrazovanju odraslih˝
19.06.12 Zaposlenost / plaće
RBA: U 2012. ne treba očekivati oporavak tržišta rada
14.05.12 Financije i gospodarstvo
Vladin cilj: Za 10 godina stopa zaposlenosti 75%
24.11.11 Vijesti
Predstavljeni rezultati Analize potreba za edukacijom malih i srednjih poduzeća
05.10.11 Alternativne (privatne)
IJF: Nužan razvoj privatnog obrazovanja
03.10.11 Financije i gospodarstvo
Oporavak hrvatskog tržišta rada tek krajem 2012.
08.09.11 Zaposlenost / plaće
Istraživanje: Obrazovni sustav nema veze s tržištem rada
08.08.11 Zaposlenost / plaće
U Hrvatskoj 60 posto zaposlenih sa srednjim obrazovanjem
08.08.11 Zaposlenost / plaće
Sanja Crnković-Pozaić angažirana na projektima EU
30.06.11 Alternativne (privatne)
EU financira obrazovanje odraslih
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa