Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Uvoz
06.10.2006. (Marinko Petković) Zaštita kupaca počinje na granici
Lani je s granice vraćeno više od 100 pošiljaka mesa i prerađevina, što je gotovo 200 tona

Protiv uvoza hrane upitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrvatska se poljoprivreda može zaštititi postavljanjem viših kriterija zdravstvene ispravnost pojedinih prehrambenih proizvoda, kazao je Vjesniku Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Dodao je da je lani s granice vraćeno više od 100 pošiljaka mesa i njegovih prerađevina, što je gotovo 200 tona, a ove godine zaustavljen je uvoz neispravnih kobasica iz Španjolske, te sira.

Naime, postajući dijelom zajedničkog europskog tržišta Hrvatska je izložena sve većoj konkurenciji, uvozu prehrambenih proizvoda. To pokazuju i podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je lani u Hrvatsku uvezeno hrane i pića u vrijednosti 1,19 milijardi dolara, što je rast od 18,9 posto na godišnjoj razini.

»U prvih sedam mjeseci ove godine došlo je do smanjenja uvoza svježeg i rashlađenog mesa za 84 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine«, napominje Pavić. No, dok se uvoz svježega goveđeg mesa u prvih sedam mjeseci smanjio, uvoz smrznutoga goveđeg mesa u istom razdoblju se povećao 25 posto.

»Dokaže li se da je određeni proizvod zdravstveno ili higijenski neispravan, što znači da konzumacija može prouzročiti štetne posljedice na zdravlje ljudi, takav se proizvod može lako eliminirati iz tržišne utakmice«, ističe Pavić.

Dakle, postoje načini koji se mogu koristiti u borbi protiv nelojalne konkurencije uvezenih prehrambenih proizvoda upitne zdravstvene ispravnosti i kvalitete. No, činjenica je da se na domaćem tržištu nađe i uvezene hrane slabije kvalitete ili pred istekom roka trajanja. Poznato je da razvijene zemlje naše potrošače uglavnom vide kao one slabije kupovne moći odnosno manje izbirljive.

Hrvatska dugoročno ne može ograničavati uvoz prehrambenih proizvoda slabije kvalitete, jer će biti dužna po europskim odredbama poštovati načela »slobodnog prometa robe«. No, može stati na kraj uvozu nekvalitetne, 'bofl' robe. Sada samo nekoliko namirnica, po propisima EU-a, podliježe obveznim standardima kvalitete, primjerice čokolada, džemovi i med, a s obzirom na prirodnu heterogenost hrane unutar EU-a i specifičnosti pojedinih proizvoda u različitim zemljama. Ako bi Hrvatska željela dodatno nametnuti standarde kvalitete, moći će to učiniti samo za neke svoje proizvode, ali ne i na one iz uvoza.

Sve jači poljoprivredni sektor
Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, kaže da je zacrtao do kraja mandata da bismo trebali dosegnuti gotovo 80 posto pokrivenosti uvoza izvozom, u usporedbi s 49 posto iz 2004. Lani je pokrivenost uvoza izvozom bila 56 posto, a u prvom kvartalu ove godine izvoz je porastao za čak 35,7 posto, dok je uvoz bio veći za samo 4,9 posto. Time je deficit u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal smanjen za 57 milijuna dolara, pokrivenost uvoza izvozom za prva tri mjeseca 2006. iznosi čak 75 posto, a u prvih pet mjeseci dosegnula je 66 posto. U ožujku je prvi put naš izvoz premašio 100 milijuna dolara u jednom mjesecu.

Izvor: Vjesnik.hr

Povezani članci
28.09.12 Izvoz
Izvoz stagnira, uvoz raste
14.06.12 Uvoz
Ministarstvo poljoprivrede ažuriralo listu hrane koja će se pri uvozu više kontrolirati
17.08.10 Prehrambeni proizvodi
Poslovni dnevnik: Hoćete uvoziti hranu? Može, uz dozvolu i polog
05.03.08 Uvoz
U 2007. rekordan uvoz hrane od 2,15 milijardi dolara
07.02.08 Uvoz
Na RH tržištu prevladava roba iz Italije, Njemačke, Rusije i Kine
03.01.08 Uvoz
U 11 mjeseci 2007. više od 8,72 mlrd. kn za uvoz hrane
23.08.07 Prehrambeni proizvodi
Kina uvodi nove oznake za izvoz hrane
13.08.07 Izvoz
DZS: Vanjskotrgovinski suficit u pet županija
07.06.07 Prehrambeni proizvodi
Slovenija: Prehrambeno-prerađivačku industriju muči koncentracija trgovine i pad stimulacija
21.05.07 Uvoz
Deficit u robnoj razmjeni premašio 2,9 mlrd dolara
30.04.07 Izvoz
U prvom tromjesečju uvoz veći 17,4 posto
01.02.07 Uvoz
Čobanković: smanjen uvoz mesa
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa