Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
22.05.2006. Najviše hrvatskih jagoda proizvede se na području grada Zagreba
Produljiti sezonu
Osim malog broja hektara hrvatski je problem još uvijek i mali prinos jagoda po hektru. Prema dostupnim podacima kreće se od minimalnih 1,8 tona u Primorsko-goranskoj županiji do 12,5 tona u Zadarskoj županiji, u Italiji uzgajivači ubiru 25 tona, a u Španjolskoj iznad 37 tona jagoda po hektru. Skromne površine pod jagodama i mali prinosi po hektru mogli bi se negativno odraziti kada nam EU bude određivala kvote. Na više od 75 posto površina jagode se kod nas uzgajaju klasičnom proizvodnjom što daje mali urod. Drugi problem je što sezona berbe domaćih jagoda traje najviše 30 do 45 dana. Grijani plastenici ili staklenici produljuju sezonu, ali ju i poskupljuju pa se uzgajivači teško odlučuju za takve investicije, upozorava Kovačić. U Fragariji pokušavaju razviti mrežu kooperanata, posebno su im zanimljiva područja Gorskog kotara i Like, gdje je potvrđeno da jagode mogu dobro uspijevati.

<<     
Povezani članci
25.04.12 Prehrambeni proizvodi
Španjolske jagode prodaju pod lažnim imenom 'vrgoračke'
29.07.07 Prehrambeni proizvodi
Pokrenut "Operativni program Jagoda"
24.05.06 Uvoz
Bank of China na IPO-u prikupila 9,7 milijardi dolara
24.05.06 Licenca
Pad povjerenja njemačkih poslovnjaka
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa