Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izravna strana ulaganja
22.06.2006. Lukšić: U Hrvatsku smo uložili pola milijarde dolara i još ćemo
Veze s Tuđmanom
Obitelj Lukšić u Hrvatskoj je počela poslovati s Karlovačkom pivovarom, koju su 2003. prodali Heinekenu. Zahvaljujući bliskim vezama s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ubrzo su se zainteresirali za turizam pa su kupili dubrovačku turističku agenciju Atlas, porečku Plavu lagunu te dubrovački hotel Argentinu u čiju je obnovu uloženo 130 milijuna kuna, vile Šeherezadu i Orsulu, kao i cavtatski hotel Croatia. Tržišna vrijednosti tih dionica i nekretnina je 377,6 milijuna eura. Model privatizacije kupljenih hotela zacijelo je jedan od najčišćih u proteklom desetljeću jer je svakoj kupnji prethodila natječajna ponuda, a svaka je uplata prema Hrvatskom fondu za privatizaciju ili pak Privrednoj banci Zagreb, koja je bila vlasnikom 30 posto dionica Plave lagune, isplaćena u gotovini u svega nekoliko dana. Osim toga, obitelj je na čelu hotela zadržala sve menadžere koji su i prije promjene vlasnika tamo radili.

Obitelj danas u svom vlasništvu ima Banco de Chile, pivovaru CCU, Hotel Carrera, poduzeće Lucchetti, nekoliko rudnika bakra u Čileu, ali i šire, telekom kompaniju Telefonica del Sur, vinogradarsku farmu Vina San Pedro, te tvornicu pića, tvornice tjestenine, trgovačke centre i drugo.

Mesić primio članove obitelji Lukšić
ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je jučer članove obitelji pokojnog Andronika Lukšića, koji su mu predstavili svoj program stipendiranja školovanja na Harvardu za rad u javnom sektoru u Hrvatskoj. Predsjednik Mesić zahvalio je obitelji Lukšić, naglašavajući kako se to vrlo dobro uklapa u hrvatske prioritete ulaganja u obrazovanje i znanost. Guillermo Lukšić iskoristio je priliku da obavijesti predsjednika Mesića kako, suprotno nekim glasinama, obitelj Lukšić nema namjeru poslovno se povući iz Hrvatske, već planira širenje svojih investicija. (H)

Izvor: poslovni.hr

<<     >>
Povezani članci
17.02.12 Turizam
Lukšić grupa ulaže 22 mil. eura u Lagunu Parentium
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa