Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
30.03.2010. Kosor otvorila proizvodnju radioizotopa na Ruđeru
Otvarajući RMC, premijerka Jadranka Kosor ocijenila je projekt vrlo značajnim kako za Hrvatsku tako i za zemlje jugoistočne Europe. Naime, nijedna zemlja u regiji nema ciklotron, pa je već dogovoren izvoz radiofarmaceutika u Srbiju, Makedoniju i BiH, a u planu je otvaranje još nekih tržišta

U sklopu kompleksa Instituta Ruđer Bošković u utorak je otvorena tvrtka Ruđer Medikol Ciklotron (RMC), investicija vrijedna 7 milijuna eura koja je realizirana kao zajednički pothvat Instituta, njegove tvrtke kćeri Ruđer inovacije d.o.o., te Medikol grupe, a kako je kazao direktor Medikola Ivan Rajković, projekt je sufinancirala i Svjetska banka.

RMC će za potrebe Hrvatske, ali i zemalja regije proizvoditi radiofarmaceutike, izotope neophodne za PET/CT dijagnostike malignih, kardioloških i neuroloških bolesti.

Osim proizvodnje radiofarmaceutika, ciklotron će koristiti i djelatnici Instituta za potrebe znanstveno-istraživačkog rada.

Inače, prijašnji ciklotron koji datira još iz 1962. zbog zastarjelosti je već 20 godina izvan funkcije, a radiofarmaceutici neophodni za medicinsku dijagnostiku dosad su se uvozili iz Austrije.

Otvarajući RMC, premijerka Jadranka Kosor ocijenila je projekt vrlo značajnim kako za Hrvatsku tako i za zemlje jugoistočne Europe. Naime, nijedna zemlja u regiji nema ciklotron, pa je već dogovoren izvoz radiofarmaceutika u Srbiju, Makedoniju i BiH, a u planu je otvaranje još nekih tržišta.

"Novi ciklotron na kojem će se proizvoditi radiofarmaceutici imat će neprocjenjivo značenje za dobrobit pacijenata, učinit će pretrage dostupnijim, te olakšati praćenje uspješnosti terapeutskih postupaka. Ovaj projekt je dokaz da se zajedničkim naporima znanosti i struke i u vremenima globalne krize mogu ostvariti značajni pothvati", kazala je Kosor.

"Nakon što smo godinama uvozili radiofarmaceutike, uvidjeli smo važnost vlastite proizvodnje, te je 2007. potpisan je ugovor o zajedničkom pothvatu. Ciklotronsko postrojenje trenutno je u fazi usklađivanja s dobrom proizvođačkom praksom, a kad krene proizvodnja za tržište, ona će se odvijati tijekom noći i završavati ujutro", pojasnio je predsjednik uprave RMC-a Hrvoje Prpić.

Ravnateljica Instituta Danica Ramljak istaknula je da Ruđer, koji ove godine slavi 60-tu obljetnicu, trenutno radi na 136 projekata, te da su u tijeku i 3 projekta za NATO. Također je podsjetila da je u tijeku međunarodna evaluacija Instituta koja će mu pomoći da postane još uspješniji i vrati gospodarstvu ono što je ono svojedobno uložilo u znanost.
Direktor Medikol grupe Ivan Rajković podsjetio je da u Hrvatskoj dnevno 65 ljudi oboli od karcinoma, te da im je ovakva dijagnostika neophodna. Kazao je i da su ovim projektom dokazali kako i zdravstvo može biti čista gospodarska djelatnost. Rajković je najavio je nove projekte i ulaganja u zdravstvo, no nije precizirao o čemu je riječ.

Inače prva proizvodnja za tržište u RMC-u kreće krajem svibnja, a procjenjuje se da će tvrtka ostvarivati godišnji prihod između 25 i 30 milijuna kuna, od čega će se 70-80 posto ostvarivati u Hrvatskoj, a ostalo izvozom. Računa se da će se cijela investicija vratiti u pet do sedam godina, a možda i prije. (Bankamagazin)

Povezani članci
08.07.13 Strateški savezi
Podravka i Institut Ruđer Bošković zajednički u stvaranje Centra za inovacije u hrani
22.10.10 Financije i gospodarstvo
Institut Ruđer Bošković ugovorio dva IPA projekta vrijedna milijun eura
05.02.10 Financije i gospodarstvo
Počinje restrukturiranje Instituta Ruđer Bošković
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa